Πώς να αποφύγετε την ασθένεια εικονικής πραγματικότητας

Απλώς δοκιμάσατε την εικονική πραγματικότητα (VR) για πρώτη φορά και αγαπάτε απόλυτα σχεδόν τα πάντα γι 'αυτό, εκτός από ένα πράγμα, κάτι για την εμπειρία σας έκανε πολύ ναυτία. Αισθάνεστε αποπροσανατολισμένοι και άρρωστοι στο στομάχι σας, γεγονός που ενοχλεί γιατί πραγματικά απολαμβάνετε οτιδήποτε άλλο για το VR και θα σας άρεσε να χάσετε όλη τη διασκέδαση. Ειδικά τα παιχνίδια παζλ VR που σου είπαν οι φίλοι σου!

Θα μείνει έξω από το κόμμα VR επειδή δεν μπορείς να το στομάχι; Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χάσετε αυτή την υπέροχη νέα τεχνολογία;

Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την "ασθένεια VR";

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τα "πόδια της θάλασσας" ή "τα πόδια VR" όπως είναι γνωστά.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συμβουλές για να απαλλαγούμε από την αίσθηση του ασθενούς στο στομάχι σας, που μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται κατά τη διάρκεια (ή μετά) της πρώτης τους ώρας στην VR.

Ξεκινήστε με Καθισμένες εμπειρίες VR Πρώτα, κατόπιν Εργαστείτε μέχρι τις μόνιμες αργότερα

Ίσως έχετε ακούσει το παλιό ρητό "πρέπει να σέρνετε πριν μπορέσετε να περπατήσετε" σωστά; Λοιπόν, για μερικούς ανθρώπους, αυτό ισχύει και για το VR. Σε αυτή την περίπτωση, εάν αντιμετωπίζετε ασθένεια VR, πρέπει να καθίσετε πριν μπορέσετε να σταθείτε.

Όταν αρχίσετε πρώτα να βιώσετε μια πλήρη εμπειρία VR, ο εγκέφαλός σας μπορεί να γίνει λίγο συγκλονισμένος με όλα όσα συμβαίνουν. Προσθέστε την πολυπλοκότητα της εξισορρόπησης στον εαυτό σας, ενώ αυτός ο νέος κόσμος της VR κινείται γύρω σας και μπορεί να επιβραδύνει τις αισθήσεις σας και να φέρει το άρρωστο συναίσθημα.

Ψάξτε για εμπειρίες VR και παιχνίδια που προσφέρουν μια καθιστή επιλογή, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα προβλήματα με το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η VR στην αίσθηση ισορροπίας σας.

Σε αυτό το σημείο, εάν αντιμετωπίζετε ναυτία, θα πρέπει πιθανότατα να αποφύγετε παιχνίδια όπως προσομοιωτές πτήσης VR και παιχνίδια οδήγησης. Ακόμα κι αν είναι καθισμένες εμπειρίες, θα εξακολουθούν να είναι πολύ έντονες, ειδικά αν μιμούνται πράγματα όπως οι ελιγμοί των κυλίνδρων. Αυτά μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους με σίδηρο στομάχι να αισθάνονται άρρωστοι.

Μόλις νομίζετε ότι είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε μια μόνιμη εμπειρία, ίσως θελήσετε να ξεκινήσετε με κάτι απλό, όπως το Tiltbrush της Google ή ένα παρόμοιο πρόγραμμα τέχνης όπου έχετε πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντος και το ίδιο το περιβάλλον είναι σχετικά στατικό. Αυτό θα σας δώσει εμπειρία πλοήγησης και εξερεύνησης ενός περιβάλλοντος χώρου τύπου κλίμακας, δίνοντάς σας κάτι να εστιάσετε (τον πίνακα σας). Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα δώσει στον εγκεφάλό σας χρόνο να συνηθίσει σε αυτόν τον γενναίο νέο κόσμο και να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε ασθένεια VR που προκαλείται από κίνηση.

Αναζητήστε επιλογές "Comfort Mode"

Οι εφαρμογές VR και οι προγραμματιστές παιχνιδιών γνωρίζουν ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το VR και πολλοί προγραμματιστές θα προσθέσουν αυτό που έχει γίνει γνωστό ως "ρυθμίσεις άνεσης" στις εφαρμογές και τα παιχνίδια τους.

Αυτές οι ρυθμίσεις συνήθως αποτελούνται από διάφορες τεχνικές για να δοκιμάσουν και να κάνουν την εμπειρία πιο άνετη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αλλάζοντας πράγματα όπως το πεδίο οπτικής του χρήστη, την οπτική γωνία του χρήστη ή προσθέτοντας στατικά στοιχεία διεπαφής χρήστη που κινούνται με τον χρήστη. Αυτές οι οπτικές "άγκυρες" μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ασθένειας κίνησης δίνοντας στο χρήστη κάτι που πρέπει να επικεντρωθεί.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα καλής εφαρμογής ρύθμισης άνεσης είναι η "λειτουργία άνεσης" που είναι διαθέσιμη στο VR του Google Earth. Αυτή η ρύθμιση περιορίζει το πεδίο προβολής του χρήστη, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια που ο χρήστης ταξιδεύει από τη μία θέση στην άλλη. Η στενότερη εστίαση κατά τη διάρκεια της προσομοιωμένης φυσικής κίνησης καθιστά το μέρος της εμπειρίας πολύ πιο ανεκτό χωρίς να απομακρύνεται πάρα πολύ από τη συνολική εμπειρία διότι, μόλις ολοκληρωθεί το τμήμα ταξιδιού, το πεδίο οπτικής διευρύνεται και αποκατασταθεί έτσι ώστε ο χρήστης να μην χάσει από την αίσθηση της κλίμακας που το Google Earth παρέχει τόσο μεγάλα.

