Τι είναι ένα αρχείο LZMA;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία LZMA

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου LZMA είναι ένα συμπιεσμένο αρχείο LZMA. Η κατάληξη αντιπροσωπεύει τον αλγόριθμο αλυσίδας Lempel-Ziv-Markov και τα αρχεία εμφανίζονται κυρίως σε λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Unix.

Τα αρχεία LZMA είναι παρόμοια με άλλους αλγόριθμους συμπίεσης όπως το ZIP που συμπιέζουν δεδομένα για να εξοικονομήσουν χώρο στο δίσκο . Ωστόσο, η συμπίεση LZMA είναι γνωστό ότι παρέχει ταχύτερους χρόνους αποσυμπίεσης από άλλους αλγόριθμους όπως ο BZIP2.

Το LZMA2 είναι μια μορφή κοντέινερ που μπορεί να περιέχει τόσο δεδομένα LZMA όσο και μη συμπιεσμένα δεδομένα. Ακολουθούν κάποιες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές τους.

Το TLZ είναι σύντομο για ένα αρχείο TAR που έχει συμπιεστεί χρησιμοποιώντας το LZMA. Χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου TAR.LZMA και ονομάζεται συνήθως LZMA Compressed Tarball.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο LZMA

Το PeaZip και το 7-Zip είναι δύο δωρεάν προγράμματα για Windows και Linux που μπορούν να αποσυμπιέσουν (εξαγάγουν) τα περιεχόμενα ενός αρχείου LZMA. Το Unarchiver μπορεί να ανοίξει αρχεία LZMA σε Mac και το B1 Free Archiver είναι ένα παρόμοιο πρόγραμμα ανοίγματος αρχείων LZMA για Windows, Linux, macOS και Android.

Δείτε αυτή τη λίστα δωρεάν προγραμμάτων συμπίεσης / αποσυμπίεσης για κάποιο άλλο λογισμικό που μπορεί να ανοίξει αρχεία LZMA.

Για να ανοίξετε ένα αρχείο TAR που είναι κρυμμένο σε ένα αρχείο LZMA ενδέχεται να απαιτούν δύο βήματα: εξαγωγή του αρχείου TAR από το LZMA και στη συνέχεια αποσυσκευασία των δεδομένων από το αρχείο TAR. Ορισμένα προγράμματα αποσυμπίεσης συνδυάζουν αυτά τα βήματα σε ένα, καθιστώντας τη διαδικασία πιο εύκολη.

Σε ένα τερματικό Unix, μπορείτε να δείτε αυτή τη διαδικασία σε δύο βήματα σε μία μόνο εκτέλεση εντολών. Τα δεδομένα σε ένα αρχείο TAR μπορούν να αποσυσκευαστούν από ένα αρχείο LZMA χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή (αντικαταστήστε το file.tar.lzma με το δικό σας αρχείο LZMA):

tar - lzma - xvpf file.tar.lzma

Εάν η παραπάνω εντολή δεν λειτουργεί, πιθανώς δεν έχετε εγκαταστήσει το lzma. Χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή για να την εγκαταστήσετε αν νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό:

sudo apt-get να εγκαταστήσετε το lzma

Αν διαπιστώσετε ότι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή σας προσπαθεί να ανοίξει το αρχείο LZMA με διπλό κλικ, αλλά είναι λάθος εφαρμογή ή εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό για να ανοίξετε αρχεία LZMA, ανατρέξτε στο θέμα Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για έναν οδηγό επέκτασης συγκεκριμένου αρχείου για την πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής (στα Windows).

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο LZMA

Μπορείτε να μετατρέψετε ένα αρχείο LZMA σε GZ , ZIP, TAR, TGZ και σε μερικές άλλες μορφές αρχειοθέτησης χρησιμοποιώντας το FileZigZag , έναν online και εντελώς δωρεάν μετατροπέα αρχείων . Απλά μεταφορτώστε το αρχείο LZMA στο FileZigZag και επιλέξτε σε ποια μορφή θα το μετατρέψετε.

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το CloudConvert, το οποίο είναι ένα άλλο online μετατροπή που υποστηρίζει την αποθήκευση του αρχείου LZMA σε RAR .

LZMA vs LZMA2

Το LZMA είναι απολύτως αποδεκτό για χρήση, αρκεί να συμπιέζετε ένα μικρό αρχείο (κάτω από 256 MB). Αν συμπιέζετε κάτι μεγαλύτερο ή εάν συμπιέζετε ήδη συμπιεσμένα δεδομένα, τότε με τη χρήση ενός προγράμματος που υποστηρίζει το LZMA2, όπως το 7-Zip, μπορεί να σας παρέχει ταχύτερη και καλύτερη συμπίεση.

Ωστόσο, δεν θα δείτε βελτίωση χρησιμοποιώντας το LZMA2 εκτός αν χρησιμοποιείτε περισσότερα από 4 θέματα CPU για να εκτελέσετε τη συμπίεση. Επίσης, απαιτείται περισσότερη μνήμη συστήματος για συμπίεση LZMA2 μέσω LZMA.

Αυτό το έγγραφο από το Tuts4You.com έχει μερικές δοκιμές που μπορείτε να δείτε που δείχνουν τις διαφορές στις δύο αυτές μεθόδους συμπίεσης στο πρόγραμμα 7-Zip.

Μερικοί παρόμοιοι αλγόριθμοι συμπίεσης είναι οι LZ77 και LZ78, οι οποίοι συνήθως ονομάζονται LZ1 και LZ2. Το LZMA βασίζεται σε αυτούς τους δύο αλγόριθμους.

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας;

Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο το αρχείο σας δεν ανοίγει με τα προγράμματα που αναφέρονται παραπάνω είναι επειδή δεν ασχολείσαι πραγματικά με ένα αρχείο LZMA, κάτι που μπορεί να συμβεί αν παραβλέπετε την επέκταση αρχείου.

Για παράδειγμα, τα αρχεία LZM φαίνονται πάρα πολλά όπως τα αρχεία LZMA, αλλά μόνο επειδή οι επεκτάσεις αρχείων τους είναι παρόμοιες. Ένα αρχείο LZM είναι στην πραγματικότητα ένας εντελώς διαφορετικός τύπος αρχείου που ονομάζεται αρχείο Slax Module, το οποίο χρησιμοποιείται από το λειτουργικό σύστημα Slax Linux.

Αν ο έλεγχος της επέκτασης αρχείου δείχνει ότι έχετε πραγματικά έναν εντελώς διαφορετικό τύπο αρχείου, τότε ερευνήστε το επίθεμα για να μάθετε ποια προγράμματα είναι σε θέση να το ανοίξετε ή να το μετατρέψετε.

Διαφορετικά, ανατρέξτε στην ενότητα Λήψη περισσότερης βοήθειας για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου σε κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης και πολλά άλλα. Επιτρέψτε μου να μάθω τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζετε με το άνοιγμα ή τη χρήση του αρχείου LZMA και θα δω τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω.

Παρακαλώ ενημερώστε με τι πρόγραμμα αποσυμπίεσης χρησιμοποιείτε και ποιο λειτουργικό σύστημα βρίσκεστε, δύο σημαντικά στοιχεία σε αυτήν την περίπτωση.