Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Γιατί το smartphone σας μοιάζει περισσότερο με το R2-D2 από το Terminator

Σύντομη για την τεχνητή νοημοσύνη, το AI είναι η επιστήμη της δημιουργίας έξυπνων προγραμμάτων και μηχανών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μια προσπάθεια να μιμηθούν ανθρώπινα επίπεδα νοημοσύνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη (που στο εξής γράφεται ως AI σε αυτό το άρθρο) και η πληροφορική είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένες και ανεξάρτητα από το αν το συνειδητοποιείτε ή όχι, το AI παίζει τεράστιο ρόλο στην καθημερινότητά μας. Ρεαλιστικά, είναι λιγότερο HAL 9000 και περισσότερο το iPhone X. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή του τόπου προέλευσης του AI, όπου βρίσκεται σήμερα, και πού κατευθύνεται στο μέλλον.

Η Ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης

Από την αυγή της πληροφορικής στα μέσα του 20ου αιώνα, η AI ήταν κορυφαία για πολλούς επιστήμονες υπολογιστών. η πειθαρχία περιγράφηκε και επισημοποιήθηκε στο Dartmouth College το 1956. Αμέσως μετά, ο κλάδος είδε μια χιονοστιβάδα χρηματοδότησης και φαινόταν σαν τεχνητή νοημοσύνη σε ανθρώπινο επίπεδο να βρίσκεται στον ορίζοντα.

Οι πρώτοι AI επιφορτίστηκαν με την επίλυση των λαβυρίνθων, την επικοινωνία σε απλές προτάσεις και την πλοήγηση σε στοιχειώδη ρομπότ.

Ακόμα και μετά από 20 χρόνια, η υπόσχεση της σχεδόν ανθρώπινης νοημοσύνης δεν είχε φτάσει. Η περιορισμένη υπολογιστική ισχύς κατέστησε αδύνατο πολλά σύνθετα καθήκοντα και η δημόσια στήριξη άρχισε να αμβλύνεται, και η χρηματοδότηση. Το πιο σημαντικό ήταν ότι οι ερευνητές είχαν υποσχεθεί υπερβολικά και παραδόθηκαν, γεγονός που απενεργοποίησε τους επενδυτές.

Μια δεύτερη έκρηξη στη δεκαετία του '80 είδε την άνοδο των υπολογιστών που θα μπορούσαν να λάβουν αποφάσεις με βάση ένα προ-προγραμματισμένο σύνολο προβλημάτων. Κι όμως αυτά τα AI ήταν πολύ χαζή. Δεν είχαν πρακτικές εφαρμογές, οπότε η βιομηχανία υπέστη άλλη αποτυχία λίγα χρόνια αργότερα.

Στη συνέχεια άρχισε να προκύπτει μια νέα τάξη τεχνητής νοημοσύνης: Μηχανική μάθηση, στην οποία οι υπολογιστές μαθαίνουν και βελτιώνονται από την εμπειρία αντί να χρειάζεται να προγραμματιστούν ειδικά για μια εργασία. Το 1997, ως αποτέλεσμα της τεχνητής μάθησης τεχνητής νοημοσύνης, ένας υπερυπολογιστής χτύπησε για πρώτη φορά έναν ανθρώπινο αντίπαλο στο σκάκι και μόλις 14 χρόνια αργότερα, ένας υπολογιστής που ονομάζεται Watson νίκησε δύο ανταγωνιστές του ανθρώπινου σώματος στο Jeopardy!

Οι αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρι σήμερα ήταν ένα υψηλό σήμα για την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουν δημιουργηθεί και άλλα υποσύνολα τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης δεδομένων , των νευρωνικών δικτύων και της βαθιάς μάθησης. Με τους ολοένα και πιο γρήγορους υπολογιστές που είναι σε θέση να εκτελούν πιο πολύπλοκα καθήκοντα, η AI έχει δει μια τεράστια αναζωπύρωση και έχει γίνει ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής, επηρεάζοντας τα πάντα από τη δουλειά σας στη δουλειά στην γάτα gif που μοιράσατε με τη μαμά σας.

AI Τώρα

Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη βρήκε απεριόριστες εφαρμογές. Η έρευνα επικεντρώνεται σχεδόν σε οποιαδήποτε εφαρμογή, αλλά τα ρομπότ, τα αυτόνομα οχήματα και ακόμη και τα αεροσκάφη είναι από τα πιο γνωστά.

