Τι είναι ένα αρχείο IDX;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία IDX

Ένα αρχείο με επέκταση αρχείου .IDX μπορεί να είναι ένα αρχείο υπότιτλου ταινίας που χρησιμοποιείται με βίντεο για να κρατά το κείμενο που θα εμφανίζεται στους υπότιτλους. Είναι παρόμοια με άλλες μορφές υπότιτλων όπως το SRT και το SUB και μερικές φορές αναφέρονται ως αρχεία VobSub.

Τα αρχεία IDX χρησιμοποιούνται επίσης για αρχεία POI πλοήγησης, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τη μορφή υπότιτλων. Αντίθετα, οι συσκευές GPS VDO Dayton αποθηκεύουν σημεία ενδιαφέροντος στο αρχείο που μπορεί να αναφερθεί στη συσκευή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Ορισμένα αρχεία IDX είναι μόνο γενικά αρχεία ευρετηρίου τα οποία ένα πρόγραμμα δημιουργεί για να αναφερθούν σε πιο γρήγορες λειτουργίες, όπως για αναζήτηση σε μεγάλο αριθμό αρχείων. Μια συγκεκριμένη χρήση είναι τα αρχεία ευρετηρίου HMI Historical Log που χρησιμοποιούν ορισμένες εφαρμογές για την εκτέλεση αναφορών.

Μια άλλη παρόμοια μορφή αρχείου που σχετίζεται με ευρετήριο που χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου IDX είναι το ευρετήριο γραμματοκιβωτίων του Outlook Express. Το πρόγραμμα MS Outlook Express αποθηκεύει ένα ευρετήριο μηνυμάτων που έχουν ληφθεί από ένα αρχείο MBX (γραμματοκιβώτιο του Outlook Express). Το αρχείο IDX απαιτείται για την εισαγωγή παλαιότερων γραμματοκιβωτίων στο Outlook Express 5 και νεότερο.

Σημείωση: Το IDX είναι επίσης ένα αρκτικόλεξο για την Ανταλλαγή Δεδομένων Διαδικτύου και την Ανταλλαγή Δεδομένων Πληροφοριών, αλλά ούτε έχει καμία σχέση με τις μορφές αρχείων υπολογιστή.

Πώς να ανοίξετε αρχεία IDX

Αν γνωρίζετε ότι το αρχείο σας είναι στη μορφή του υπότιτλου ταινίας, θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε με αυτό. Για να προβάλλετε τους υπότιτλους μαζί με ένα βίντεο, πρέπει να ανοίξετε το αρχείο IDX σε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο όπως VLC, GOM Player, PotPlayer ή PowerDVD. Διαφορετικά, μπορείτε να επεξεργαστείτε το αρχείο IDX για να αλλάξετε τους υπότιτλους με ένα εργαλείο όπως το DVDSubEdit ή το Workshop Subtitle Workshop.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το VLC για να δείτε τους υπότιτλους με το βίντεό σας σε macOS και Linux, αλλά το MPlayer για Mac και SMPlayer για Linux λειτουργεί επίσης.

Σημείωση: Η συσκευή αναπαραγωγής βίντεο μπορεί να χρειαστεί να έχει την ταινία ανοιχτή και έτοιμη για αναπαραγωγή πριν να σας επιτρέψει να εισάγετε το αρχείο του υπότιτλου ταινίας. Αυτό ισχύει για το VLC και πιθανώς παρόμοιους media players.

Τα αρχεία POI πλοήγησης δεν χρησιμοποιούνται σε υπολογιστή αλλά απλώς μεταφέρονται στη συσκευή GPS VDO Dayton μέσω USB . Ωστόσο, ίσως μπορείτε να τα ανοίξετε με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου όπως το Notepad ++ για να δείτε τις συντεταγμένες, το όνομα και τον τύπο POI κ.λπ.

Μερικά παραδείγματα προγραμμάτων που χρησιμοποιούν αρχεία ευρετηρίου περιλαμβάνουν τα ICQ και ArcGIS Pro. Το Wonderware InTouch ανοίγει τα αρχεία IDX που είναι αρχεία ευρετηρίου HMI Historical Log. Το Microsoft Outlook Express χρησιμοποιεί το αρχείο IDX σε αυτή τη μορφή.

