Τι είναι η αναγνώριση προσώπου;

Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου είναι παντού. Τι θα παρατηρήσει για εσάς;

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου θεωρείται μέρος της βιομετρίας, η μέτρηση των βιολογικών δεδομένων από συσκευές ή λογισμικό , παρόμοια με συστήματα σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων και συστήματα σάρωσης οφθαλμών / ίριδας. Οι υπολογιστές χρησιμοποιούν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό ή την επαλήθευση ενός ατόμου με τη χαρτογράφηση των χαρακτηριστικών του προσώπου, των χαρακτηριστικών και των διαστάσεων και τη σύγκριση αυτών των πληροφοριών με τις τεράστιες βάσεις δεδομένων των προσώπων.

Πώς λειτουργεί η αναγνώριση προσώπου;

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι κάτι περισσότερο από απλό πρόγραμμα σαρωτή προσώπου ή πρόγραμμα αντιστοίχισης προσώπου. Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιούν μια σειρά μετρήσεων και τεχνολογιών για τη σάρωση προσώπων, συμπεριλαμβανομένης της θερμικής απεικόνισης, της χαρτογράφησης 3D προσώπων, της καταλογογράφησης μοναδικών χαρακτηριστικών (που ονομάζονται επίσης ορόσημα), της ανάλυσης των γεωμετρικών αναλογιών των χαρακτηριστικών του προσώπου, της απεικόνισης των αποτυπωμάτων μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών του προσώπου, .

Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους, αλλά πιο συχνά για σκοπούς ασφάλειας και επιβολής του νόμου. Οι αερολιμένες χρησιμοποιούν το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου με διάφορους τρόπους, όπως τη σάρωση προσώπων που ταξιδεύουν για να αναζητήσουν άτομα που θεωρούνται ύποπτα για εγκλήματα ή σε λίστα παρακολούθησης τρομοκρατών και επίσης να συγκρίνουν τις φωτογραφίες διαβατηρίων με πρόσωπα πρόσωπο για να επιβεβαιώσουν ταυτότητα.

Η επιβολή του νόμου χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό και την κατανόηση ατόμων που διαπράττουν εγκλήματα. Πολλά κράτη χρησιμοποιούν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να εμποδίσουν τους ανθρώπους να αποκτήσουν ψεύτικες κάρτες αναγνώρισης ή άδειες οδηγού. Ορισμένες ξένες κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν ακόμη και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να σπάσουν την απάτη των ψηφοφόρων.

Περιορισμοί αναγνώρισης προσώπου

Ενώ τα προγράμματα αναγνώρισης προσώπων μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία μετρήσεων και τύπων σαρώσεων για την ανίχνευση και αναγνώριση προσώπων, υπάρχουν περιορισμοί.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα ή την ασφάλεια μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου. Για παράδειγμα, η σάρωση ή η συλλογή δεδομένων αναγνώρισης προσώπου χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση ενός προσώπου παραβιάζει το νόμο περί βιομετρικής προστασίας προσωπικών δεδομένων του 2008.

Επίσης, ενώ η έλλειψη ενός αγώνα αναγνώρισης προσώπου μπορεί να είναι άχρηστη, μια ισχυρή μπορεί να είναι ένας κίνδυνος ασφαλείας. Τα δεδομένα αναγνώρισης προσώπου που ταιριάζουν θετικά με τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο ή τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους κλέφτες ταυτότητας να συλλέξουν αρκετές πληροφορίες για να κλέψουν την ταυτότητα ενός ατόμου.

Αναγνώριση προσώπου Χρήση σε έξυπνες συσκευές και εφαρμογές

Η αναγνώριση προσώπου είναι ένα αυξανόμενο μέρος της καθημερινής ζωής μας μέσω συσκευών και εφαρμογών. Για παράδειγμα, το σύστημα αναγνώρισης προσώπου Facebook , DeepFace, μπορεί να αναγνωρίσει ανθρώπινα πρόσωπα σε ψηφιακές φωτογραφίες με ποσοστό ακρίβειας 97%. Και η Apple έχει προσθέσει μια δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου που ονομάζεται Face ID στο iPhone X. Το αναγνωριστικό προσώπου αναμένεται να αντικαταστήσει τη λειτουργία σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων της Apple, το Touch ID , δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα σύνδεσης με το πρόσωπο για να ξεκλειδώσουν και να χρησιμοποιήσουν το iPhone X.

Ως το πρώτο smartphone με ενσωματωμένη δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου, το iPhone X της Apple με αναγνωριστικό προσώπου αποτελεί καλό παράδειγμα για να διερευνήσει πώς η αναγνώριση προσώπου μπορεί να λειτουργήσει στις καθημερινές συσκευές μας. Το αναγνωριστικό προσώπου χρησιμοποιεί αισθητήρες ανίχνευσης βάθους και υπερύθρων για να διασφαλίσει ότι η κάμερα σαρώνει το πραγματικό σας πρόσωπο και όχι μια φωτογραφία ή ένα τρισδιάστατο μοντέλο. Το σύστημα απαιτεί επίσης τα μάτια σας να είναι ανοιχτά, για να αποτρέψετε ένα άλλο άτομο να ξεκλειδώσει και να αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνό σας εάν κοιμάστε ή είστε ασυνείδητοι.

Το αναγνωριστικό προσώπου αποθηκεύει επίσης μια μαθηματική αναπαράσταση της σάρωσης του προσώπου σας σε μια ασφαλή θέση στη συσκευή, για να εμποδίσει κάποιον να έχει πρόσβαση σε μια φωτογραφία της σάρωσης αναγνώρισης προσώπου και να αποτρέψει τυχόν παραβιάσεις δεδομένων που θα απελευθέρωναν αυτά τα δεδομένα στους χάκερς επειδή δεν αντιγράφονται σε ή αποθηκεύονται στους διακομιστές της Apple.

Αν και η Apple έχει παράσχει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τους περιορισμούς της δυνατότητας Face ID. Τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν είναι καλοί υποψήφιοι για να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία, επειδή τα πρόσωπά τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να αλλάζουν σχήμα. Έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι τα όμοια αδέλφια (δίδυμα, τρίδυμα) θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τα τηλέφωνα του άλλου. Ακόμα και χωρίς ένα ίδιο αδερφό, η Apple έχει εκτιμήσει ότι υπάρχει περίπου ένα εκατομμύριο πιθανότητες ότι το πρόσωπο ενός πλήρους ξένου θα έχει την ίδια μαθηματική αναπαράσταση της σάρωσης του προσώπου όπως εσείς.