Ποιο είναι το δικαίωμα επισκευής;

Μάθετε τα στοιχεία και τα σημεία μιας συχνής θεματολογίας της νομοθεσίας

Έχετε το δικαίωμα να επισκευάσετε τα πράγματα που κατέχετε; Ίσως να νομίζετε ότι η απάντηση είναι μια απλή ναι, αλλά στην πραγματικότητα είναι περίπλοκη. Το ζήτημα δεν είναι μόνο αν μπορείτε να επιδιορθώσετε την προσωπική ιδιοκτησία σας, αλλά αν το έχετε στην κατοχή σας καθόλου. Ναι, σωστά. Εκεί όπου γίνεται ασαφής είναι αν το εν λόγω ακίνητο τρέχει σε λογισμικό, το οποίο στις μέρες μας, είναι επικρατέστερο. Εκτός από συσκευές όπως smartphones, tablet και υπολογιστές, συσκευές όπως το ψυγείο, το πλυντήριο και το στεγνωτήριο, ακόμα και το αυτοκίνητό σας μπορεί να λειτουργεί με λογισμικό.

Το λογισμικό καθιστά πιο περίπλοκη και δαπανηρή την επισκευή σε περίπτωση σπασίματος. Οι λεγόμενοι νόμοι για την επιδιόρθωση έχουν εισαχθεί σε πολλά κράτη σε μια προσπάθεια να δοθούν στους καταναλωτές περισσότερα δικαιώματα όταν πρόκειται για τον καθορισμό της περιουσίας τους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να επισκευαστούν ή να χρησιμοποιήσουν τρίτους, αλλά πολλοί δεν έχουν περάσει.

Γιατί λοιπόν το λογισμικό ρίχνει ένα κλειδί στο δικαίωμα για επισκευή; Αυτό που έρχεται κάτω είναι το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας λογισμικού. Όταν συμφωνείτε με τους όρους παροχής υπηρεσιών και τα παρόμοια, συμφωνείτε συχνά ότι χορηγείτε μόνο άδεια χρήσης του λογισμικού, ακόμα και αν είστε ιδιοκτήτης του υλικού εξ ολοκλήρου. Τα πνευματικά δικαιώματα παρέχουν στον ιδιοκτήτη του λογισμικού όλα τα περιθώρια ελιγμών, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης της πρόσβασης σε ρυθμίσεις, της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ή της τροποποίησης με οποιονδήποτε τρόπο.

Πώς μπορεί να σας επηρεάσει

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτές οι πολιτικές μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή σας και ξεπερνούν την επισκευή και τη βασική χρηστικότητα. Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προϊόν σας με τον τρόπο που θέλετε, αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα ή τουλάχιστον οι εταιρείες δυσκολεύονται να το κάνουν. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τους κατασκευαστές που εμποδίζουν τη λήψη εφαρμογών στο smartphone σας ή μια εταιρεία αυτοκινήτων που απαιτεί να χρησιμοποιείτε μόνο εξουσιοδοτημένο κέντρο επισκευών το οποίο κοστίζει διπλάσια από τον τοπικό σας μηχανικό. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας κατασκευαστής μπορεί να απενεργοποιήσει τη συσκευή σας χωρίς προειδοποίηση ή προσφυγή.

Όπως αποδεικνύεται, η ιδιοκτησία έχει τους περιορισμούς της.

Nintendo Wii U

Ένας χρήστης της Nintendo διαπίστωσε ότι όταν προσπάθησε να παρακάμψει μια Άδεια Χρήσης Τελικού Χρήστη Wii U (EULA) με την οποία δεν συμφωνούσε, δεν μπορούσε. Η μόνη επιλογή ήταν να "συμφωνήσουν" και όταν αποχώρησε από αυτό, η κονσόλα έγινε άχρηστη.

Sony PlayStation 3

Στην περίπτωση της Sony, έστειλε μια ενημερωμένη έκδοση που απενεργοποίησε δημοφιλείς λειτουργίες στην κονσόλα PlayStation 3, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εκτέλεσης άλλων λειτουργικών συστημάτων. Ενώ οι χρήστες ήταν σε θέση να αποφύγουν την ενημέρωση και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την κονσόλα, έπρεπε να υποστούν αρκετούς περιορισμούς, που περιλάμβαναν την παρεμπόδιση της δυνατότητας αναπαραγωγής παιχνιδιών PS3 στο διαδίκτυο, την αναπαραγωγή νέων παιχνιδιών PS3 και την παρακολούθηση νέων βίντεο Blu-Ray.

Nest Home Automation

Ένα άλλο αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η Nest, μια εταιρεία που ανήκει στην Google και που πωλεί έξυπνα θερμοστάτες και προϊόντα οικιακής ασφάλειας, μεταξύ άλλων. Το 2014 η εταιρεία εξαγόρασε έναν ανταγωνιστή, τον Revolv, ο οποίος δημιούργησε το Hub Revolv, συσκευή οικιακής αυτοματισμού που οι χρήστες μπορούσαν να εγκαταστήσουν για να επικοινωνούν με διακόπτες φωτισμού, ανοιγόμενες πόρτες γκαράζ, συναγερμοί κατοικιών, αισθητήρες κίνησης και άλλες έξυπνες οικιακές συσκευές. Η συσκευή $ 300 περιελάμβανε την υπόσχεση των ενημερώσεων λογισμικού καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής.

