Τι είναι η επαναφορά συστήματος;

Χρησιμοποιήστε την Επαναφορά Συστήματος για να ακυρώσετε τις αλλαγές σε σημαντικά τμήματα των Windows

Η Επαναφορά Συστήματος είναι ένα εργαλείο ανάκτησης για τα Windows που σας επιτρέπει να αντιστρέψετε ορισμένες αλλαγές που έγιναν στο λειτουργικό σύστημα .

Η Επαναφορά Συστήματος χρησιμοποιείται για την επιστροφή σημαντικών αρχείων και ρυθμίσεων των Windows - όπως προγράμματα οδήγησης , κλειδιά μητρώου , αρχεία συστήματος, εγκατεστημένα προγράμματα και πολλά άλλα - σε προηγούμενες εκδόσεις και ρυθμίσεις.

Σκεφτείτε την Επαναφορά Συστήματος ως μια λειτουργία "αναίρεση" για τα πιο σημαντικά μέρη των Microsoft Windows.

Τι αποκατάσταση συστήματος κάνει

Η επαναφορά του υπολογιστή σας σε προηγούμενη κατάσταση επηρεάζει μόνο τα αρχεία των Windows. Αυτός ο τύπος δεδομένων συνήθως κατηγορείται για ζητήματα που θα σας ζητούσαν να χρησιμοποιήσετε την Επαναφορά Συστήματος.

Εάν για τον υπολογιστή σας συμβαίνουν παράξενα πράγματα μετά την εγκατάσταση ενός προγράμματος οδήγησης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η επαναφορά του συστήματος σε προηγούμενη κατάσταση πριν από την εγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης, διορθώνει το πρόβλημα επειδή η Επαναφορά Συστήματος θα αναιρέσει την εγκατάσταση.

Ως άλλο παράδειγμα, λέτε ότι επαναφέρετε τον υπολογιστή σας στην κατάσταση που ήταν πριν από μία εβδομάδα. Τα προγράμματα που έχετε εγκαταστήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα απεγκατασταθούν κατά την επαναφορά συστήματος. Είναι σημαντικό να το καταλάβετε έτσι ώστε να μην αφήνετε να πιστεύετε ότι ο υπολογιστής σας βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση όταν ανακαλύπτετε ότι ένα ή δύο προγράμματα λείπουν μετά την αποκατάσταση.

Σημαντικό: Η Επαναφορά Συστήματος δεν εγγυάται ότι το ζήτημα θα επιλυθεί. Ας υποθέσουμε ότι αντιμετωπίζετε μόνο ένα πρόβλημα με το πρόγραμμα οδήγησης της κάρτας γραφικών σας, οπότε επαναφέρετε τον υπολογιστή πίσω σε λίγες ημέρες, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Είναι πιθανό ο οδηγός να έχει καταστραφεί πριν από τρεις εβδομάδες, οπότε η αποκατάσταση σε μόλις λίγες ημέρες πριν, ή σε οποιοδήποτε σημείο μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες, δεν θα έχει καμιά χρησιμότητα στη διόρθωση του προβλήματος.

Τι αποκατάσταση συστήματος δεν κάνει

Η Επαναφορά Συστήματος δεν επηρεάζει τα προσωπικά σας αρχεία, όπως φωτογραφίες, έγγραφα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κλπ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Επαναφορά Συστήματος χωρίς δισταγμό ακόμη και αν έχετε εισαγάγει μερικές δεκάδες εικόνες στον υπολογιστή σας - δεν "αναιρέσει" την εισαγωγή. Η ίδια ιδέα ισχύει για τη λήψη αρχείων, την επεξεργασία βίντεο κ.λπ. - όλα αυτά θα παραμείνουν στον υπολογιστή σας.

