Εργαλείο περιστροφής GIMP

Το Εργαλείο περιστροφής του GIMP χρησιμοποιείται για την περιστροφή στρώσεων μέσα σε μια εικόνα και οι Επιλογές εργαλείου προσφέρουν μια σειρά από λειτουργίες που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του εργαλείου.

Το εργαλείο περιστροφής είναι αρκετά εύκολο στη χρήση και μόλις ρυθμιστούν οι επιλογές εργαλείων , κάνοντας κλικ στην εικόνα ανοίγει το παράθυρο διαλόγου περιστροφής . Στο παράθυρο διαλόγου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρυθμιστικό για να ρυθμίσετε τη γωνία περιστροφής ή κάντε κλικ απευθείας στην εικόνα και περιστρέψτε το σύροντας. Οι διασταυρώσεις που εμφανίζονται στο στρώμα δείχνουν το κεντρικό σημείο της περιστροφής και μπορείτε να το σύρετε όπως θέλετε.

Θυμηθείτε ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η στρώση που θέλετε να περιστρέψετε επιλέγεται στην παλέτα στρώσεων .

Οι επιλογές εργαλείων για το εργαλείο περιστροφής του GIMP, πολλές από τις οποίες είναι κοινές σε όλα τα εργαλεία μετασχηματισμού, έχουν ως εξής.

Μεταμορφώνω

Από προεπιλογή, το εργαλείο περιστροφής θα λειτουργήσει με το ενεργό επίπεδο και αυτή η επιλογή θα οριστεί σε επίπεδο . Η επιλογή Μετατροπή στο εργαλείο περιστροφής GIMP μπορεί επίσης να ρυθμιστεί σε επιλογή ή διαδρομή . Πριν χρησιμοποιήσετε το εργαλείο περιστροφής , θα πρέπει να ελέγξετε την παλέτα " Επίπεδα" ή " Διαδρομές ", η οποία είναι ενεργή καθώς αυτή θα είναι η εφαρμογή της περιστροφής.

Κατά την περιστροφή μιας επιλογής, η επιλογή θα είναι εμφανής στην οθόνη, λόγω της περίληψης της επιλογής. Εάν υπάρχει ενεργή επιλογή και το Transform έχει οριστεί σε Layer , θα περιστραφεί μόνο το τμήμα του ενεργού επιπέδου μέσα στην επιλογή.

Κατεύθυνση

Η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι Κανονική (προς τα εμπρός) και όταν εφαρμόζετε το Εργαλείο περιστροφής GIMP θα περιστρέφεται το στρώμα προς την κατεύθυνση που θα περιμένατε. Η άλλη επιλογή είναι διορθωτική (προς τα πίσω) και, με την πρώτη ματιά, αυτό φαίνεται να έχει ελάχιστη πρακτική σημασία. Ωστόσο, αυτό είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη ρύθμιση όταν πρέπει να ρυθμίσετε οριζόντιες ή κάθετες γραμμές σε μια φωτογραφία, όπως για να ισιώσει έναν ορίζοντα όπου η φωτογραφική μηχανή δεν κρατήθηκε ευθεία.

Για να χρησιμοποιήσετε τη ρύθμιση Διορθωτικό , ορίστε την επιλογή Προεπισκόπηση στο πλέγμα . Τώρα, όταν κάνετε κλικ στο στρώμα με το εργαλείο περιστροφής , απλά πρέπει να περιστρέψετε το πλέγμα μέχρι οι οριζόντιες γραμμές του πλέγματος να είναι παράλληλες με τον ορίζοντα. Όταν εφαρμοστεί η περιστροφή, το στρώμα περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση και ο ορίζοντας θα ισιωθεί.

Παρεμβολή

Υπάρχουν τέσσερις επιλογές παρεμβολής για το εργαλείο περιστροφής GIMP και αυτές επηρεάζουν την ποιότητα της περιστρεφόμενης εικόνας. Είναι προεπιλογή για Cubic , η οποία γενικά προσφέρει την υψηλότερη ποιότητα των επιλογών, και είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή. Στις χαμηλότερες μηχανές προδιαγραφών, η επιλογή " Κανένα " δεν θα επιταχύνει την περιστροφή εάν οι άλλες επιλογές είναι απαράδεκτα αργές, αλλά οι άκρες ενδέχεται να εμφανίζονται ορατά. Το Linear προσφέρει μια λογική ισορροπία ταχύτητας και ποιότητας όταν χρησιμοποιείτε λιγότερο ισχυρές μηχανές. Η τελική επιλογή, Sinc (Lanzos3) , προσφέρει μια παρεμβολή υψηλής ποιότητας και όταν η ποιότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική, μπορεί να αξίζει να πειραματιστείτε με αυτό.

