Πώς να διορθώσετε την κατάψυξη και άλλα θέματα κατά την εκκίνηση των Windows

Τι πρέπει να κάνετε όταν το Windows κρέμεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης

Ένας ιδιαίτερα απογοητευτικός τρόπος με τον οποίο ο υπολογιστής σας μπορεί να μην ξεκινήσει είναι όταν συναντάτε ένα πρόβλημα κατά τη διαδικασία εκκίνησης των Windows, αλλά δεν έχετε τίποτα να συνεχίσετε - χωρίς μπλε οθόνη θανάτου ή άλλο μήνυμα σφάλματος.

Ίσως τα Windows 7 να κρέμονται κατά την εκκίνηση, αναγκάζοντάς σας να κοιτάξετε "Ξεκινώντας τα Windows" για μια ώρα. Είστε αναγκασμένοι να κάνετε επανεκκίνηση με το χέρι, μόνο για να το παρακολουθήσετε να παγώσει στο ίδιο μέρος και πάλι. Ή ίσως ο υπολογιστής σας των Windows 10 να επανεκκινήσει αυτόματα κάποια στιγμή αφού αρχίσει να φορτώνει, προκαλώντας αυτό που ονομάζεται "loop reboot".

Μερικές φορές ο υπολογιστής σας μπορεί να σταματήσει ακόμη και σε ένα σημείο όπου μπορείτε να μετακινήσετε το ποντίκι σας γύρω, αλλά τίποτα δεν συμβαίνει. Τα Windows μπορεί να φαίνονται σαν να προσπαθεί να ξεκινήσει, αλλά τελικά πρέπει να επανεκκινήσετε με μη αυτόματο τρόπο τον υπολογιστή σας, μόνο για να δείτε ξανά την ίδια συμπεριφορά!

Σημείωση: Εάν δείτε μια μπλε οθόνη γεμάτη πληροφορίες flash στην οθόνη πριν επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας, αυτή είναι μια μπλε οθόνη θανάτου και ο υπολογιστής σας έχει ρυθμιστεί να επανεκκινήσει μετά από ένα. Βλ. Πώς να διορθώσετε μια μπλε οθόνη του θανάτου αντί αυτού του οδηγού.

Σημαντικό: Εάν ο υπολογιστής σας, στην πραγματικότητα, εκκίνηση στην οθόνη σύνδεσης των Windows, βλέπετε οποιοδήποτε μήνυμα σφάλματος ή εάν δεν ξεπερνάτε ακόμη το POST , ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να διορθώσετε έναν υπολογιστή που δεν θα ενεργοποιηθεί έναν καλύτερο οδηγό αντιμετώπισης προβλημάτων για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ισχύει για: Οποιαδήποτε έκδοση των Windows, συμπεριλαμβανομένων των Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista και Windows XP .

Τρόπος επίλυσης ζητημάτων διακοπής, κατάψυξης και επανεκκίνησης κατά την εκκίνηση των Windows

