Τι είναι ένα αρχείο ORF;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία ORF

Ένα αρχείο με επέκταση αρχείου ORF είναι ένα αρχείο εικόνας Olympus Raw Image που αποθηκεύει δεδομένα επεξεργασίας εικόνας από ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της Olympus. Δεν προορίζονται να προβληθούν σε αυτή την ακατέργαστη μορφή, αλλά επεξεργάζονται και επεξεργάζονται σε μια πιο κοινή μορφή όπως TIFF ή JPEG .

Οι φωτογράφοι χρησιμοποιούν το αρχείο ORF για να αναπτύξουν μια εικόνα μέσω του λογισμικού επεξεργασίας, προσαρμόζοντας πράγματα όπως η έκθεση, η αντίθεση και η ισορροπία λευκού. Ωστόσο, εάν η κάμερα τραβήξει στη λειτουργία "RAW + JPEG", θα κάνει τόσο ένα αρχείο ORF όσο και μια έκδοση JPEG ώστε να μπορεί εύκολα να προβληθεί, να εκτυπωθεί κ.λπ.

Για λόγους σύγκρισης, ένα αρχείο ORF περιέχει 12, 14 ή περισσότερα bit ανά pixel ανά κανάλι της εικόνας, ενώ η JPEG έχει μόνο 8.

Σημείωση: Το ORF είναι επίσης το όνομα ενός φίλτρου ανεπιθύμητης αλληλογραφίας για τον Microsoft Exchange Server, που αναπτύχθηκε από την Vamsoft. Ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη μορφή αρχείου και δεν θα ανοίξει ή δεν θα μετατρέψει το αρχείο ORF.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο ORF

Το καλύτερο στοίχημά σας για το άνοιγμα των αρχείων ORF είναι να χρησιμοποιήσετε το Olympus Viewer, ένα δωρεάν πρόγραμμα από την Olympus που διατίθεται στους ιδιοκτήτες των φωτογραφικών μηχανών τους. Λειτουργεί σε Windows και Mac.

Σημείωση: Πρέπει να εισαγάγετε τον σειριακό αριθμό της συσκευής στη σελίδα λήψης, πριν να μπορέσετε να αποκτήσετε το Olympus Viewer. Υπάρχει μια εικόνα στη σελίδα λήψης που δείχνει πώς να βρείτε αυτόν τον αριθμό στη φωτογραφική σας μηχανή.

Το Olympus Master λειτουργεί πάρα πολύ, αλλά αποστέλλεται με κάμερες μέχρι το 2009, οπότε λειτουργεί μόνο με αρχεία ORF που έγιναν με αυτές τις συγκεκριμένες κάμερες. Το Olympus ib είναι ένα παρόμοιο πρόγραμμα που αντικατέστησε τον Μάστερ του Ολύμπου. λειτουργεί όχι μόνο με παλαιότερες αλλά και νεότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές Olympus.

Ένα άλλο λογισμικό Olympus που ανοίγει τις εικόνες ORF είναι το Olympus Studio, αλλά μόνο για τις κάμερες E-1 έως E-5. Μπορείτε να ζητήσετε ένα αντίγραφο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Olympus.

Τα αρχεία ORF μπορούν επίσης να ανοίξουν χωρίς λογισμικό Olympus, όπως με το Able RAWer, το Adobe Photoshop, το Corel AfterShot και πιθανώς άλλα δημοφιλή εργαλεία φωτογραφίας και γραφικών. Το προεπιλεγμένο πρόγραμμα προβολής φωτογραφιών στα Windows θα πρέπει να μπορεί να ανοίγει και αρχεία ORF, αλλά μπορεί να χρειαστεί το πακέτο Microsoft Camera Codec Pack.

Σημείωση: Επειδή υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορούν να ανοίξουν αρχεία ORF, ίσως καταλήξετε να έχετε περισσότερες από μία στον υπολογιστή σας. Αν διαπιστώσετε ότι το αρχείο ORF ανοίγει με ένα πρόγραμμα το οποίο εσείς προτιμάτε να μην το χρησιμοποιήσετε, μπορείτε εύκολα να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα που ανοίγει τα αρχεία ORF .

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο ORF

Κατεβάστε το Olympus Viewer δωρεάν αν χρειαστεί να μετατρέψετε το αρχείο ORF σε JPEG ή TIFF.

Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε ένα αρχείο ORF online χρησιμοποιώντας έναν ιστότοπο όπως το Zamzar , το οποίο υποστηρίζει την αποθήκευση του αρχείου σε JPG, PNG , TGA , TIFF, BMP , AI και άλλες μορφές.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Adobe DNG Converter σε υπολογιστή Windows ή Mac για να μετατρέψετε το ORF σε DNG .

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν το αρχείο σας δεν ανοίγει με τα προγράμματα που αναφέρονται παραπάνω είναι να ελέγξετε ξανά την επέκταση αρχείου. Ορισμένες μορφές αρχείων χρησιμοποιούν μια επέκταση αρχείου που είναι πολύ παρόμοια με το "ORF", αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κάτι κοινό ή ότι μπορούν να συνεργαστούν με τα ίδια προγράμματα λογισμικού.

Για παράδειγμα, τα αρχεία OFR θα μπορούσαν εύκολα να συγχέονται με τις εικόνες ORF, αλλά είναι πραγματικά τα αρχεία OptimFRONG Audio που λειτουργούν μόνο με μερικά προγράμματα που σχετίζονται με τον ήχο, όπως το Winamp (με το plugin OptimFROG).

Το αρχείο σας μπορεί να είναι ένα αρχείο ORA ή ακόμα και ένα αρχείο σχήματος βάσης δεδομένων RadiantOne VDS με την επέκταση αρχείου ORX, η οποία ανοίγει με το RadiantOne FID.

Ένα αρχείο αναφοράς ORF μπορεί να ακούγεται σαν να έχει σχέση με το αρχείο εικόνας ORF, αλλά δεν το κάνει. Τα αρχεία αναφορών ORF λήγουν στην επέκταση του αρχείου PPR και δημιουργούνται από το φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας Vamsoft ORF.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και πιθανόν σε πολλούς άλλους, το αρχείο δεν έχει καμία σχέση με τις εικόνες ORF που χρησιμοποιούνται από τις κάμερες της Olympus. Βεβαιωθείτε ότι η επέκταση αρχείου διαβάσει πραγματικά ".ORF" στο τέλος του αρχείου. Οι πιθανότητες είναι ότι αν δεν μπορείτε να το ανοίξετε με έναν από τους θεατές ή τους μετατροπείς εικόνων που αναφέρονται παραπάνω, δεν ασχολείστε με ένα αρχείο εικόνας Olympus Raw Image.