Γιατί η οθόνη αφής μου δεν λειτουργεί;

Τι να κάνετε όταν μια οθόνη iPhone ή Android δεν ανταποκρίνεται στην αφή σας

Οι οθόνες αφής είναι τέλειες όταν λειτουργούν , αλλά όταν η οθόνη αφής σταματήσει να λειτουργεί, όλη αυτή η ευκολία στη χρήση σβήνει από το παράθυρο και η απογοήτευση σβήνει πολύ γρήγορα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι με ορισμένες συσκευές η οθόνη αφής είναι ο μόνος τρόπος αλληλεπίδρασης με το τηλέφωνο ή το tablet σας. Όταν αυτό ξαφνικά πηγαίνει μακριά, μπορεί να αισθάνεται σαν να είστε απόλυτα κλειδωμένοι από τη συσκευή σας εντελώς.

Ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια οθόνη αφής που δεν ανταποκρίνεται απαιτεί επαγγελματικές επισκευές, υπάρχουν ορισμένα βήματα, από εύκολο σε προηγμένο, τα οποία μπορείτε να πάρετε για να πάρετε τα πράγματα να δουλέψουν και πάλι.

Βασικές διορθώσεις για οθόνη αφής που δεν λειτουργεί

  1. Καθαρίστε την οθόνη με ένα πανί χωρίς χνούδι.
  2. Επανεκκινήστε τη συσκευή σας.
  3. Αφαιρέστε την θήκη ή το προστατευτικό οθόνης.
  4. Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά και στεγνά και ότι δεν φοράτε γάντια.

Ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας σας, υπάρχουν κάποιες βασικές, εύκολες διορθώσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε όταν η οθόνη αφής σας σταματήσει να λειτουργεί.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι να καθαρίσετε την οθόνη και τα χέρια σας. Οι οθόνες αφής δεν λειτουργούν τόσο καλά όταν είναι βρεγμένες ή βρώμικες και μπορεί επίσης να μην ανταποκρίνονται αν τα δάχτυλά σας είναι βρεγμένα, βρώμικα ή καλύπτονται από γάντια. Εάν υπάρχει κάποιο υγρό στην οθόνη ή οποιαδήποτε άλλη ουσία όπως βρωμιά ή τρόφιμα, το πρώτο βήμα είναι να το καθαρίσετε.

Εάν αυτό δεν κάνει το τέχνασμα, τότε η απενεργοποίηση και η επανενεργοποίηση της συσκευής θα λύσουν συχνά το πρόβλημα. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως επανεκκίνηση, και η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική από τη μια συσκευή στην άλλη.

Καθαρισμός μιας συσκευής οθόνης αφής που δεν ανταποκρίνεται
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια οθόνη αφής θα σταματήσει να ανταποκρίνεται σωστά λόγω δημιουργίας ακαθαρσιών και βρωμιάς ή προβλήματα με την θήκη ή το προστατευτικό οθόνης. Δεδομένου ότι αυτό είναι πολύ εύκολο είτε να αντιμετωπίσετε είτε να αποκλείσετε, είναι καλή ιδέα να δώσετε στη συσκευή σας έναν λεπτομερή καθαρισμό εάν μια επανεκκίνηση δεν έκανε το τέχνασμα.

  1. Καθαρίστε τα χέρια σας ή βάλτε τα καθαρά γάντια.
  2. Σκουπίστε την οθόνη αφής με ένα πανί χωρίς χνούδι.
      • Το ύφασμα μπορεί να είναι στεγνό ή υγρό.
  3. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε χλιαρό πανί.
  4. Πάντα σκουπίστε το πανί σας πριν τη χρησιμοποιήσετε σε μια οθόνη αφής.
  5. Αν η οθόνη αφής εξακολουθεί να μην λειτουργεί, η αφαίρεση του προστατευτικού της οθόνης ή της θήκης μπορεί να σας βοηθήσει.
  6. Ίσως χρειαστεί να καθαρίσετε την οθόνη μετά την αφαίρεση του προστατευτικού της οθόνης, εάν έχει υποστεί ζημιά.
  7. Αφαιρέστε τα γάντια σας, καθώς οι οθόνες αφής δεν λειτουργούν καλά με γάντια.
  8. Βεβαιωθείτε ότι τα δάχτυλά σας είναι καθαρά και στεγνά, καθώς τα βρεγμένα δάχτυλα οδηγούν συχνά σε μια οθόνη αφής που δεν ανταποκρίνεται.

Επανεκκίνηση μιας συσκευής με οθόνη αφής που δεν ανταποκρίνεται
Μπορεί να ακούγεται αρκετά βασικό, αλλά όταν η οθόνη αφής σας σταματήσει να λειτουργεί, απλά επανεκκίνηση του iPhone, του Android ή του φορητού σας υπολογιστή είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται για να διορθώσετε το πρόβλημα.

Το ζήτημα εδώ είναι ότι με τις περισσότερες συσκευές, η απενεργοποίηση ή η επανεκκίνηση περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση με την οθόνη με κάποιο τρόπο. Για παράδειγμα, ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το άγγιγμα του κουμπιού τροφοδοσίας και στη συνέχεια να αγγίξετε μια οθόνη επιβεβαίωσης στο τηλέφωνό σας.

Επειδή αυτό δεν είναι επιλογή όταν η οθόνη αφής έχει σταματήσει να λειτουργεί, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια διαδικασία απενεργοποίησης ή επανεκκίνησης συγκεκριμένης συσκευής.

Πώς να Hard Reboot ένα iPhone με μια οθόνη αφής δεν αποκρίνεται
Επανεκκίνηση ενός iPhone, ή αναγκαστικό να κλείσει και να ενεργοποιηθεί ξανά, χωρίς πρόσβαση στην οθόνη αφής περιλαμβάνει την πίεση ενός συνδυασμού κουμπιών. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός εξαρτάται από την ηλικία του τηλεφώνου.

Για μοντέλα iPhone 6s και μεγαλύτερα με το κουμπί με το οποίο μπορείτε να κάνετε κλικ:

  1. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί Home και το κουμπί τροφοδοσίας .
  2. Απελευθερώστε τα κουμπιά όταν βλέπετε το λογότυπο της Apple στην οθόνη.

Για το iPhone 7 και νεότερο:

  1. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί λειτουργίας και το κουμπί μείωσης έντασης .
  2. Απελευθερώστε τα κουμπιά όταν βλέπετε το λογότυπο της Apple στην οθόνη.

Πώς να Hard επανεκκίνηση ενός τηλεφώνου Android ή ενός tablet με μια οθόνη αφής που δεν ανταποκρίνεται
Η εξαναγκασμός μιας συσκευής Android για επανεκκίνηση όταν η οθόνη αφής δεν λειτουργεί μπορεί να είναι λίγο διαφορετική από τη μια συσκευή στην άλλη, αλλά είναι συνήθως μια αρκετά απλή διαδικασία.

  1. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί λειτουργίας μέχρι να γίνει μαύρη η οθόνη.
  2. Ίσως χρειαστεί να κρατήσετε το κουμπί για 10 ή περισσότερα δευτερόλεπτα
  3. Αν το τηλέφωνο δεν επανενεργοποιηθεί αυτόματα, περιμένετε περίπου ένα λεπτό και πατήστε ξανά το κουμπί λειτουργίας.

Εάν η οθόνη αφής εξακολουθεί να μην λειτουργεί μετά την επανεκκίνηση της συσκευής, μεταβείτε στο επόμενο βήμα.

Ενδιάμεσες διορθώσεις για μια οθόνη αφής που δεν ανταποκρίνεται

  1. Στεγνώστε τη συσκευή εάν βρέξει.
  2. Αγγίξτε τις άκρες αν η συσκευή έχει πέσει.
  3. Αφαιρέστε τις κάρτες μνήμης και SIM.
  4. Αποσυνδέστε περιφερειακά όπως συσκευές USB.

Εάν η συσκευή σας έχει υποστεί κάποια ζημιά, σαν να πέσει ή να βρέξει, τότε η στερέωση είναι λίγο πιο περίπλοκη. Τα βήματα είναι ακόμα αρκετά εύκολο να ακολουθήσουν, αλλά αν δεν είστε άνετοι προσπαθώντας να στεγνώσει το iPhone σας, τότε καλύτερα να αφεθεί στους επαγγελματίες.

Μια άλλη πιο περίπλοκη λύση για μια οθόνη αφής είναι απλά να απενεργοποιήσετε τη συσκευή και να αφαιρέσετε όλες τις κάρτες SIM, κάρτες μνήμης και περιφερειακά. Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι πολύπλοκος είναι ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να απομακρυνθούν αυτές οι κάρτες και πρέπει να τους επαναφέρετε σε μία κάθε φορά για να καταλάβετε ποιο ήταν το πρόβλημα.

Τι να κάνετε όταν μια οθόνη αφής σταματά να λειτουργεί μετά από ζημιά
Όταν το τηλέφωνο ή το tablet είναι κατεστραμμένο, είτε πέφτοντας σε σκληρή επιφάνεια ή βρέξιμο, η οθόνη αφής συχνά σταματά να λειτουργεί λόγω εσωτερικής βλάβης. Μπορεί να εξακολουθείτε να μπορείτε να επαναφέρετε την οθόνη αφής σας, αλλά αν κάτι έχει σπάσει εσωτερικά, θα χρειαστεί να πάρετε τη συσκευή σε έναν επαγγελματία.

Όταν μια οθόνη αφής σταματά να λειτουργεί μετά από την πτώση ενός τηλεφώνου, αυτό συμβαίνει μερικές φορές λόγω της αποσύνδεσης της διασύνδεσης του ψηφιοποιητή. Στην περίπτωση αυτή, αγγίζοντας απαλά σε κάθε γωνία του τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει επανασύνδεση.

Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, ο καθορισμός του ψηφιοποιητή απαιτεί το τηλέφωνο να ξεχωρίζει.

Οι οθόνες αφής μπορούν επίσης να σταματήσουν να λειτουργούν, να μην ανταποκρίνονται ή να λειτουργούν ακανόνιστα εάν βρεθεί υγρό τηλέφωνο. Στην περίπτωση αυτή, το στέγνωμα του τηλεφώνου μερικές φορές διορθώνει το πρόβλημα. Τα βασικά βήματα για το στέγνωμα ενός τηλεφώνου περιλαμβάνουν:

  1. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνο και, εάν είναι δυνατό, αφαιρέστε την μπαταρία.
  2. Ξεπλύνετε τα αλμυρά νερά, τα τρόφιμα ή τα ακαθαρσίες με καθαρό νερό.
  3. Κρατήστε το τηλέφωνο όσο το δυνατόν πιο μακριά.
  4. Φροντίστε να στεγνώσει το τηλέφωνο και να το περιβάλει με ένα μέσο ξήρανσης.
      • Το ρύζι δεν είναι παράγοντας ξήρανσης.
  5. Χρησιμοποιήστε σίλικα ζελ ή αποξηραντικό προϊόν σχεδιασμένο για το σκοπό αυτό.
  6. Αφήστε το τηλέφωνο μόνο για τουλάχιστον 48 ώρες.

Αφαιρέστε την κάρτα SIM, τις κάρτες μνήμης και τα περιφερειακά
Ενώ είναι λιγότερο συνηθισμένο, τα προβλήματα με τις κάρτες SIM, τις κάρτες μνήμης και τα περιφερειακά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν προβλήματα οθόνης αφής σε συσκευές Android και Windows.

  1. Απενεργοποιήστε πλήρως και αποσυνδέστε τη συσκευή.
  2. Αφαιρέστε την κάρτα SIM και τις κάρτες μνήμης εάν η συσκευή σας είναι τηλέφωνο.
  3. Αποσυνδέστε περιφερειακά, όπως συσκευές USB, εάν η συσκευή σας είναι φορητός υπολογιστής ή tablet.
  4. Επανεκκινήστε τη συσκευή σας και ελέγξτε τη λειτουργία της οθόνης αφής.
  5. Αν η οθόνη αφής λειτουργεί, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε κάθε πράγμα που αφαιρέσατε κάθε φορά, μέχρι να εντοπίσετε την αιτία του προβλήματος.