  1. Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας και, στη συνέχεια, ενεργοποιήστε τον ξανά. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να κάνετε επανεκκίνηση των Windows σωστά επειδή δεν είναι πλήρως φορτωμένο, οπότε θα πρέπει να το κάνετε με το χέρι.
    1. Πολλά πράγματα συμβαίνουν στο παρασκήνιο κατά την εκκίνηση των Windows. Μερικές φορές τα πράγματα δεν λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει, ειδικά αφού τα Windows έχουν εγκαταστήσει ενημερώσεις ή υπήρξαν άλλες σημαντικές αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα την τελευταία φορά που τέθηκε σε λειτουργία. Μια επανεκκίνηση μπορεί να είναι όλα τα Windows χρειάζεται να ξαναγυρίσουν στο δρόμο.
  2. Ξεκινήστε τα Windows σε ασφαλή λειτουργία , εάν μπορείτε και στη συνέχεια επανεκκινήστε τον υπολογιστή σωστά .
    1. Αυτό είναι σωστό - μην κάνετε τίποτα σε ασφαλή λειτουργία , απλά μπείτε και επανεκκινήστε. Όπως έχετε διαβάσει στην πρώτη ιδέα παραπάνω, μερικές φορές ενημερώσεις ή άλλα πράγματα γίνονται κλειστά. Εάν μια αναγκαστική, ολική επανεκκίνηση δεν λειτουργεί, δοκιμάστε την από την ασφαλή λειτουργία. Αυτό λειτουργεί πιο συχνά που θα σκέφτεστε.
  3. Επισκευάστε την εγκατάσταση των Windows . Ένας κοινός λόγος για να παγώσουν ή να επανεκκινήσουν αυτόματα τα Windows κατά τη διαδικασία εκκίνησης των Windows είναι επειδή ένα ή περισσότερα σημαντικά αρχεία των Windows είναι κατεστραμμένα ή λείπουν. Η επισκευή των Windows αντικαθιστά αυτά τα σημαντικά αρχεία χωρίς να καταργεί ή να αλλάζει οτιδήποτε άλλο στον υπολογιστή σας.
    1. Σημείωση: Στα Windows 10, αυτό ονομάζεται Επαναφορά αυτού του υπολογιστή . Τα Windows 8 την καλούν Επαναφορά του υπολογιστή σας ή ανανέωση του υπολογιστή σας . Στα Windows 7 και Vista, αυτό καλείται Επισκευή εκκίνησης . Τα Windows XP αναφέρονται σε αυτήν ως εγκατάσταση επιδιόρθωσης .
    2. Σημαντικό: Η εγκατάσταση της επιδιόρθωσης των Windows XP είναι πιο περίπλοκη και έχει περισσότερα μειονεκτήματα από τις διαθέσιμες επιλογές επισκευής στα άλλα λειτουργικά συστήματα. Επομένως, εάν είστε χρήστης XP, ίσως να θέλετε να περιμένετε μέχρι να δοκιμάσετε τα βήματα 4 έως 6 πριν δώσετε αυτό το στιγμιότυπο.
  1. Ξεκινήστε τα Windows χρησιμοποιώντας την τελευταία γνωστή καλή διαμόρφωση . Εάν μόλις κάνατε μια αλλαγή στον υπολογιστή σας που υποψιάζεστε ότι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει στα Windows να σταματήσει σωστά την εκκίνηση, ξεκινώντας με την τελευταία γνωστή καλή διαμόρφωση θα μπορούσε να βοηθήσει.
    1. Η τελευταία γνωστή καλή ρύθμιση παραμέτρων θα επιστρέψει πολλές σημαντικές ρυθμίσεις στις καταστάσεις που υπήρχαν την τελευταία φορά που τα Windows ξεκίνησαν με επιτυχία, ελπίζουμε ότι θα επιλύσετε αυτό το πρόβλημα και θα σας επιτρέψουμε να επιστρέψετε στα Windows.
  2. Ξεκινήστε τα Windows σε ασφαλή λειτουργία και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την Επαναφορά Συστήματος για να αναιρέσετε τις πρόσφατες αλλαγές . Τα Windows ενδέχεται να παγώσουν, να σταματήσουν ή να επανεκκινήσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης λόγω βλάβης σε ένα πρόγραμμα οδήγησης , σε ένα σημαντικό αρχείο ή σε μέρος του μητρώου . Μια Επαναφορά Συστήματος θα επιστρέψει όλα αυτά τα πράγματα στην τελευταία λειτουργική τους σειρά, η οποία θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημά σας εξ ολοκλήρου.
