Τι είναι η Χρονική;

Μήπως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο επηρεάζει το σχεδιασμό της τεχνολογίας;

Η χρονομετρική είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται ο χρόνος στην επικοινωνία. Ο χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο επικοινωνίας με πολλούς τρόπους, από την ακρίβεια στις προσδοκίες γύρω από το χρόνο αναμονής και απάντησης, στις γενικές αρχές σχετικά με τη διαχείριση του χρόνου.

Η Χρονεκική έχει γίνει ένας τομέας σπουδών που απευθύνεται πρωτίστως στους ανθρωπολόγους, οι οποίοι εξετάζουν τους πολιτιστικούς κανόνες σχετικά με τη χρήση του χρόνου και τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτισμοί μπορούν να ποικίλουν και να συγκλίνουν γύρω από διαφορετικούς κανόνες. Πιο πρόσφατα, η χρονομετρία φαίνεται να διακλαδίζεται σε άλλους κλάδους, όπως η μελέτη της οργανωτικής συμπεριφοράς με περισσότερο επιχειρηματικό προσανατολισμό.

Η Χρονεμική έχει σημασία στην τεχνολογία;

Η τεχνολογία συσχετίζεται πολύ συχνά με την αποτελεσματικότητα, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν περισσότερα σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι η χρονομετρική μπορεί να επηρεάσει την τεχνολογία με διάφορους τρόπους.

Ο χρόνος είναι μια σημαντική μεταβλητή και νόμισμα τόσο για τις ευκίνητες νεοσύστατες επιχειρήσεις όσο και για τις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας. Η δημιουργία μιας τεχνολογικής λύσης που αντιπροσωπεύει το μοναδικό προσανατολισμό του χρήστη προς το χρόνο μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που επιτρέπει στο προϊόν σας να επιτύχει.

Χρονικά στην επικοινωνία

Ο χρόνος είναι ένα σημαντικό μη λεκτικός λόγος που επηρεάζει σημαντικά την επικοινωνία, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο.

Έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες σχετικά με τη χρονομετρία της τεχνολογικής επικοινωνίας εντός των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, οι μελέτες έλαβαν μεγάλα ποσά συγκεντρωτικών δεδομένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μεγάλες εταιρείες και ανέλυαν τόσο το επίπεδο απόκρισης και χρόνους απόκρισης όσο και τις επιμέρους οντότητες.

Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι η οργανωτική δομή μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια δημιουργώντας μια ιεραρχία απόκρισης, τοποθετώντας τις πιο ευαίσθητες οντότητες στο κάτω μέρος της οργάνωσης και τις λιγότερο ανταποκρινόμενες οντότητες στην κορυφή.

Η προγνωστική δύναμη αυτών των χρονικών μοντέλων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο σχεδιασμό της μελλοντικής τεχνολογίας επικοινωνίας για να υπολογίσει την αναμενόμενη ανταπόκριση των ανθρώπων που επικοινωνούν με βάση τη θέση τους σε έναν οργανισμό.

Χρονομετρία και διαχείριση χρόνου

Η χρονομετρία επίσης επηρεάζει σημαντικά τον κόσμο της διαχείρισης του χρόνου. Παρόλο που πολλές τεχνολογικές λύσεις στοχεύουν στην ομοιόμορφη αντιμετώπιση της διαχείρισης του χρόνου, η χρονοσειρά έχει δείξει ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών γύρω από τις προοπτικές του χρόνου.

Πολλοί πολιτισμοί της Βόρειας Αμερικής και της Δύσης θεωρούνται ότι είναι "μονοχρονικοί", δηλαδή επικεντρώνονται στη διαδοχική ολοκλήρωση των εργασιών, πολύ δομημένες και συνειδητές. Ωστόσο, άλλοι πολιτισμοί, όπως πολλοί στη Λατινική Αμερική και την Ασία, θεωρούνται "πολυχρονικοί". Οι πολιτισμοί αυτοί είναι λιγότερο επικεντρωμένοι στη λογιστική για μεμονωμένα μέτρα χρόνου, αλλά επικεντρώνονται περισσότερο στην παράδοση, τις σχέσεις και την ελευθερία.

Multitasking εναντίον μιας ενιαίας εστίασης στην τεχνολογική σχεδίαση

Αυτές οι πολιτισμικές επιρροές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο κατά το σχεδιασμό μιας τεχνολογίας για μια συγκεκριμένη βάση χρηστών.

Οι μονοχρωματικές καλλιέργειες μπορούν να εκτιμήσουν τα εργαλεία που αυξάνουν την εστίαση , μειώνουν την απόσπαση της προσοχής και επιτρέπουν την τήρηση ενός δομημένου, καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Οι πολυχρονικές καλλιέργειες, ωστόσο, μπορούν να εκτιμήσουν τα εργαλεία που επιτρέπουν μια ευρύτερη και πολυδιάστατη άποψη της εργασίας. Εργαλεία που παρέχουν προβολές στο ταμπλό ή καταστάσεις σχέσεων μπορούν να επιτρέψουν στους πολυχρονικούς εργαζόμενους την ελευθερία να εναλλάσσονται μεταξύ των καθηκόντων, δεδομένης της μεταβαλλόμενης φύσης των σχέσεων και των ανησυχιών που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Ο σχεδιασμός των τεχνολογικών λύσεων γίνεται όλο και πιο περίπλοκος και εκλεπτυσμένος. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε λογισμικό και υλικό που ανταποκρίνεται σε πολλές από τις βασικές ανάγκες των χρηστών. Η αληθινά καινοτόμος τεχνολογία του μέλλοντος θα έχει σχεδιασμό που κατανοεί πραγματικά τις λεπτότητες της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ταιριάζει με τη ζωή των χρηστών με διαισθητικούς τρόπους.

Οι καλύτεροι σχεδιαστές τεχνολογίας ψάχνουν ήδη σε ευρύτερους τομείς της ψυχολογίας και της πολιτιστικής μελέτης για να βρουν τρόπους για να κάνουν την τεχνολογία πιο έξυπνη και πιο χρήσιμη. Ένας τέτοιος τομέας είναι η ανθρωπολογική μελέτη των χρόνιων.

Χρονικά ως πλεονέκτημα σχεδιασμού

Οι έννοιες που αναφέρθηκαν εδώ είναι μερικοί από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο τομέας της χρονικής διασταυρώνεται με τον κόσμο της τεχνολογίας. Για κάθε σχεδιαστή ή προγραμματιστή που θέλει να εργαστεί με τεχνολογία που θα ασχολείται με τις ποικίλες μορφές χρόνου στην επικοινωνία, η κατανόηση της χρονικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλο πλεονέκτημα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Chronemics

Μπορείτε να κατεβάσετε ένα PDF εδώ, το οποίο είναι γεμάτο ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την chronemics, BK101 (Basic Knowledge 101.