Ένας οδηγός στο μάτι του Gnome Image Viewer

Το προεπιλεγμένο πρόγραμμα προβολής εικόνων για την επιφάνεια εργασίας GNOME ονομάζεται Eye of Gnome.

Άνοιγμα του μάτι του Gnome

Μπορείτε να ξεκινήσετε το Eye Of Gnome μέσα από το GNOME αναβαθμίζοντας τον πίνακα οργάνων του GNOME και αναζητώντας το μέσα στην προβολή των εφαρμογών. εάν χρησιμοποιείτε το Ubuntu, μπορείτε να ανοίξετε τη μονάδα Dash και να αναζητήσετε "Image Viewer".

Εναλλακτικά, μπορείτε να ανοίξετε το Eye Of Gnome σε οποιαδήποτε διανομή, ανοίγοντας ένα παράθυρο τερματικού και πληκτρολογώντας τα εξής:

eog &

Το & στο τέλος της γραμμής κάνει την εντολή να τρέξει ως διαδικασία στο παρασκήνιο και επιστρέφει τον έλεγχο πίσω στο τερματικό έτσι ώστε να μπορείτε να εκτελέσετε περισσότερες εντολές αν χρειαστεί.

Εγκατάσταση του Eye of Gnome

Αν το Eye Of Gnome δεν είναι εγκατεστημένο, θα πρέπει να το βρείτε στο διαχειριστή πακέτων της διανομής σας, όπως το Κέντρο Λογισμικού του Ubuntu , το Synaptic ή το Yum Extender .

Εάν χρησιμοποιείτε διανομή βασισμένη στο Debian, μπορείτε να εγκαταστήσετε το Eye Of Gnome ανοίγοντας ένα τερματικό και χρησιμοποιώντας το apt-get πληκτρολογώντας τα εξής:

sudo apt-get εγκατάσταση eog

Για το Fedora , χρησιμοποιήστε το Yum και η εντολή έχει ως εξής:

yum install eog

Τέλος, για το openSUSE , η εντολή είναι:

zypper install eog

Το μάτι της διεπαφής Gnome

Η πραγματική διεπαφή για το πρόγραμμα προβολής εικόνων Eye Of Gnome είναι πολύ βασική. Υπάρχει απλά μια κενή οθόνη με μια γραμμή εργαλείων. Στη γραμμή εργαλείων υπάρχουν δύο εικονίδια. Το πρώτο είναι σύμβολο συν και το άλλο, το οποίο είναι δικαιολογημένο στα δεξιά της γραμμής εργαλείων, έχει δύο μικρά βέλη πάνω του.

Από προεπιλογή, η γραμμή εργαλείων είναι ανενεργή μέχρι να ανοίξετε μια εικόνα.

Το Eye Of Gnome έχει επίσης ένα μενού. Εάν χρησιμοποιείτε το Ubuntu, το μενού θα βρίσκεται στο επάνω μέρος της οθόνης, σε αντίθεση με το να κάθεται μέσα στο παράθυρο της εφαρμογής. Μπορείτε να προσαρμόσετε αυτήν τη συμπεριφορά χρησιμοποιώντας το εργαλείο Unity Tweak.

Άνοιγμα εικόνας στο μάτι του Gnome

Μπορείτε να ανοίξετε μια εικόνα με μερικούς τρόπους.

Ο πρώτος και πιο προφανής τρόπος για να ανοίξετε μια εικόνα είναι να κάνετε κλικ στο μενού "εικόνα" και να επιλέξετε την επιλογή "ανοικτή".

Θα εμφανιστεί ένα πρόγραμμα περιήγησης αρχείων και μπορείτε να επιλέξετε την εικόνα που θέλετε να προβάλετε.

Ο δεύτερος τρόπος για να ανοίξετε μια εικόνα είναι να σύρετε την εικόνα από τον διαχειριστή αρχείων σε Eye of Gnome.

Η γραμμή εργαλείων

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν δύο εικονίδια στη γραμμή εργαλείων.

Το εικονίδιο με τα δύο μικρά βέλη εξυπηρετεί ένα σκοπό και είναι η εναλλαγή μεταξύ προβολής πλήρους οθόνης και παραθύρου. Κάνοντας κλικ σε αυτό, σε παράθυρο προβολής μεταβαίνει σε προβολή πλήρους οθόνης και κάνοντας κλικ σε αυτό ενώ στην προβολή πλήρους οθόνης αλλάζει πίσω στην παράθυρο προβολή.

Το εικονίδιο με το σύμβολο συν λειτουργεί ως λειτουργία ζουμ. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο εμφανίζεται ένα ρυθμιστικό. Σύροντας το ρυθμιστικό προς τα δεξιά, μεγεθύνεται η εικόνα και σύρεται προς τα αριστερά.

Άλλες λειτουργίες σε παράθυρο λειτουργίας

Ενώ υπάρχει ανοιχτή εικόνα, υπάρχουν τέσσερα περισσότερα εικονίδια διαθέσιμα. Αν τοποθετήσετε δείκτη πάνω από την εικόνα, ένα βέλος εμφανίζεται στα αριστερά της εικόνας και ένα άλλο βέλος εμφανίζεται στα δεξιά της εικόνας περίπου στο μισό της οθόνης.

Κάνοντας κλικ στο αριστερό βέλος εμφανίζεται η προηγούμενη εικόνα στο φάκελο όπου βρίσκεται η τρέχουσα εικόνα. Κάνοντας κλικ στο δεξί βέλος εμφανίζεται η επόμενη εικόνα.

Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχουν δύο ακόμη βέλη.

Το ένα δείχνει προς τα αριστερά και το άλλο προς τα δεξιά. Κάνοντας κλικ στο αριστερό κουμπί περιστρέφεται η οθόνη 90 μοίρες προς τα αριστερά. Κάνοντας κλικ στο δεξιό κουμπί περιστρέφεται η εικόνα 90 μοίρες προς τα δεξιά.

Άλλες λειτουργίες σε λειτουργία πλήρους οθόνης

Ενώ μια εικόνα εμφανίζεται σε πλήρη οθόνη, μπορείτε να προβάλετε μια άλλη γραμμή εργαλείων τοποθετώντας το ποντίκι στο επάνω μέρος της οθόνης.

Τα εικονίδια είναι τα εξής:

Τα πρώτα τέσσερα εικονίδια σάς επιτρέπουν να επιλέξετε την εικόνα που θέλετε να εμφανίζεται. Μπορείτε επίσης να κάνετε μεγέθυνση και σμίκρυνση των εικόνων μεγεθύνοντας και συρρικνώνοντας τις εικόνες. Όπως και με την κατάσταση παραθύρου, μπορείτε επίσης να περιστρέψετε τις εικόνες.

Το εικονίδιο του παραθύρου του πίνακα εμφανίζει μια λίστα εικόνων στο κάτω μέρος της οθόνης, η οποία σας επιτρέπει να δείτε τις εικόνες σε συγκεκριμένο φάκελο.

Το κουμπί παρουσίασης προβάλλει κάθε εικόνα κάθε λίγα δευτερόλεπτα.

Η προβολή πλήρους οθόνης έχει τα ίδια εικονίδια βέλους για μετακίνηση στην επόμενη και την προηγούμενη εικόνα και για περιστροφή εικόνων ως λειτουργία παραθύρου.

Το μενού

Υπάρχουν 5 επικεφαλίδες μενού:

Το μενού Εικόνα σας επιτρέπει να ανοίξετε εικόνες, να αποθηκεύσετε εικόνες, να αποθηκεύσετε την εικόνα ως διαφορετικό τύπο ή με διαφορετικό όνομα, να εκτυπώσετε την εικόνα, να ορίσετε την εικόνα ως ταπετσαρία της επιφάνειας εργασίας, να εμφανίσετε το φάκελο που περιέχει τις εικόνες και να δείτε τις ιδιότητες της εικόνας.

Οι ιδιότητες της εικόνας είναι οι εξής:

Από το μενού Εικόνα, μπορείτε επίσης να κλείσετε την εφαρμογή.

Το μενού Επεξεργασία σάς επιτρέπει να αντιγράφετε την εικόνα, να αναστρέφετε την εικόνα οριζόντια και κάθετα, να περιστρέφετε την εικόνα προς κάθε κατεύθυνση, να την μετακινείτε στο κάδο απορριμμάτων, να διαγράφετε την εικόνα ή να αλλάζετε τις προτιμήσεις του Eye of Gnome.

Το μενού "Προβολή" σας επιτρέπει να εμφανίσετε μια γραμμή κατάστασης, να προβάλετε μια συλλογή, να προβάλετε ένα πλαϊνό πλαίσιο (το οποίο εμφανίζει τις ιδιότητες της εικόνας), να κάνετε μεγέθυνση και σμίκρυνση, να μεταβείτε σε πλήρη οθόνη και να εμφανίσετε μια παρουσίαση διαφανειών.

Το μενού Μετάβαση σάς επιτρέπει να μετακινείτε ανάμεσα στις εικόνες στο φάκελο προβάλλοντας την πρώτη, την τελευταία, την προηγούμενη και την επόμενη εικόνα.

Το μενού Βοήθεια έχει ένα αρχείο βοήθειας και ένα παράθυρο.

Το μάτι των προτιμήσεων του Gnome

Το παράθυρο προτιμήσεων έχει τρεις καρτέλες:

Η καρτέλα "Προβολή εικόνας" χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

Η ενότητα Αξεσουάρ σάς δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε εάν επιθυμείτε ομαλές εικόνες όταν κάνετε μεγέθυνση και σμίκρυνση και εάν είναι ενεργοποιημένο ή απενεργοποιημένο ο αυτόματος προσανατολισμός.

Το φόντο σας επιτρέπει να επιλέξετε ένα χρώμα για το φόντο όταν μια εικόνα είναι μικρότερη από το παράθυρο.

Τα διαφανή μέρη σας επιτρέπουν να αποφασίσετε πώς να εμφανίσετε τα διαφανή μέρη μιας εικόνας. Οι επιλογές είναι οι εξής:

Η ενότητα παρουσίασης παρουσιάζει δύο τμήματα:

Η περιοχή ζουμ σας επιτρέπει να αποφασίσετε εάν οι εικόνες θα επεκταθούν ώστε να ταιριάζουν στην οθόνη ή όχι. Η ενότητα ακολουθίας σάς επιτρέπει να αποφασίσετε πόσο καιρό θα εμφανίζεται η κάθε εικόνα και μπορείτε να επιλέξετε αν θα περιστραφεί γύρω από την ακολουθία.

Η καρτέλα "plugins" εμφανίζει μια λίστα με διαθέσιμα plugins για το Eye of Gnome.