Συμβουλή: Τα αρχεία IDX0 σχετίζονται με τα αρχεία IDX με το ότι είναι αρχεία Index Cache του Runescape. Όπως και τα άλλα αρχεία ευρετηρίου που αναφέρονται εδώ, τα αρχεία IDX0 χρησιμοποιούνται από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα (RuneScape) για τη διατήρηση αποθηκευμένων αρχείων. Δεν πρόκειται να ανοίξουν με το χέρι.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο IDX

Επειδή υπάρχουν μερικές διαφορετικές μορφές αρχείων που χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου IDX, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε σε ποια μορφή βρίσκεται το αρχείο σας πριν αποφασίσετε ποιο πρόγραμμα χρειάζεται για να το μετατρέψετε.

Τα αρχεία υποτίτλων ταινιών συνήθως έρχονται με λήψη ή λήψη βίντεο. Αν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να μετατρέψετε το αρχείο IDX σε SRT με ένα εργαλείο όπως το Επεξεργασία υποτίτλων. Μπορεί επίσης να έχετε τύχη χρησιμοποιώντας έναν online μετατροπέα υπότιτλων όπως αυτός από το Rest7.com ή το GoTranscript.com.

Σημείωση: Να γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να μετατρέψετε ένα αρχείο IDX σε μορφή AVI , MP3 ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αρχείου πολυμέσων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αρχείο IDX είναι μια μορφή υπότιτλων που βασίζεται σε κείμενο και δεν περιέχει δεδομένα βίντεο ή ήχου. Μπορεί να φαίνεται σαν να συμβαίνει επειδή το αρχείο χρησιμοποιείται συνήθως μαζί με βίντεο, αλλά τα δύο είναι πολύ διαφορετικά. Το πραγματικό περιεχόμενο βίντεο (το AVI, MP4 κ.λπ.) μπορεί να μετατραπεί σε άλλες μορφές αρχείων βίντεο με μετατροπέα αρχείων βίντεο και το αρχείο υπότιτλων μπορεί να αποθηκευτεί μόνο σε άλλες μορφές κειμένου.

Είναι απίθανο ότι ένα αρχείο POI πλοήγησης μπορεί να μετατραπεί σε οποιαδήποτε άλλη μορφή. Αυτός ο τύπος αρχείου IDX χρησιμοποιείται πιθανώς μόνο με τη συσκευή GPS VDO Dayton.

Είναι δύσκολο να γνωρίζετε με βεβαιότητα αν το αρχείο ευρετηρίου σας μπορεί να μετατραπεί σε νέα μορφή, αλλά είναι πιθανό ότι δεν μπορεί ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι. Δεδομένου ότι τα αρχεία ευρετηρίου χρησιμοποιούνται από συγκεκριμένα προγράμματα για ανάκληση δεδομένων, θα πρέπει να παραμείνουν στη μορφή στην οποία έχουν δημιουργηθεί.

Για παράδειγμα, εάν κατορθώσατε να μετατρέψετε ένα αρχείο ευρετηρίου γραμματοκιβωτίου του Outlook Express σε CSV ή σε κάποια άλλη μορφή που βασίζεται σε κείμενο, το πρόγραμμα που το χρειάζεται δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Η ίδια ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε άλλη μορφή αρχείου που χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου IDX.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ορισμένα αρχεία ευρετηρίου μπορεί να είναι μόνο αρχεία απλού κειμένου, ενδέχεται να μπορείτε να μετατρέψετε το αρχείο IDX σε μορφή TXT ή σε μορφή που βασίζεται σε Excel για να το δείτε ως υπολογιστικό φύλλο Excel. Και πάλι, αυτό θα σπάσει τη λειτουργικότητα του αρχείου, αλλά θα σας αφήσει να δείτε τα περιεχόμενα του κειμένου. Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό ανοίγοντας το αρχείο στο Excel ή το Σημειωματάριο και στη συνέχεια αποθηκεύοντάς το σε οποιαδήποτε από τις υποστηριζόμενες μορφές εξόδου.