Τι είναι η τεχνολογία πολλαπλών εισόδων (MIMO);

Το MIMO (πολλαπλή είσοδος, πολλαπλή έξοδος) - προφέρεται "my-mo" - είναι μια μέθοδος για τη συντονισμένη χρήση πολλαπλών ραδιοφωνικών κεραιών στις επικοινωνίες ασύρματου δικτύου, που είναι κοινές στους σύγχρονους ευρυζωνικούς δρομολογητές .

Πώς λειτουργεί το MIMO

Οι δρομολογητές Wi-Fi που βασίζονται στο MIMO χρησιμοποιούν τα ίδια πρωτόκολλα δικτύου που κάνουν οι παραδοσιακοί δρομολογητές (μονοφωνικοί κεραίες, μη MIMO). Ένας δρομολογητής MIMO επιτυγχάνει υψηλότερες επιδόσεις με πιο επιθετική μετάδοση και λήψη δεδομένων μέσω σύνδεσης Wi-Fi. Ειδικότερα, οργανώνει την ροή δικτύου μεταξύ των πελατών Wi-Fi και του δρομολογητή σε μεμονωμένες ροές, μεταδίδει τα ρεύματα παράλληλα και ενεργοποιεί τη συσκευή λήψης να επανασυναρμολογήσει (ανασύσταση) το πίσω σε ενιαία μηνύματα.

Η τεχνολογία σηματοδοσίας MIMO μπορεί να αυξήσει το εύρος ζώνης , την εμβέλεια και την αξιοπιστία του δικτύου , με αυξημένο κίνδυνο παρεμβολής σε άλλους ασύρματους εξοπλισμούς.

Τεχνολογία MIMO σε δίκτυα Wi-Fi

Το Wi-Fi ενσωματώνει την τεχνολογία MIMO ως πρότυπο που ξεκινά με το 802.11n . Η χρήση του MIMO βελτιώνει την απόδοση και την προσέγγιση των συνδέσεων δικτύου Wi-Fi σε σύγκριση με εκείνες με δρομολογητές μίας κεραίας.

Ο συγκεκριμένος αριθμός κεραίων που χρησιμοποιούνται σε δρομολογητή MIMO Wi-Fi μπορεί να ποικίλει. Οι τυπικοί δρομολογητές MIMO περιέχουν τρεις ή τέσσερις κεραίες αντί για την ενιαία κεραία που ήταν πρότυπο σε παλαιότερους ασύρματους δρομολογητές.

Τόσο μια συσκευή πελάτη Wi-Fi όσο και ο δρομολογητής Wi-Fi πρέπει να υποστηρίζουν το MIMO, προκειμένου να υπάρξει μια σύνδεση μεταξύ τους για να επωφεληθούν από αυτήν την τεχνολογία και να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη. Η τεκμηρίωση του κατασκευαστή για τα μοντέλα δρομολογητών και τις συσκευές-πελάτες καθορίζει αν είναι ικανή για MIMO. Πέρα από αυτό, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να ελέγξετε αν η σύνδεσή σας στο δίκτυο τη χρησιμοποιεί.

SU-MIMO και MU-MIMO

Η πρώτη γενιά της τεχνολογίας MIMO εισήχθη με υποστηριζόμενη 802.11n Ενιαία Χρήστη MIMO (SU-MIMO). Σε σύγκριση με το παραδοσιακό MIMO, όπου όλες οι κεραίες του δρομολογητή πρέπει να συντονίζονται για να επικοινωνούν με μία συσκευή πελάτη, το SU-MIMO επιτρέπει σε κάθε κεραία ενός δρομολογητή Wi-Fi να διατίθεται χωριστά σε μεμονωμένες συσκευές πελάτη.

Η τεχνολογία πολλαπλών χρηστών MIMO (MU-MIMO) έχει δημιουργηθεί για χρήση σε δίκτυα Wi-Fi 802.11ac 5 GHz . Ενώ το SU-MIMO απαιτεί ακόμη δρομολογητές να διαχειρίζονται σειριακά τις συνδέσεις πελατών τους (ένας πελάτης κάθε φορά), οι κεραίες MU-MIMO μπορούν να διαχειρίζονται συνδέσεις με πολλούς πελάτες παράλληλα. Το MU-MIMO βελτιώνει την απόδοση των συνδέσεων που μπορούν να επωφεληθούν από αυτό. Ακόμα και όταν ένας δρομολογητής 802.11ac έχει την απαραίτητη υποστήριξη υλικού (δεν κάνουν όλα τα μοντέλα), ισχύουν και άλλοι περιορισμοί του MU-MIMO:

MIMO στα κυψελοειδή δίκτυα

Η τεχνολογία Multiple-In Multiple-Out μπορεί να βρεθεί σε άλλα είδη ασύρματων δικτύων δίπλα στο Fi. Βρίσκεται επίσης όλο και περισσότερο σε κυτταρικά δίκτυα (4G και μελλοντική τεχνολογία 5G) σε διάφορες μορφές: