Τι είναι το CMOS και τι είναι αυτό;

CMOS και CMOS μπαταρίες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το CMOS (συμπληρωματικό ημιαγωγό μεταλλικού οξειδίου) είναι ο όρος που συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μικρή ποσότητα μνήμης σε μια μητρική πλακέτα υπολογιστή που αποθηκεύει τις ρυθμίσεις του BIOS . Ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις του BIOS περιλαμβάνουν την ώρα και την ημερομηνία του συστήματος καθώς και τις ρυθμίσεις υλικού .

Οι περισσότερες συζητήσεις για το CMOS αφορούν την εκκαθάριση του CMOS , πράγμα που σημαίνει επαναφορά των ρυθμίσεων του BIOS στα προεπιλεγμένα επίπεδα. Αυτό είναι ένα πολύ εύκολο έργο που είναι ένα μεγάλο βήμα αντιμετώπισης προβλημάτων για πολλούς τύπους προβλημάτων υπολογιστή. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να καθαρίσετε το CMOS για διάφορους τρόπους για να το κάνετε αυτό στον υπολογιστή σας.

Σημείωση: Ο αισθητήρας CMOS είναι διαφορετικός - χρησιμοποιείται από ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές για τη μετατροπή εικόνων σε ψηφιακά δεδομένα.

Άλλα ονόματα για CMOS

Το CMOS αναφέρεται μερικές φορές ως ρολόι σε πραγματικό χρόνο (RTC), CMOS RAM, μη πτητική μνήμη RAM (NVRAM), μνήμη BIOS ή μη συμπληρωματικής συμμετρίας μεταλλικού οξειδίου-ημιαγωγού (COS-MOS).

Πώς λειτουργούν το BIOS και το CMOS

Το BIOS είναι ένα τσιπ υπολογιστών στη μητρική πλακέτα, όπως το CMOS, εκτός από το ότι ο σκοπός του είναι να επικοινωνεί μεταξύ του επεξεργαστή και άλλων εξαρτημάτων υλικού όπως ο σκληρός δίσκος , οι θύρες USB , η κάρτα ήχου, η κάρτα γραφικών και πολλά άλλα. Ένας υπολογιστής χωρίς BIOS δεν καταλαβαίνει πώς αυτά τα κομμάτια του υπολογιστή συνεργάζονται.

Δείτε τι είναι το BIOS; για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το BIOS.

Το CMOS είναι επίσης ένα τσιπ υπολογιστή στη μητρική πλακέτα, ή πιο συγκεκριμένα ένα τσιπ RAM, πράγμα που σημαίνει ότι κανονικά θα χάσει τις ρυθμίσεις που αποθηκεύει όταν κλείνει ο υπολογιστής. Ωστόσο, η μπαταρία CMOS χρησιμοποιείται για να παρέχει σταθερή ισχύ στο τσιπ.

Όταν ο υπολογιστής εκκινήσει για πρώτη φορά, το BIOS τραβά πληροφορίες από το τσιπ CMOS για να καταλάβει τις ρυθμίσεις υλικού, το χρόνο και οτιδήποτε άλλο αποθηκεύεται σε αυτό.

Τι είναι μια μπαταρία CMOS;

Το CMOS τροφοδοτείται συνήθως από μια κυψέλη CR2032, η οποία αναφέρεται ως η μπαταρία CMOS.

Οι περισσότερες μπαταρίες CMOS θα διαρκέσουν τη διάρκεια ζωής μιας μητρικής πλακέτας, έως και 10 χρόνια στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά μερικές φορές θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Η εσφαλμένη ή αργή ημερομηνία και ώρα συστήματος και η απώλεια των ρυθμίσεων του BIOS είναι σημαντικά σημάδια μιας νεκράς ή πεθαμένης μπαταρίας CMOS. Η αντικατάστασή τους είναι τόσο εύκολη όσο η εναλλαγή του νεκρού για ένα νέο.

Περισσότερες πληροφορίες για το CMOS & amp; Μπαταρίες CMOS

Ενώ οι περισσότερες μητρικές έχουν σημείο για μια μπαταρία CMOS, μερικοί μικρότεροι υπολογιστές, όπως πολλά δισκία και φορητοί υπολογιστές, διαθέτουν ένα μικρό εξωτερικό διαμέρισμα για την μπαταρία CMOS που συνδέεται στη μητρική πλακέτα μέσω δύο μικρών συρμάτων.

Ορισμένες συσκευές που χρησιμοποιούν CMOS περιλαμβάνουν μικροεπεξεργαστές, μικροελεγκτές και στατική μνήμη RAM (SRAM).

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το CMOS και το BIOS δεν είναι εναλλάξιμοι όροι για το ίδιο πράγμα. Ενώ συνεργάζονται για μια συγκεκριμένη λειτουργία μέσα στον υπολογιστή, είναι δύο τελείως διαφορετικά συστατικά.

Όταν ξεκινάει ο υπολογιστής για πρώτη φορά, υπάρχει μια επιλογή για εκκίνηση σε BIOS ή CMOS. Το άνοιγμα της ρύθμισης CMOS είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις που αποθηκεύει, όπως η ημερομηνία και η ώρα και πώς ξεκίνησαν πρώτα τα διάφορα στοιχεία του υπολογιστή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη ρύθμιση CMOS για να απενεργοποιήσετε / ενεργοποιήσετε ορισμένες συσκευές υλικού.

Τα τσιπ CMOS είναι επιθυμητά για συσκευές που τροφοδοτούνται από μπαταρίες όπως οι φορητοί υπολογιστές επειδή χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από άλλους τύπους μαρκών. Αν και χρησιμοποιούν κυκλώματα αρνητικής πολικότητας και κυκλώματα θετικής πολικότητας (NMOS και PMOS), ενεργοποιείται μόνο ένας τύπος κυκλώματος κάθε φορά.

Το Mac ισοδύναμο με το CMOS είναι PRAM, το οποίο αντιπροσωπεύει την παράμετρο RAM.