Η Nest απέσυρε τη συσκευή από την αγορά μετά τη συγχώνευση, και έπειτα το 2016, απενεργοποίησε πλήρως τη συσκευή, πιθανώς μετά την εξάντληση όλων των αρχικών εγγυήσεων. Αυτή η ενέργεια άφησε τους καταναλωτές με ένα αρκετά ακριβό τούβλο. Ενώ ήταν ελεύθεροι να αντικαταστήσουν το Hub του Revolv με ένα σχετικά φθηνό ανταγωνιστικό προϊόν, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

Πρώτα απ 'όλα, υπάρχουν ξαφνικά εκατοντάδες ή χιλιάδες συσκευές που έχουν πλέον καταστραφεί, οι οποίες πιθανόν να προστεθούν στον χώρο υγειονομικής ταφής (μερικοί ελπίζουμε ότι ανακυκλώνονται), αλλά δημιουργεί και ένα προηγούμενο όπου οι κατασκευαστές μπορούν να αναγκάσουν τους καταναλωτές να αναβαθμίσουν ή να αντικαταστήσουν μια συσκευή με μια ιδιοτροπία.

Smartphones

Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν το γεγονός ότι οι κατασκευαστές και οι μεταφορείς μπορούν να μπλοκάρουν λειτουργίες στο smartphone σας, όπως tethering , ή μπορούν να γκάζι σας, εάν χρησιμοποιείτε υπερβολικά μεγάλο μέρος του απεριόριστου σχεδίου δεδομένων σας. Η ριζοβολία του smartphone σας μπορεί να πάρει γύρω από αυτούς τους περιορισμούς, αλλά αυτό συχνά παραβιάζει την εγγύησή σας.

Apple iPod

Ίσως να θυμάστε πότε τα iPods ήταν το μεγάλο πράγμα (pre-iPhone) που η μουσική που αγοράσατε στο iTunes δεν θα έπαιζε σε ορισμένες μη Apple συσκευές, ενώ κάποια μουσική που αγοράσατε αλλού δεν θα έπαιζε σε ένα iPod. Συγκεκριμένα, η Apple έχει αγωνιστεί κατά της νομοθεσίας περί δικαιώματος επισκευής. Έτσι έχουν η Microsoft και η Sony.

Kindle και Nook

Ομοίως, ίσως έχετε κατεβάσει ένα eBook από το Amazon και στη συνέχεια βρέθηκε ότι δεν μπορείτε να το διαβάσετε σε ένα Barnes & Noble Nook ή άλλο eBook Reader.

Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων

Αυτά τα ζητήματα προκύπτουν εξαιτίας της εισαγωγής της διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), η οποία αποσκοπεί στην προστασία των ψηφιακών μέσων από παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, όπως η μη εξουσιοδοτημένη διανομή ταινίας ή βιβλίου. Αποτρέπει επίσης την αντιγραφή περιεχομένου από τους καταναλωτές. Φυσικά, ένας παραγωγός δεν θέλει το περιεχόμενό του να αντιγραφεί και να διανεμηθεί γιατί αυτό σημαίνει χαμένα κέρδη. Αυτό ακούγεται λογικό, αλλά σημαίνει επίσης ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να αντιγράψουν περιεχόμενο βίντεο από ένα DVD σε ένα φορητό media player για να το παρακολουθήσουν εν κινήσει, για παράδειγμα. Είναι τόσο λάθος;

Έτσι, υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που πιστεύετε ότι ανήκετε. Και θα συνεχίσει να παραμένει, καθώς περισσότερα προϊόντα περιλαμβάνουν λογισμικό κάποιου είδους. Είναι μια κολλητική κατάσταση: θα πρέπει να μπορείτε να αναπαράγετε το περιεχόμενο που έχετε αγοράσει σε μια συσκευή που έχετε αγοράσει; Ή μήπως είστε εξοικειωμένοι με τις προτιμήσεις του κατασκευαστή και του εκδότη; Εάν είναι η συσκευή σας, γιατί δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με τον τρόπο που θέλετε;

Συμφωνίες λογισμικού μονής όψης

Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι, όταν κάνετε λήψη λογισμικού ή χρησιμοποιείτε μια συσκευή που λειτουργεί με λογισμικό, συνήθως πρέπει να υπογράψετε μια άδεια χρήσης τελικού χρήστη (EULA), η οποία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι πολλές από αυτές τις αποκαλούμενες συμβάσεις είναι σε ψηφιακή μορφή και παρουσιάζονται ως έντυπο κλικ. Έχετε πιθανώς μετακινηθεί μέσα από αυτές τις φόρμες, οι οποίες είναι συχνά χρονοβόρες και γεμάτες νόμιμη.

Είναι εύκολο απλώς να πείτε ναι και να προχωρήσετε, ειδικά αν έχετε ήδη κάνει μια αγορά. Οι συμβάσεις EULA επίσης δεν υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις, οπότε πρόκειται για συμφωνία "πάρτε ή αφήστε". Δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη.

Τι μπορείτε να κάνετε Σχετικά με αυτό

Μπορείτε να ξεκινήσετε υποστηρίζοντας τη νομοθεσία για την επιδιόρθωση του δικαιώματος στην επιδιόρθωση στο κράτος ή την περιοχή σας, επικοινωνώντας με τους αντιπροσώπους σας. Αξίζει επίσης να συμβάλει σε οργανώσεις όπως το Ίδρυμα Ηλεκτρονικής Ελευθερίας που αγωνίζονται καθημερινά για τα ψηφιακά δικαιώματα των καταναλωτών.

Όταν αγοράζετε υλικό ή λογισμικό: