Τι είναι το αρχείο Gerber (GBR);

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία GBR

Ένα αρχείο με επέκταση αρχείου .GBR είναι πιθανότατα ένα αρχείο Gerber που αποθηκεύει σχέδια τυπωμένων κυκλωμάτων. Πρόκειται για μια τυποποιημένη μορφή αρχείου που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές PCB για να κατανοήσουν πώς να τρυπάρουν το χαρτόνι.

Εάν το αρχείο GBR δεν είναι αρχείο Gerber, μπορεί να είναι ένα αρχείο GIMP Brush που χρησιμοποιείται από το λογισμικό επεξεργασίας εικόνας GIMP. Αυτό το είδος αρχείου περιέχει μια εικόνα που το πρόγραμμα χρησιμοποιεί για να χρωματίσει επαναλαμβανόμενα εφέ πάνω στον καμβά.

Μια άλλη χρήση για την επέκταση αρχείου GBR είναι για τα αρχεία Gameboy Tileset που μπορούν να ενσωματωθούν στο πρότυπο Gameboy καθώς και το Super Gameboy και το Gameboy Color.

Πώς να ανοίξετε αρχεία GBR

Μπορείτε να ανοίξετε αρχεία Gerber με διάφορα προγράμματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι δωρεάν. Αυτοί οι ελεύθεροι θεατές του Gerber περιλαμβάνουν το Graphicode GC-Prevue, το PentaLogix ViewMate, το PTC Creo View Express και το Gerbv. Μερικοί από αυτούς υποστηρίζουν την εκτύπωση και την προβολή των μετρήσεων. Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Altium Designer για να ανοίξετε το αρχείο Gerber αλλά δεν είναι δωρεάν.

Τα αρχεία GIMP Brush χρησιμοποιούνται με το GIMP, το οποίο λειτουργεί σε Windows, macOS και Linux.

Εάν το αρχείο GBR σας είναι στη μορφή Gameboy Tileset, μπορείτε να το ανοίξετε με το Gameboy Tile Designer (GBTD).

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο GBR

Για να μετατρέψετε ένα αρχείο GBR απαιτεί να γνωρίζετε σε ποιο μορφότυπο είναι αυτό. Αυτό είναι σημαντικό, ώστε να ξέρετε ποιο πρόγραμμα μετατροπέων θα χρησιμοποιήσετε αφού οι τρεις μορφές που αναφέρονται παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μετατρέψετε, για παράδειγμα, ένα αρχείο GIMP Brush στη μορφή αρχείου Gerber. απλά δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

Όταν πρόκειται για τη μετατροπή των αρχείων Gerber, είναι πολύ πιθανό ότι μερικά από τα παραπάνω προγράμματα είναι ικανά όχι μόνο να το ανοίξουν, αλλά και να αποθηκεύσουν το αρχείο GBR σε νέα μορφή αρχείου. Εάν όχι, ωστόσο, το GerbView μπορεί να μετατρέψει αρχεία Gerber σε DXF , PDF , DWG , TIFF , SVG και σε άλλες μορφές αρχείων.

Το online Gerber Viewer μπορεί επίσης να λειτουργήσει για την αποθήκευση του αρχείου GBR στη μορφή εικόνας PNG . Το FlatCAM μπορεί να μετατρέψει το αρχείο Gerber σε G-Code.

Για να μετατρέψετε αρχεία GIMP GBR σε ABR για χρήση στο Adobe Photoshop, πρέπει πρώτα να μετατρέψετε το GBR σε PNG με ένα πρόγραμμα όπως το XnView. Στη συνέχεια, ανοίξτε το αρχείο PNG στο Photoshop και επιλέξτε ποιο μέρος της εικόνας θα πρέπει να μετατραπεί σε μια βούρτσα. Πραγματοποιήστε τη βούρτσα μέσω του μενού "Επεξεργασία> Προεπιλογή βούρτσας ".

Μπορείτε να μετατρέψετε αρχεία Gameboy Tileset σε άλλες μορφές αρχείων με το πρόγραμμα σχεδιασμού πλακιδίων παιχνιδιών Gameboy που αναφέρθηκε παραπάνω. Υποστηρίζει την αποθήκευση GBR σε Z80, OBJ, C, BIN και S, μέσω του στοιχείου Αρχείο> Εξαγωγή σε ....

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία GBR

Η μορφή Gerber αποθηκεύει δυαδικές, 2D εικόνες σε μορφή φορέα ASCII. Όχι όλα τα αρχεία Gerber χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου GBR. Μερικά είναι αρχεία GBX, PHO, GER, ART, 001 ή 274 και πιθανότατα και άλλοι. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη μορφή από το Ucamco.

Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας αρχεία GIMP Brush, αλλά πολλά παρέχονται και από προεπιλογή, όταν το GIMP εγκατασταθεί για πρώτη φορά. Αυτά τα προεπιλεγμένα αρχεία GBR αποθηκεύονται συνήθως στον κατάλογο εγκατάστασης του προγράμματος, \ share \ gimp \ (version) \ brushes \ .

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας;

Ελέγξτε ξανά την επέκταση αρχείου αν δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας. Είναι πιθανό ότι αν δεν λειτουργεί με κανένα από τα παραπάνω προγράμματα, εσείς κάνετε εσφαλμένη ανάγνωση της επέκτασης αρχείου. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ακόμα και αν δύο μορφές αρχείων μοιράζονται τα περισσότερα ή και όλα τα ίδια γράμματα επέκτασης αρχείου, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σχετίζονται ή μπορούν να ανοίξουν με τα ίδια εργαλεία λογισμικού.

Για παράδειγμα, τα αρχεία GRB έχουν και τα τρία ίδια γράμματα επέκτασης αρχείων που έχουν αρχεία GBR αλλά είναι αντ 'αυτού αρχεία μετεωρολογικών δεδομένων GRIB αποθηκευμένα στη μορφή GRIdded Binary. Δεν έχουν τίποτα να κάνουν με οποιαδήποτε από τις μορφές αρχείων GBR που αναφέρονται σε αυτή τη σελίδα και επομένως δεν μπορούν να προβληθούν ή να μετατραπούν με τα προγράμματα που μιλούσαν παραπάνω.

Το ίδιο ισχύει και για τα αρχεία γραμματοσειράς Symbian OS που χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου GDR. Πολλά άλλα παραδείγματα θα μπορούσαν να δοθούν, αλλά η ιδέα είναι να κοιτάξετε προσεκτικά τα γράμματα επέκτασης αρχείου και βεβαιωθείτε ότι λένε .GBR, αλλιώς πιθανότατα πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που καλύπτεται σε αυτό το άρθρο.