Τι είναι ένα αρχείο FNA;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία FNA

Ένα αρχείο με την επέκταση του αρχείου FNA είναι ένα αρχείο μορφής FASTA Format DNA και Protein Sequence Alignment το οποίο αποθηκεύει πληροφορίες DNA που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από λογισμικό μοριακής βιολογίας.

Τα αρχεία FNA, συγκεκριμένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν μόνο πληροφορίες για νουκλεϊνικό οξύ, ενώ άλλες μορφές FASTA περιέχουν άλλες πληροφορίες σχετικές με το DNA, όπως εκείνες με FASTA, FAS, FA, FFN, FAA, FRN, MPFA, SEQ. επεκτάσεις αρχείων.

Αυτές οι μορφές FASTA με βάση το κείμενο προέκυψαν αρχικά από ένα πακέτο λογισμικού με το ίδιο όνομα, αλλά τώρα χρησιμοποιούνται ως πρότυπο στις εφαρμογές ευθυγράμμισης ακολουθιών DNA και πρωτεϊνών.

Σημείωση: Το FNA αναφέρεται επίσης σε ορισμένους όρους της τεχνολογίας που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή τη μορφή αρχείου, όπως η τελική αποδοχή δικτύου, η δυνατότητα επέκτασης ονόματος / αρχείου αρχείων, η αρχιτεκτονική δικτύου Fujitsu και η διαφήμιση γειτόνων.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο FNA

Τα αρχεία FNA μπορούν να ανοίξουν στα λειτουργικά συστήματα των Windows, Mac και Linux με την Genies. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στο μενού Αρχείο> Εισαγωγή και επιλέξτε να εισαγάγετε το αρχείο FNA μέσω του στοιχείου μενού Από αρχείο ....

Σημείωση: Το Geneious δεν είναι δωρεάν, αλλά μπορείτε να ζητήσετε μια δοκιμή 14 ημερών για να το δοκιμάσετε.

Ενδέχεται επίσης να μπορείτε να ανοίξετε αρχεία FNA με τη δυνατότητα BLAST Ring Image Generator (BRIG).

Συμβουλή: Δοκιμάστε να ανοίξετε το αρχείο FNA σας με το Notepad ++ ή άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, αν οι παραπάνω ιδέες προγράμματος δεν εκτελούνται. Το αρχείο μπορεί πράγματι να βασίζεται σε κείμενο και να είναι απλό στην ανάγνωση ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι το συγκεκριμένο αρχείο FNA δεν έχει καμία σχέση με τη μορφή FASTA, οπότε το άνοιγμα του αρχείου ως έγγραφο κειμένου μπορεί να αποκαλύψει κείμενο που προσδιορίζει αυτό που χρησιμοποιήθηκε να δημιουργήσετε το αρχείο ή σε ποια μορφή βρίσκεται το αρχείο.

Αν διαπιστώσετε ότι μια εφαρμογή στον υπολογιστή σας προσπαθεί να ανοίξει το αρχείο FNA, αλλά είναι λάθος εφαρμογή ή εάν προτιμάτε να έχετε ένα άλλο εγκατεστημένο πρόγραμμα, ανοίξτε αρχεία FNA, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για έναν οδηγό επέκτασης συγκεκριμένου αρχείου για να κάνετε αυτή την αλλαγή στα Windows.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο FNA

Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω από τη στιγμή που δεν το έχω δοκιμάσει ο ίδιος, αλλά θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Geneious για να μετατρέψετε ένα αρχείο FNA σε πολλά άλλα μορφότυπα, όπως FASTA, GB, GENEIOUS, MEG, ACE, CSV , NEX, PHY , SAM, TSV και VCF . Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του μενού Genies ' File> Export .

Το Geneious θα πρέπει επίσης να μπορεί να μετατρέπει το αρχείο FNA σε αρχείο εικόνας σε μορφή PNG , JPG , EPS ή PDF μέσω της επιλογής Αρχείο> Αποθήκευση ως αρχείο εικόνας ....

Παρόλο που δεν μπορείτε απλά να μετονομάσετε μια επέκταση ενός αρχείου σε κάτι άλλο και να περιμένετε να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να μετονομάσετε ένα αρχείο .FNA σε ένα αρχείο .FA, εάν το συγκεκριμένο λογισμικό αλληλούχησης DNA αναγνωρίζει μόνο τη μορφή FA.

Σημείωση: Αντί να μετονομάσετε επεκτάσεις αρχείων, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν δωρεάν μετατροπέα αρχείων για να μετατρέψετε άλλους τύπους αρχείων. Στην περίπτωση των αρχείων FNA και FA, συμβαίνει ακριβώς ότι μερικά προγράμματα θα ανοίξουν μόνο τα αρχεία που έχουν την επέκταση αρχείου FA, οπότε η μετονομασία θα πρέπει να λειτουργεί καλά.

Το αρχείο σας δεν ανοίγει ακόμα;

Αν μετά τη χρήση των προγραμμάτων από τα παραπάνω δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας, ίσως διαπιστώσετε ότι η επέκταση αρχείου δεν διαβάζει πραγματικά το .FNA αλλά αντίθετα κάτι που μοιάζει ακριβώς παρόμοιο.

Για παράδειγμα, τα αρχεία FNG (Font Navigator Group) φαίνονται πάρα πολλά όπως λένε ".FNA", αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά, μόνο τα δύο πρώτα γράμματα είναι τα ίδια. Δεδομένου ότι οι επεκτάσεις αρχείων είναι διαφορετικές, είναι μια ένδειξη ότι έχουν διαφορετική μορφή αρχείου και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λειτουργούν με τα ίδια προγράμματα.

Το ίδιο θα μπορούσε να λεχθεί και για πολλές άλλες επεκτάσεις αρχείων όπως το FAX , το FAS, το FNTA, το FNC (Vue Functions), το FND (Windows Saved Search) και άλλα.

Η ιδέα εδώ είναι να βεβαιωθείτε ότι η επέκταση αρχείου διαβάζει το αρχείο .FNA. Αν συμβεί, προσπαθήστε ξανά να χρησιμοποιήσετε τα προγράμματα παραπάνω για να ανοίξετε ή να μετατρέψετε το αρχείο FNA. Αν έχετε διαφορετικό είδος αρχείου, ερευνήστε την επέκταση αρχείου για να μάθετε ποιες εφαρμογές χρειάζονται για να ανοίξετε ή να μετατρέψετε το συγκεκριμένο αρχείο σας.