Πώς να καθορίσετε μια μπλε οθόνη του θανάτου

Ένας πλήρης οδηγός αντιμετώπισης προβλημάτων για BSOD στα Windows 10, 8, 7, Vista και XP

Μια μπλε οθόνη του θανάτου , που ονομάζεται επίσης Σφάλμα STOP, θα εμφανιστεί όταν ένα ζήτημα είναι τόσο σοβαρό ώστε τα Windows πρέπει να σταματήσουν τελείως.

Μια μπλε οθόνη του θανάτου είναι συνήθως υλικό ή οδηγός . Οι περισσότεροι BSOD δείχνουν έναν κωδικό STOP που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην εκτίμηση της αιτίας της μπλε οθόνης του θανάτου.

Η επανεκκίνηση του υπολογιστή σας έγινε μετά το BSOD; Αν η μπλε οθόνη αναβοσβήνει και ο υπολογιστής σας επανεκκινήσει αυτόματα πριν να έχετε χρόνο να διαβάσετε οτιδήποτε, δείτε την άκρη στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σημαντικό: Παρακάτω ακολουθούν γενικά βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων με μπλε οθόνη θανάτου. Ανατρέξτε στον κατάλογο κωδικών σφαλμάτων μπλε οθόνης για μεμονωμένα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων κώδικα STOP. Επιστρέψτε εδώ αν δεν έχουμε οδηγό αντιμετώπισης προβλημάτων για τον συγκεκριμένο κωδικό STOP ή εάν δεν γνωρίζετε ποιος είναι ο κωδικός STOP σας.

Σημείωση: Μερικά από αυτά τα βήματα μπορεί να απαιτήσουν την εκκίνηση των Windows σε ασφαλή λειτουργία . Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, παραλείψτε τα βήματα αυτά.

Πώς να καθορίσετε μια μπλε οθόνη του θανάτου

Χρόνος που απαιτείται: Μπορεί να χρειαστεί αρκετές ώρες για να διορθώσετε μια μπλε οθόνη θανάτου, ανάλογα με τον κωδικό STOP. Μερικά βήματα είναι εύκολα, ενώ άλλα μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Ισχύει για: Οποιαδήποτε έκδοση των Windows , συμπεριλαμβανομένων των Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista και Windows XP .

  1. Το πιο σημαντικό βήμα αντιμετώπισης βλαβών του Blue Screen of Death που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να αναρωτηθείτε τι ακριβώς κάνατε.
    1. Μόλις εγκαταστήσατε ένα νέο πρόγραμμα ή ένα κομμάτι υλικού, ενημερώσατε ένα πρόγραμμα οδήγησης, εγκαταστήσατε μια ενημερωμένη έκδοση των Windows κ.λπ.; Αν ναι, υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα ότι η αλλαγή που κάνατε προκάλεσε το BSOD.
    2. Αναίρεση της αλλαγής που κάνατε και δοκιμάστε ξανά για το σφάλμα STOP. Ανάλογα με αυτό που άλλαξε, μερικές λύσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν:
  2. Χρησιμοποιώντας την Επαναφορά Συστήματος για να αναιρέσετε τις πρόσφατες αλλαγές στο σύστημα.
  3. Επανάληψη του προγράμματος οδήγησης συσκευής σε μια έκδοση πριν από την ενημέρωση του προγράμματος οδήγησης.
  4. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος στη μονάδα που είναι εγκατεστημένα τα Windows . Μπλε οθόνες θανάτου και άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως η καταστροφή δεδομένων, μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος στο πρωτεύον διαμέρισμα που χρησιμοποιείται για το λειτουργικό σύστημα των Windows.
    1. Σημείωση: Η Microsoft συνιστά να διατηρείτε τουλάχιστον 100 MB ελεύθερου χώρου, αλλά βλέπω τακτικά προβλήματα με χαμηλό χώρο. Συνήθως, συμβουλεύω τους χρήστες των Windows να διατηρούν τουλάχιστον το 10% της χωρητικότητας ενός δίσκου ανά πάσα στιγμή.
  1. Σαρώστε τον υπολογιστή σας για ιούς . Ορισμένοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν μπλε οθόνη θανάτου, ειδικά αυτές που μολύνουν τον κύριο δίσκο εκκίνησης (MBR) ή τον τομέα εκκίνησης .
    1. Σημαντικό: Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό σάρωσης ιών είναι εντελώς ενημερωμένο και ότι είναι διαμορφωμένο για να σαρώσετε τον τομέα MBR και εκκίνησης.
    2. Συμβουλή: Αν δεν μπορείτε να φτάσετε αρκετά μακριά για να εκτελέσετε σάρωση ιών από μέσα Windows, χρησιμοποιήστε ένα από τα προγράμματα που επισημαίνω στη λίστα Εργαλεία Δωρεάν Εκκίνησης Antivirus .
  2. Εφαρμόστε όλα τα διαθέσιμα Service Pack των Windows και άλλες ενημερώσεις . Η Microsoft κυκλοφορεί τακτικά patches και service packs για τα λειτουργικά τους συστήματα που ενδέχεται να περιέχουν διορθώσεις για την αιτία του BSOD σας.
  3. Ενημερώστε τα προγράμματα οδήγησης για το υλικό σας . Οι περισσότερες μπλε οθόνες του θανάτου σχετίζονται με το υλικό ή το πρόγραμμα οδήγησης, επομένως ενημερωμένοι οδηγοί θα μπορούσαν να διορθώσουν την αιτία του σφάλματος STOP.
  4. Ελέγξτε τα αρχεία καταγραφής συστήματος και εφαρμογών στο Πρόγραμμα προβολής συμβάντων για σφάλματα ή προειδοποιήσεις που ενδέχεται να παρέχουν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την αιτία του BSOD. Δείτε πώς μπορείτε να ξεκινήσετε την προβολή συμβάντων εάν χρειάζεστε βοήθεια.
  5. Επιστροφή στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις υλικού στο Device Manager . Εκτός αν έχετε συγκεκριμένο λόγο για να το κάνετε αυτό, οι πόροι του συστήματος που έχει διαμορφωθεί σε ένα συγκεκριμένο υλικό υλικού στη Διαχείριση συσκευών θα πρέπει να οριστούν ως προεπιλεγμένοι. Οι μη προεπιλεγμένες ρυθμίσεις υλικού είναι γνωστό ότι προκαλούν μπλε οθόνη θανάτου.
  1. Επιστρέψτε τις ρυθμίσεις του BIOS στα προεπιλεγμένα επίπεδα. Ένα overclocked ή εσφαλμένο BIOS μπορεί να προκαλέσει όλα τα τυχαία ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των BSOD.
    1. Σημείωση: Εάν έχετε πραγματοποιήσει αρκετές προσαρμογές στις ρυθμίσεις του BIOS και δεν θέλετε να φορτώσετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, προσπαθήστε τουλάχιστον να επιστρέψετε τις ταχύτητες του ρολογιού, τις ρυθμίσεις τάσης και τις επιλογές μνήμης BIOS στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και να δείτε αν αυτό διορθώνει το STOP λάθος.
  2. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα εσωτερικά καλώδια, κάρτες και άλλα εξαρτήματα έχουν εγκατασταθεί και είναι σωστά τοποθετημένα. Το υλικό που δεν είναι σταθερά τοποθετημένο μπορεί να προκαλέσει μπλε οθόνη θανάτου, οπότε δοκιμάστε να επαναφέρετε τα παρακάτω και στη συνέχεια να δοκιμάσετε ξανά το μήνυμα STOP:
  3. Εκτελέστε διαγνωστικές δοκιμές σε όλο το υλικό που μπορείτε να δοκιμάσετε. Είναι πολύ πιθανό ότι η βασική αιτία οποιασδήποτε δεδομένης μπλε οθόνης θανάτου είναι ένα αποτυχημένο κομμάτι υλικού: Αν μια δοκιμή αποτύχει, αντικαταστήστε τη μνήμη ή αντικαταστήστε το σκληρό δίσκο το συντομότερο δυνατό.
  1. Ενημερώστε το BIOS σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ξεπερασμένο BIOS μπορεί να προκαλέσει μπλε οθόνη θανάτου λόγω ορισμένων ασυμβατοτήτων.
  2. Ξεκινήστε τον υπολογιστή σας μόνο με βασικό εξοπλισμό. Ένα χρήσιμο βήμα αντιμετώπισης προβλημάτων σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων BSOD, είναι να ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας με το ελάχιστο απαραίτητο υλικό για την εκτέλεση του λειτουργικού συστήματος. Εάν ο υπολογιστής σας ξεκινήσει με επιτυχία, αποδείξει ότι μία από τις συσκευές υλικού που αφαιρέθηκε ήταν η αιτία του μηνύματος STOP.
    1. Συμβουλή: Συνήθως, το μόνο απαραίτητο υλικό για την εκκίνηση του υπολογιστή σας μέσω του λειτουργικού συστήματος περιλαμβάνει τη μητρική πλακέτα , τη CPU , τη μνήμη RAM , τον πρωτεύοντα σκληρό δίσκο , το πληκτρολόγιο , την κάρτα γραφικών και την οθόνη .

Βρείτε ότι το υλικό είναι η αιτία της μπλε οθόνης του θανάτου σας;

Δοκιμάστε μία από αυτές τις ιδέες:

Βρείτε ότι ένα πρόγραμμα λογισμικού είναι η αιτία της μπλε οθόνης του θανάτου σας;

Ένα από αυτά πρέπει να βοηθήσει:

Πραγματοποιείται επανεκκίνηση του υπολογιστή σας προτού μπορέσετε να διαβάσετε τον κωδικό STOP στη μπλε οθόνη του θανάτου;

Οι περισσότεροι υπολογιστές με Windows έχουν ρυθμιστεί για επανεκκίνηση αμέσως μετά τη λήψη ενός σοβαρού σφάλματος όπως ένα BSOD.

Μπορείτε να αποτρέψετε αυτήν την επανεκκίνηση απενεργοποιώντας την επιλογή αυτόματης επανεκκίνησης στο σύστημα .

Ακόμα δεν μπορεί να διορθωθεί η μπλε οθόνη του θανάτου;

Ανατρέξτε στην ενότητα Λήψη περισσότερης βοήθειας για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου σε κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης και πολλά άλλα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει τον κωδικό STOP που παίρνετε, αν το γνωρίζετε.

Εάν δεν ενδιαφέρεστε να ορίσετε τον εαυτό σας αυτό το πρόβλημα BSOD, ακόμα και με βοήθεια, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς μπορώ να διορθώσω τον υπολογιστή μου; για μια πλήρη λίστα των επιλογών υποστήριξης σας, καθώς και για βοήθεια με τα πάντα, όπως το να υπολογίσετε τα έξοδα επισκευής, να αφαιρέσετε τα αρχεία σας, να επιλέξετε μια υπηρεσία επισκευής και πολλά άλλα.