Όταν ξεκινάτε ένα παιχνίδι VR ή μια εφαρμογή, αναζητήστε τις ρυθμίσεις με την ένδειξη "επιλογές άνεσης" (ή κάτι παρόμοιο) και δείτε εάν η ενεργοποίησή τους βοηθά στη βελτίωση της εμπειρίας VR.

Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας μπορεί να χειριστεί πραγματικά το VR

Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να αγοράσετε μόνο ένα ακουστικό VR και να το χρησιμοποιήσετε στον υπάρχοντα υπολογιστή σας, εάν αυτός ο υπολογιστής δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος VR ​​που έχει ορίσει ο κατασκευαστής του ακουστικού VR, θα μπορούσε να καταστρέψει όλη την εμπειρία και να προκαλέσει ασθένεια VR , λόγω προβλημάτων απόδοσης του συστήματος).

Oculus, HTC και άλλοι έχουν καθιερώσει ελάχιστες προδιαγραφές συστήματος αναφοράς για το VR που λένε οι προγραμματιστές της VR να στοχεύσουν. Ο λόγος για αυτά τα ελάχιστα είναι να εξασφαλιστεί ότι ο υπολογιστής σας έχει αρκετή ισχύ για να επιτύχει το κατάλληλο ρυθμό καρέ που απαιτείται για να κάνει μια άνετη και συνεπή εμπειρία.

Αν σκουπίζετε το υλικό και δεν πληροίτε την ελάχιστη συνιστώμενη διαμόρφωση, θα είστε σε μια υπο-par εμπειρία που είναι πιθανό να προκαλέσει ασθένεια VR.

Ένας μεγάλος λόγος που οι προδιαγραφές αυτές είναι σημαντικές είναι επειδή, αν ο εγκέφαλός σας παρατηρήσει κάποια καθυστέρηση μεταξύ της κίνησης που κάνει το σώμα σας σε σχέση με αυτό που βλέπουν τα μάτια σας, οποιαδήποτε καθυστέρηση που παράγεται από υποβαθμισμένο υλικό είναι πιθανό να σπάσει την ψευδαίσθηση της βύθισης το κεφάλι σας, πιθανόν να σας κάνει να νιώσετε άρρωστος.

Εάν είστε επιρρεπείς σε ασθένεια VR, ίσως θελήσετε να πάτε λίγο πάνω και πέρα ​​από τις ελάχιστες προδιαγραφές VR για να δώσετε στους εαυτούς σας την καλύτερη δυνατή πιθανότητα για μια εμπειρία VR χωρίς ασθένεια. Για παράδειγμα, αν το ελάχιστο spec κάρτα οθόνης είναι ένα Nvidia GTX 970, ίσως να αγοράσετε ένα 1070 ή 1080 εάν ο προϋπολογισμός σας επιτρέπει. Ίσως βοηθά, ίσως όχι, αλλά η πρόσθετη ταχύτητα και η δύναμη δεν είναι ποτέ κακό όταν πρόκειται για VR.

Αυξήστε τον χρόνο έκθεσης VR αργά

Αν έχετε επιλύσει όλα τα τεχνικά ζητήματα και δοκιμάσετε τις άλλες συμβουλές παραπάνω και εξακολουθείτε να έχετε προβλήματα ασθενείας VR, μπορεί να είναι απλώς θέμα περισσότερου χρόνου και μεγαλύτερη έκθεση στο VR.

Μπορεί να σας χρειαστεί λίγος χρόνος για να λάβετε τα "πόδια σας VR". Κάνε υπομονή. Μην προσπαθήσετε να προωθήσετε τη δυσφορία, το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Μη σπεύδεις πράγματα. Πάρτε συχνά διαλείμματα, αποφύγετε την εμπειρία VR και τα παιχνίδια που απλά δεν κάθονται σωστά μαζί σας. Ίσως να επιστρέψετε αργότερα σε αυτές τις εφαρμογές και να τις δοκιμάσετε πάλι αφού έχετε περισσότερη εμπειρία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι όσοι προσπαθούν να καταλήξουν να αρρωσταίνουν ή να αισθανθούν ναυτικοί. Μπορεί να μην έχετε καθόλου πρόβλημα. Πραγματικά δεν θα ξέρετε πώς ο εγκέφαλος και το σώμα σας θα αντιδράσουν μέχρι να δοκιμάσετε πραγματικά VR.

Στο τέλος, το VR θα πρέπει να είναι μια απολαυστική εμπειρία που θα πρέπει να προσβλέπει κανείς και όχι κάτι που φοβάσαι. Μην αφήνετε την ασθένεια VR να σας μεταφέρει στο VR στο σύνολό της. Δοκιμάστε διαφορετικά πράγματα, κερδίστε περισσότερη εμπειρία και έκθεση και, ελπίζω, με την πάροδο του χρόνου, η ασθένειά σας από το VR θα γίνει μια απομακρυσμένη μνήμη.