    1. Σημείωση: Ανάλογα με τον λόγο ότι τα Windows δεν εκκινούν, ενδέχεται να μην έχετε τη δυνατότητα να εισέλθετε στην ασφαλή λειτουργία. Ευτυχώς, μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε μια επαναφορά συστήματος από Advanced Options Startup (Επιλογές εκκίνησης για προχωρημένους) στα Windows 10 ή Windows 8 ή Επιλογές αποκατάστασης συστήματος στα Windows 7 ή Windows Vista, καθώς και από το DVD εγκατάστασης των Windows.
    2. Σημαντικό: Να γνωρίζετε ότι δεν θα μπορείτε να αναιρέσετε την Επαναφορά Συστήματος εάν γίνει από την ασφαλή λειτουργία ή από τις επιλογές αποκατάστασης συστήματος. Ίσως να μην νοιάζεται γιατί δεν μπορείτε να ξεκινήσετε κανονικά τα Windows, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε.
  1. Σάρωση του υπολογιστή σας για ιούς , και πάλι, από ασφαλή λειτουργία.
    1. Ένας ιός ή άλλο είδος κακόβουλου λογισμικού ίσως προκάλεσε ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα με ένα μέρος των Windows ώστε να σταματήσει να ξεκινά κανονικά.
    2. Συμβουλή: Αν δεν μπορείτε να εισέλθετε στην ασφαλή λειτουργία, μπορείτε ακόμα να σαρώσετε για ιούς χρησιμοποιώντας έναν εκκινήσιμο σαρωτή κακόβουλου λογισμικού. Δείτε τη λίστα δωρεάν εργαλείων εκκίνησης για διάφορα προγράμματα που μπορούν να το κάνουν.
  2. Καθαρίστε το CMOS . Η εκκαθάριση της μνήμης BIOS στη μητρική πλακέτα θα επιστρέψει τις ρυθμίσεις του BIOS στα εργοστασιακά προεπιλεγμένα επίπεδα. Μια εσφαλμένη ρύθμιση του BIOS θα μπορούσε να είναι ο λόγος που τα Windows παγώνουν κατά την εκκίνηση.
    1. Σημαντικό: Εάν η εκκαθάριση του CMOS διορθώνει το πρόβλημα εκκίνησης των Windows, βεβαιωθείτε ότι οι μελλοντικές αλλαγές στο BIOS ολοκληρώνονται μία φορά τη φορά, οπότε αν το πρόβλημα επιστρέψει, θα γνωρίζετε ποια αλλαγή προκάλεσε το πρόβλημα.
  3. Αντικαταστήστε τη μπαταρία CMOS εάν ο υπολογιστής σας είναι ηλικίας μεγαλύτερης των τριών ετών ή εάν έχει απενεργοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
    1. Οι μπαταρίες CMOS είναι πολύ φθηνές και μία που δεν διατηρεί πλέον μια χρέωση μπορεί σίγουρα να είναι η αιτία της κατάψυξης, της διακοπής ή της επανεκκίνησης των Windows κατά την εκκίνηση.
  1. Επαναλάβετε όλα όσα μπορείτε να πάρετε στα χέρια σας. Η επανασύνδεση θα επαναφέρει τις διάφορες συνδέσεις στον υπολογιστή σας και είναι πολύ συχνά μια "μαγεία" λύση για προβλήματα εκκίνησης όπως αυτή, ειδικά επανεκκινήσεις βρόχους και παγώνει.
    1. Δοκιμάστε να επανατοποθετήσετε το ακόλουθο υλικό και στη συνέχεια να δείτε αν τα Windows θα εκκινήσουν σωστά:
  2. Επανατοποθετήστε ξανά τις μονάδες μνήμης
  3. Επανατοποθετήστε τυχόν κάρτες επέκτασης
  4. Σημείωση: Αποσυνδέστε και τοποθετήστε ξανά το πληκτρολόγιο , το ποντίκι και άλλες εξωτερικές συσκευές.
  5. Ελέγξτε για αιτίες ηλεκτρικών σορτς μέσα στον υπολογιστή σας. Ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα είναι συχνά η αιτία των βρόχων επανεκκίνησης και παγώνει σκληρά κατά την εκκίνηση των Windows.
  6. Ελέγξτε τη μνήμη RAM . Εάν μια μονάδα RAM του υπολογιστή σας αποτύχει εντελώς, ο υπολογιστής σας δεν θα ενεργοποιηθεί. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, η μνήμη αποτυγχάνει αργά και θα λειτουργήσει μέχρι ένα σημείο.
    1. Εάν η μνήμη του συστήματός σας αποτύχει, ο υπολογιστής σας ενδέχεται να ενεργοποιηθεί, αλλά στη συνέχεια να παγώσει, να σταματήσει ή να επανεκκινήσει συνεχώς κάποια στιγμή κατά την εκκίνηση των Windows.
    2. Επανατοποθετήστε τη μνήμη στον υπολογιστή σας εάν η δοκιμή μνήμης παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα.
  1. Ελέγξτε την παροχή ρεύματος . Ακριβώς επειδή ο υπολογιστής αρχικά ενεργοποιείται, δεν σημαίνει ότι λειτουργεί το τροφοδοτικό . Ενώ μπορεί να μην είναι κοινό για τον υπολογιστή σας να φτάσει μέχρι τη διαδικασία εκκίνησης των Windows με μια κατεστραμμένη τροφοδοσία ρεύματος, συμβαίνει και αξίζει να το δούμε.
    1. Αν τα δοκιμαστικά σας δείχνουν κάποιο πρόβλημα, αντικαταστήστε το τροφοδοτικό.
  2. Επανατοποθετήστε το καλώδιο δεδομένων του σκληρού δίσκου . Εάν το καλώδιο που συνδέει τη μονάδα σκληρού δίσκου στη μητρική πλακέτα είναι κατεστραμμένο ή δεν λειτουργεί, τότε θα μπορούσατε να δείτε όλα τα είδη των προβλημάτων κατά την φόρτωση των Windows - συμπεριλαμβανομένων των βρόχων κατάψυξης, διακοπής και επανεκκίνησης.
    1. Δεν διαθέτετε καλώδιο δεδομένων ανταλλακτικού σκληρού δίσκου; Μπορείτε να επιλέξετε ένα σε οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών ή μπορείτε να δανειστείτε αυτό που χρησιμοποιεί μια άλλη μονάδα δίσκου, όπως ο οπτικός δίσκος σας , υποθέτοντας, φυσικά, ότι είναι το ίδιο είδος καλωδίου. Οι νεώτεροι δίσκοι χρησιμοποιούν καλώδια SATA και παλαιότεροι δίσκοι χρησιμοποιούν καλώδια PATA .
    2. Σημείωση: Ένα χαλαρό καλώδιο δεδομένων σκληρού δίσκου μπορεί να προκαλέσει τα ίδια προβλήματα με τα κατεστραμμένα, αλλά, ελπίζω, έχετε ελέγξει για προβλήματα σύνδεσης με το καλώδιο πίσω στο βήμα 9.
    3. Σημαντικό: Βεβαιωθείτε ότι έχετε δοκιμάσει το καλύτερο για να ολοκληρώσετε τα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων μέχρι αυτό. Τα βήματα 14 και 15 περιλαμβάνουν και πιο δύσκολες και καταστροφικές λύσεις για την κατάψυξη, διακοπή και συνεχή επανεκκίνηση κατά την εκκίνηση των Windows. Μπορεί να είναι ότι μία από τις παρακάτω λύσεις είναι απαραίτητη για να διορθώσετε το πρόβλημά σας αλλά εάν δεν είχατε επιδείξει επιμέλεια στην αντιμετώπιση προβλημάτων μέχρι τώρα, δεν μπορείτε να ξέρετε με βεβαιότητα ότι μία από τις πιο εύκολες λύσεις παραπάνω δεν είναι η σωστή ένας.
  1. Δοκιμάστε το σκληρό δίσκο . Ένα φυσικό πρόβλημα με το σκληρό σας δίσκο είναι ασφαλώς ένας λόγος για τον οποίο τα Windows ενδέχεται να επανεκκινήσουν συνεχώς, να παγώσουν εντελώς ή να σταματήσουν στα ίχνη τους. Ένας σκληρός δίσκος που δεν μπορεί να διαβάσει και να γράψει πληροφορίες σωστά δεν μπορεί να φορτώσει σωστά το λειτουργικό σύστημα.
    1. Αντικαταστήστε το σκληρό σας δίσκο εάν οι δοκιμές σας παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα. Μετά την αντικατάσταση του σκληρού δίσκου, θα πρέπει να εκτελέσετε μια νέα εγκατάσταση των Windows .
    2. Εάν ο σκληρός δίσκος σας περάσει τη δοκιμή σας, ο σκληρός δίσκος είναι φυσικά καλός, οπότε η αιτία του προβλήματος πρέπει να είναι με τα Windows, οπότε το επόμενο βήμα θα λύσει το πρόβλημα.
  2. Εκτελέστε μια καθαρή εγκατάσταση των Windows . Αυτός ο τύπος εγκατάστασης θα διαγράψει εντελώς τη μονάδα και θα εγκαταστήσει ξανά τα Windows από την αρχή.
    1. Σημαντικό: Στο Βήμα 3, σας συνιστούσαμε να προσπαθήσετε να επιλύσετε ζητήματα εκκίνησης που προκαλούνται από τα Windows, επιδιορθώνοντας τα Windows. Δεδομένου ότι αυτή η μέθοδος καθορισμού των σημαντικών αρχείων των Windows είναι μη καταστρεπτική, βεβαιωθείτε ότι έχετε δοκιμάσει αυτό πριν από την εντελώς καταστρεπτική, τελευταία λύση καθαρής εγκατάστασης σε αυτό το βήμα.