Σημείωση: Παρόλο που η Επαναφορά Συστήματος ενδέχεται να καταργήσει ένα πρόγραμμα που έχετε εγκαταστήσει, δεν θα διαγράψει επίσης τα αρχεία που έχετε κάνει μέσω του προγράμματος. Για παράδειγμα, ακόμη και αν η Επαναφορά Συστήματος διαγράψει την εγκατάσταση του Adobe Photoshop και το πρόγραμμα Microsoft Word, οι εικόνες και τα έγγραφα που ενδεχομένως έχετε δημιουργήσει ή επεξεργαστεί μαζί τους δεν καταργούνται επίσης - αυτά θεωρούνται ακόμα τα προσωπικά σας αρχεία.

Δεδομένου ότι η Επαναφορά Συστήματος δεν αποκαθιστά προσωπικά αρχεία, δεν αποτελεί λύση back-back αν έχετε ξεχάσει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας ή εάν θέλετε να αναιρέσετε μια αλλαγή που κάνατε σε ένα αρχείο. Μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο ή ένα πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αρχείων είναι αυτό που πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας. Ωστόσο, μπορεί να θεωρήσετε την Επαναφορά Συστήματος λύση "backup του συστήματος", διότι στην πραγματικότητα δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας και αποκαθιστά σημαντικά αρχεία συστήματος.

Σε αυτή τη σημείωση, η Επαναφορά Συστήματος δεν είναι επίσης ένα βοηθητικό πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων που σας επιτρέπει να "ξεδιαγράψετε" τα αρχεία σας. Εάν κατά λάθος διαγράψατε ένα φάκελο γεμάτο από σημαντικά έγγραφα και δεν μπορείτε να το επαναφέρετε από τον Κάδο Ανακύκλωσης, δεν είναι αυτό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για να επιστρέψετε αυτά τα πράγματα. Για αυτό, δείτε αυτή τη λίστα των δωρεάν εργαλείων ανάκτησης δεδομένων για ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για την εκσκαφή διαγραμμένων αρχείων.

Πώς να κάνετε μια επαναφορά συστήματος

Το εργαλείο Επαναφορά Συστήματος είναι προσβάσιμο από το φάκελο του προγράμματος Εργαλεία Συστήματος στα Windows. Αφού ξεκινήσει, αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα σχεδιάζεται ως οδηγός βήμα προς βήμα, καθιστώντας πραγματικά εύκολο να επιλέξετε ένα σημείο στο παρελθόν, που ονομάζεται σημείο επαναφοράς , να επιστρέψετε τα σημαντικά αρχεία και τις ρυθμίσεις σας.

Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να χρησιμοποιήσετε την Επαναφορά Συστήματος στα Windows για μια πλήρη ανασκόπηση της διαδικασίας.

Εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα Windows κανονικά, η Επαναφορά Συστήματος μπορεί επίσης να ξεκινήσει από ασφαλή λειτουργία σε όλες τις εκδόσεις των Windows. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε την Επαναφορά Συστήματος από τη Γραμμή εντολών .

Μπορείτε να εκτελέσετε ακόμη και την Επαναφορά Συστήματος από εξωτερικά Windows, μέσω των Επιλογών εκκίνησης για προχωρημένους στα Windows 10 και Windows 8 ή των επιλογών αποκατάστασης συστήματος στα Windows 7 και Windows Vista.

Δείτε τι είναι ένα σημείο επαναφοράς; για πολλά περισσότερα σχετικά με τα σημεία επαναφοράς, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τους, του περιεχομένου τους κλπ.

Διαθεσιμότητα επαναφοράς συστήματος

Η επαναφορά συστήματος είναι διαθέσιμη από τα Microsoft Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista , Windows XP και Windows Me.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Επαναφορά Συστήματος είναι επίσης διαθέσιμη από το μενού Advanced Options Options (Επιλογές εκκίνησης για προχωρημένους) ή System Recovery Options (Επιλογές αποκατάστασης συστήματος), ανάλογα με την έκδοση των Windows, καθώς και από την ασφαλή λειτουργία.

Η επαναφορά συστήματος δεν είναι διαθέσιμη σε κανένα λειτουργικό σύστημα Windows Server.