Προηγμένες διορθώσεις για μια οθόνη αφής που δεν ανταποκρίνεται

  1. Βάλτε τη συσκευή σε ασφαλή λειτουργία.
  2. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο βαθμονόμησης ή τη ρύθμιση ευαισθησίας της συσκευής.
  3. Ενημερώστε ή εγκαταστήστε ξανά τα προγράμματα οδήγησης.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να σταματήσει να λειτουργεί μια οθόνη αφής και οι περισσότεροι από αυτούς μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να το καταλάβουν.

Επειδή τα προβλήματα οθόνης αφής μπορούν επίσης να προκληθούν από αρχεία ή προγράμματα που κάνετε λήψη, το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσετε το τηλέφωνο, το tablet ή το φορητό υπολογιστή σας σε ασφαλή λειτουργία. Αυτό είναι βασικά μόνο ένα γυμνό τρόπο οστά που δεν φορτώνει επιπλέον προγράμματα, αλλά μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκο για να το πάει.

Μια άλλη πιθανή λύση είναι να επαναρυθμίσετε την οθόνη αφής και να εγκαταστήσετε ξανά τα προγράμματα οδήγησης. Αυτό είναι ακόμα πιο προηγμένο, αλλά μερικές φορές κάνει το τέχνασμα.

Βάλτε το τηλέφωνο Android ή τη συσκευή Windows σε ασφαλή λειτουργία
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα πρόβλημα με μια εφαρμογή ή πρόγραμμα που έχετε κατεβάσει μπορεί να προκαλέσει την απενεργοποίηση της οθόνης αφής. Το κλειδί για να το υπολογίσουμε είναι να επανεκκινήσετε σε ασφαλή λειτουργία, αφού αυτές οι εφαρμογές και τα προγράμματα δεν φορτώνονται σε ασφαλή λειτουργία.

Για τηλέφωνα και tablet Android:

  1. Απενεργοποιήστε εντελώς τη συσκευή σας.
  2. Πιέστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί τροφοδοσίας .
  3. Αφήστε το κουμπί τροφοδοσίας και κρατήστε πατημένο το κουμπί μείωσης της έντασης όταν εμφανίζεται το λογότυπο της μάρκας τηλεφώνου .
  4. Απελευθερώστε το κουμπί μείωσης της έντασης ήχου όταν εμφανίζεται η αρχική οθόνη με ασφαλή λειτουργία στην κάτω αριστερή γωνία.

Για πληροφορίες σχετικά με την είσοδο σε ασφαλή λειτουργία με μια συσκευή των Windows, ανατρέξτε στην αναλυτική παράθυρο ασφαλείας των Windows .

Εάν διαπιστώσετε ότι η οθόνη αφής αρχίζει να λειτουργεί όταν μπαίνετε σε ασφαλή λειτουργία, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα με κάποια εφαρμογή ή πρόγραμμα που έχετε κατεβάσει. Ξεκινήστε με τις εφαρμογές που κατεβάσατε πρόσφατα και πηγαίνετε από εκεί.

Ρυθμίστε τις ρυθμίσεις ευαισθησίας οθόνης αφής iPhone
Εάν αντιμετωπίζετε μια μη ανταπόκριση ή ανακριβή οθόνη αφής στο iPhone 6s ή αργότερα, μπορεί να είναι ένα ζήτημα ευαισθησίας αφής 3D. Στην περίπτωση αυτή, αν υποτεθεί ότι η οθόνη αφής λειτουργεί καθόλου, θα χρειαστεί να προσαρμόσετε αυτήν τη ρύθμιση.

  1. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις πρόσβασης > Γενικά > Προσβασιμότητα > 3D αφής
  2. Ρυθμίστε το ρυθμιστικό ανάμεσα στο φως και το σταθερό.
  3. Δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε το 3D Touch εάν η οθόνη εξακολουθεί να είναι ανακριβής ή να μην ανταποκρίνεται.