Απόκομμα

Αυτό ισχύει μόνο εάν τμήματα της περιοχής του στρώματος που περιστρέφεται θα πέσουν έξω από τα υπάρχοντα όρια της εικόνας. Όταν ρυθμιστεί η ρύθμιση , τα τμήματα του στρώματος εκτός των ορίων της εικόνας δεν θα είναι ορατά, αλλά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Επομένως, εάν μετακινήσετε το στρώμα, τμήματα του στρώματος έξω από το περίγραμμα της εικόνας μπορούν να μετακινηθούν πίσω στην εικόνα και να γίνουν ορατά.

Όταν είναι ρυθμισμένο στο Clip , το στρώμα περικόπτεται στο περίγραμμα της εικόνας και εάν μετακινηθεί το στρώμα, δεν θα υπάρχουν περιοχές εκτός της εικόνας που θα γίνουν ορατές. Η περικοπή στο αποτέλεσμα και η Περικοπή με την όψη αφαιρούν τόσο το στρώμα μετά την περιστροφή έτσι ώστε όλες οι γωνίες να είναι ορθές γωνίες και οι άκρες του στρώματος είναι είτε οριζόντιες είτε κάθετες. Η περικοπή με την όψη διαφέρει από το ότι οι αναλογίες του προκύπτοντος στρώματος θα ταιριάζουν με το στρώμα πριν από την περιστροφή.

Προεπισκόπηση

Αυτό σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται η περιστροφή ενώ κάνετε το μετασχηματισμό. Η προεπιλογή είναι Εικόνα και αυτό δείχνει μια επικαλυπτόμενη έκδοση του επιπέδου έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε τις αλλαγές όπως αυτές έγιναν. Αυτό μπορεί να είναι λίγο αργό σε λιγότερο ισχυρούς υπολογιστές. Η επιλογή " Περίγραμμα " δείχνει απλώς ένα περιθώριο περιγράμματος το οποίο μπορεί να είναι πιο γρήγορο, αλλά λιγότερο ακριβές, σε πιο αργές μηχανές. Η επιλογή " Πλέγμα " είναι η καλύτερη όταν η κατεύθυνση έχει οριστεί σε Διόρθωση και η Εικόνα + Πλέγμα σας επιτρέπει να κάνετε προεπισκόπηση της εικόνας που περιστρέφεται με ένα πλεγμένο πλέγμα.

Αδιαφάνεια

Αυτό το ρυθμιστικό σάς επιτρέπει να μειώσετε την αδιαφάνεια της προεπισκόπησης, έτσι ώστε τα παρακάτω επίπεδα να είναι ορατά σε διάφορους βαθμούς, τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα σε ορισμένες περιπτώσεις κατά την περιστροφή ενός στρώματος.

Επιλογές πλέγματος

Κάτω από το ρυθμιστικό Opacity είναι ένα αναπτυσσόμενο πλαίσιο και πλαίσιο εισαγωγής που σας επιτρέπει να αλλάξετε τον αριθμό των γραμμών πλέγματος που εμφανίζονται όταν έχετε επιλέξει μία από τις επιλογές προεπισκόπησης που εμφανίζουν ένα πλέγμα. Μπορείτε να επιλέξετε να αλλάξετε τον αριθμό των γραμμών πλέγματος ή το διάστιχο γραμμής πλέγματος και η πραγματική αλλαγή γίνεται χρησιμοποιώντας το ρυθμιστικό κάτω από το αναπτυσσόμενο μενού.

15 βαθμοί

Αυτό το πλαίσιο ελέγχου σας επιτρέπει να περιορίσετε τη γωνία περιστροφής σε βήματα των 15 μοιρών. Εάν κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο Ctrl ενώ χρησιμοποιείτε το εργαλείο περιστροφής, θα περιορίσετε την περιστροφή σε βήματα των 15 μοιρών.