Οι προσομοιώσεις και τα προσομοιωμένα περιβάλλοντα είναι ένας άλλος τομέας που έχει επωφεληθεί από την αυξημένη υπολογιστική ισχύ. Πράγματι, κάποιες προσομοιώσεις παιχνιδιών βίντεο έχουν γίνει τόσο λεπτομερείς και ρεαλιστικές ώστε οδήγησαν ορισμένους να ισχυριστούν ότι πρέπει να ζούμε σε προσομοίωση υπολογιστή.

Τέλος, η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα και δύσκολα έργα AI που εργάζονται σήμερα. Σίγουρα, η Siri μπορεί να απαντήσει σε μια ερώτηση με μια προ-προγραμματισμένη απόκριση, αλλά ο τύπος των συνομιλιών που είδατε στο Interstellar μεταξύ του TARS και του χαρακτήρα του Matthew McConaughey είναι ακόμα μια διέξοδος.

AI στην καθημερινή σας ζωή

Φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - Αν αναρωτιέστε ποτέ γιατί δεν βλέπετε ποτέ μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από πρίγκιπες της Νιγηρίας, μπορείτε να ευχαριστήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας χρησιμοποιούν τώρα AI για να αναγνωρίσουν και να μάθουν ποια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι αληθινά και τα οποία είναι spam Και καθώς αυτά τα AI μαθαίνουν, βελτιώνουν - το 2012, η ​​Google ισχυρίστηκε ότι εντόπισε το 99% των μηνυμάτων spam και μέχρι το 2015, ο αριθμός αυτός ενημερώθηκε στο 99,9%.

Καταθέσεις επιταγών κινητής τηλεφωνίας - Πώς μπορεί το τηλέφωνό σας να διαβάσει και να καταθέσει ένα επιταγή - ακόμη και χειρόγραφη; Το μαντέψατε - AI. Η ανάγνωση χειρόγραφου έχει ιστορικά πρόβλημα για τα συστήματα AI, αλλά έχει πλέον γίνει κοινός τόπος. Τώρα μπορείτε να δείτε ζωντανές μεταφράσεις κειμένου χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική μηχανή smartphone σας με το Google Translate.

Facebook tagging - Η αναγνώριση προσώπου είναι από καιρό ένα κοινό θέμα στις κατασκοπευτικές ταινίες, αλλά με τον κόσμο που φορτώνει καθημερινά δισεκατομμύρια εικόνες προσώπων σε απευθείας σύνδεση, είναι πλέον πραγματικότητα. Κάθε φορά που το Facebook αναγνωρίζει και προτείνει να επισημάνετε έναν φίλο σε μια φωτογραφία, αυτό είναι τεχνητή νοημοσύνη σκληρά στην εργασία.

Τι υπάρχει στο Κατάστημα για το AI του μέλλοντος;

Ενώ ταινίες όπως το The Terminator και το The Matrix έχουν πείσει μερικούς ανθρώπους ότι ίσως δεν πρέπει να διδάσκουμε υπολογιστές πώς να σκέφτονται, οι ερευνητές επικεντρώνονται περισσότερο στη δημιουργία C3POs και WALL-Es. Χρήσιμα AI όπως αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, smartphones και σπίτια που προβλέπουν κάθε ανάγκη σας, ακόμα και τα ρομπότ που παραδίδουν παντοπωλεία είναι όλα γύρω από τη γωνία.

Και όσο πιέζουμε περισσότερο στα αστέρια, τα ρομπότ που ελέγχονται από την AI θα είναι ανεκτίμητα στην εξερεύνηση κόσμων που είναι υπερβολικά εχθρικές για τον άνθρωπο.

Μερικοί εμπειρογνώμονες όπως ο Elon Musk προειδοποιούν ότι η προηγμένη AI παρουσιάζει σημαντικούς κινδύνους και προβλήματα, όπως τα ρομπότ που αναλαμβάνουν σχεδόν τη δουλειά όλων, ειδικά εκείνων που εργάζονται στον τομέα της μεταποίησης, ο οποίος έχει ήδη δει μαζική απώλεια θέσεων εργασίας λόγω αυτοματοποίησης. Ακόμα, η πρόοδος στην AI πορείες, ακόμη και αν δεν είμαστε σίγουροι πού κατευθύνεται.