Χρησιμοποιήστε το Εργαλείο βαθμονόμησης οθόνης αφής των Windows
Για τα Windows 8 και 8.1:

  1. Αποκτήστε πρόσβαση στη γοητεία αναζήτησης .
  2. Ο τύπος βαθμονομείται .
  3. Επιλέξτε την επιλογή για βαθμονόμηση της οθόνης για είσοδο με στυλό ή αφής .
  4. Κάντε κλικ στην επιλογή επαναφοράς , εάν είναι διαθέσιμη.
  5. Κάντε κλικ στην επιλογή βαθμονόμησης εάν η επιλογή επαναφοράς δεν είναι διαθέσιμη.
  6. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη .

Για τα Windows 10:

  1. Πατήστε το πλήκτρο με το λογότυπο των Windows εάν έχετε τοποθετήσει ένα πληκτρολόγιο ή κάντε κλικ στο κουμπί λογότυπου των Windows στη γραμμή εργασιών, αν δεν το κάνετε.
  2. Ο τύπος βαθμονομείται.
  3. Επιλέξτε την επιλογή για τη βαθμονόμηση της οθόνης για είσοδο με στυλό ή άγγιγμα .
  4. Πατήστε το πλήκτρο καρτέλας μέχρι να επιλεγεί το κουμπί επαναφοράς και, στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο enter ή κάντε κλικ στο κουμπί επαναφοράς .
  5. Πατήστε το πλήκτρο καρτέλας μέχρι να επιλεγεί το κουμπί Ναι και, στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο enter ή κάντε κλικ στο κουμπί Ναι .
  6. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη .

Ενημέρωση των προγραμμάτων οδήγησης οθόνης αφής και επανεγκατάσταση της οθόνης αφής
Εάν έχετε μια συσκευή των Windows με δυσλειτουργική οθόνη αφής, τότε η απενεργοποίηση και η επανενεργοποίηση του προγράμματος οδήγησης ενδέχεται να επιλύσουν το πρόβλημα. Η επανεγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης μπορεί επίσης να κάνει το κόλπο αν απλά απενεργοποίηση και επανενεργοποίηση δεν το κάνει.

Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει πρώτα να συνδέσετε ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι ή ένα touchpad στη συσκευή σας.

  1. Απενεργοποιήστε και ενεργοποιήστε το πρόγραμμα οδήγησης οθόνης αφής παραθύρων.
      1. Πατήστε το πλήκτρο με το λογότυπο των Windows και πληκτρολογήστε τη Διαχείριση συσκευών .
    1. Επιλέξτε διαχειριστή συσκευών από τα αποτελέσματα.
    2. Κάντε κλικ στο βέλος που βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τις συσκευές διεπαφής ανθρώπου .
    3. Κάντε δεξί κλικ στην οθόνη αφής συμβατή με το HID .
    4. Κάντε κλικ στην απενεργοποίηση .
    5. Κάντε δεξί κλικ στην οθόνη αφής συμβατή με το HID .
    6. Κάντε κλικ στην ενεργοποίηση .
    7. Δοκιμάστε την οθόνη αφής για να δείτε αν λειτουργεί.
  2. Επανατοποθετήστε το πρόγραμμα οδήγησης της οθόνης αφής.
      1. Πατήστε το πλήκτρο με το λογότυπο των Windows και πληκτρολογήστε τη Διαχείριση συσκευών .
    1. Επιλέξτε διαχειριστή συσκευών από τα αποτελέσματα.
    2. Κάντε κλικ στο βέλος που βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τις συσκευές διεπαφής ανθρώπου .
    3. Κάντε δεξί κλικ στην οθόνη αφής συμβατή με το HID .
    4. Κάντε κλικ στην απεγκατάσταση .
    5. Επανεκκινήστε τη συσκευή σας.
    6. Αφού η συσκευή επανεγκαταστήσει αυτόματα την οθόνη αφής, ελέγξτε αν λειτουργεί.

Εάν η οθόνη αφής εξακολουθεί να μην λειτουργεί αφού ακολουθήσετε όλα αυτά τα βήματα, τότε πιθανόν να απαιτούνται επαγγελματικές επισκευές.