Τι είναι η επισήμανση;

Μάθετε πώς μπορείτε να οργανώσετε και να επισημάνετε φωτογραφίες

Ίσως έχετε ακούσει τον όρο "tagging" στο πλαίσιο της οργάνωσης ψηφιακών φωτογραφιών. Χρησιμοποιείται στον Παγκόσμιο Ιστό για να ταξινομεί ιστοσελίδες μέσω ιστότοπων κοινωνικής δημιουργίας bookmarking όπως del.icio.us και άλλων. Ο διοργανωτής ψηφιακών φωτογραφιών του Photoshop Album της Adobe έφερε την ιδέα της τοποθέτησης ετικετών στο mainstream για ψηφιακή φωτογραφία και η δημοφιλής online υπηρεσία ανταλλαγής φωτογραφιών Flickr βοήθησε επίσης στην ώθηση της τάσης. Τώρα, πολλά προγράμματα λογισμικού οργάνωσης φωτογραφιών χρησιμοποιούν τη μεταφορά "ετικέτας", όπως το Corel Snapfire, το Picasa της Google, η ψηφιακή εικόνα της Microsoft και το Photo Galley των Windows στα Windows Vista.

Τι είναι μια ετικέτα;

Οι ετικέτες δεν είναι τίποτα περισσότερο από λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν ένα κομμάτι δεδομένων, είτε είναι μια ιστοσελίδα, μια ψηφιακή φωτογραφία ή άλλος τύπος ψηφιακού εγγράφου. Φυσικά, οι άνθρωποι έχουν οργανώσει ψηφιακές εικόνες με λέξεις-κλειδιά και κατηγορίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν κλήθηκαν πάντοτε tagging.

Κατά τη γνώμη μου, η οπτική μεταφορά της Adobe σχετικά με την ιδέα των ετικετών στο Photoshop Album της βοήθησε να καταστεί η ιδέα πιο προσιτή στο κοινό. Μετά από όλα, μια λέξη-κλειδί ή μια κατηγορία είναι κάτι αφηρημένο, αλλά μια ετικέτα είναι κάτι απτό που μπορείτε να απεικονίσετε, όπως μια ετικέτα δώρων ή μια τιμή. Η διεπαφή χρήστη λογισμικού της Adobe παρουσιάζει μια πολύ κυριολεκτική αναπαράσταση της πράξης της προσθήκης ετικετών. Οι λέξεις-κλειδιά σας εμφανίζονται κυριολεκτικά ως "ετικέτες" και μπορείτε να τις σύρετε και να τις αποθέσετε στις φωτογραφίες σας για να τις "επισυνάψετε" στη φωτογραφία.

Ο παλιός τρόπος: Φάκελοι

Η ιδέα του φακέλου χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως τρόπος ομαδοποίησης και οργάνωσης ψηφιακών δεδομένων, αλλά είχε τους περιορισμούς της. Η πιο σημαντική, ειδικά για την ψηφιακή φωτογραφία οργάνωση , ήταν ότι ένα στοιχείο θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε ένα μόνο φάκελο εκτός αν το έχετε αντιγράψει.

Για παράδειγμα, αν είχατε μια ψηφιακή φωτογραφία ενός ηλιοβασιλέματος που τραβήξατε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στην Indian Rocks Beach της Φλόριντα, αντιμετωπίζατε το δίλημμα αν θα το βάζετε σε ένα φάκελο για ηλιοβασιλέματα, φωτογραφίες για τις παραλίες ή για τις διακοπές σας. Τοποθετώντας το και στους τρεις φακέλους θα ήταν σπατάλη χώρου στο δίσκο και θα δημιουργούσε μεγάλη σύγχυση καθώς προσπαθήσατε να παρακολουθείτε πολλαπλά αντίγραφα της ίδιας εικόνας. Αλλά αν βάζετε μόνο τη φωτογραφία σε ένα μόνο φάκελο, θα πρέπει να αποφασίσετε ποια ταιριάζει καλύτερα.

Ο νέος τρόπος: Tagging

Καταχωρίστε ετικέτες. Η κατηγοριοποίηση αυτής της εικόνας του ηλιοβασιλέματος είναι πολύ λιγότερο από ένα δίλημμα με αυτή την έννοια: Εσείς απλώς το επισημάνετε με τις λέξεις ηλιοβασίλεμα, Indian Rocks Beach, διακοπές ή άλλες λέξεις που μπορεί να είναι κατάλληλες.

Η πραγματική ισχύς των ετικετών αποκαλύπτεται όταν έρχεται χρόνος να βρούμε τις φωτογραφίες σας αργότερα. Δεν χρειάζεται πλέον να θυμάστε πού το βάζετε. Πρέπει να σκεφτείτε μόνο κάποια πτυχή της φωτογραφίας που θα χρησιμοποιούσατε σε μια ετικέτα. Όλες οι αντίστοιχες φωτογραφίες που σχετίζονται με αυτήν την ετικέτα μπορούν να εμφανιστούν όταν την αναζητήσετε.

Οι ετικέτες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τον εντοπισμό των ατόμων στις φωτογραφίες σας. Αν επισημάνετε κάθε εικόνα με τα ονόματα που ανήκουν σε κάθε πρόσωπο, θα μπορείτε να εντοπίσετε όλες τις φωτογραφίες ενός συγκεκριμένου ατόμου σε μια στιγμή. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε και να αποκλείσετε ετικέτες για να βελτιώσετε περαιτέρω τα αποτελέσματα αναζήτησης. Μια αναζήτηση για το "Suzi" και το "κουτάβι" θα εμφανίσει όλες τις φωτογραφίες του Suzi με ένα κουτάβι. Αποκλείστε τα "γενέθλια" από το ίδιο ερώτημα αναζήτησης και θα βρείτε όλες τις φωτογραφίες του Suzi με ένα κουτάβι εκτός από εκείνες που έχουν επισημανθεί ως "γενέθλια".

Ετικέτες και φάκελοι σε τέλεια αρμονία

Η σήμανση έχει κάποια μειονεκτήματα επίσης. Η χρήση των ετικετών μπορεί να γίνει δυσκίνητη χωρίς ιεραρχία στη θέση της. Υπάρχει επίσης ένας πειρασμός να δημιουργήσετε πολλές ετικέτες ή πολύ συγκεκριμένες ετικέτες, έτσι ώστε να διαχειρίζονται εκατοντάδες από αυτούς, καθίστανται τόσο συγκρατημένες όσο η διαχείριση των ίδιων των φωτογραφιών. Αλλά μαζί με φακέλους, λεζάντες και βαθμολογίες, οι ετικέτες μπορούν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο.

Η σήμανση αντιπροσωπεύει μια σημαντική μετατόπιση στον τρόπο ταξινόμησης, αποθήκευσης, αναζήτησης και κοινής χρήσης ψηφιακών δεδομένων. Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τον παλιό τρόπο δημιουργίας ψηφιακών φωτογραφιών, ήρθε η ώρα να ανοίξετε το μυαλό σας στην έννοια της ετικέτας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η έννοια του φακέλου θα πάει μακριά, αλλά πιστεύω ότι η προσθήκη ετικετών είναι μια πολύτιμη βελτίωση στην έννοια του ιεραρχικού φακέλου που χρησιμοποιούσαμε.