Τι είναι ένα αρχείο DXF;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία DXF

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου .DXF είναι ένα αρχείο μορφοτύπου ανταλλαγής σχεδίασης που αναπτύχθηκε από την Autodesk ως τύπος καθολικής μορφής για την αποθήκευση μοντέλων CAD. Η ιδέα είναι ότι εάν η μορφή αρχείου υποστηρίζεται σε διάφορα προγράμματα 3D μοντελοποίησης, μπορούν να εισάγουν / εξάγουν όλα τα ίδια έγγραφα με ευκολία.

Η μορφή DXF είναι παρόμοια με τη μορφή αρχείου βάσης δεδομένων σχεδίασης του AutoCAD που χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου DWG . Ωστόσο, τα αρχεία DXF χρησιμοποιούνται ευρύτερα σε προγράμματα CAD, καθώς μπορούν να υπάρξουν σε μορφή ASCII που βασίζεται σε κείμενο και φυσικά διευκολύνει την εφαρμογή σε αυτούς τους τύπους εφαρμογών.

Σημείωση: Τα αρχεία DWF είναι παρόμοια με τα αρχεία DXF, αλλά χρησιμοποιούνται για την κοινή χρήση αρχείων στο διαδίκτυο ή μέσω ενός δωρεάν προγράμματος προβολής, ενώ το DXF είναι για διαλειτουργικότητα.

Πώς να ανοίξετε αρχεία DXF

Η Autodesk διαθέτει διάφορους ελεύθερους θεατές αρχείων DXF, συμπεριλαμβανομένου του online ανοιχτήρι DXF που ονομάζεται Autodesk Viewer, καθώς και του προγράμματος Desktop DWG TrueView. Υπάρχει επίσης η εφαρμογή για κινητά AutoCAD 360 που σας επιτρέπει να προβάλετε τα αρχεία DXF που είναι αποθηκευμένα σε υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων online όπως το Dropbox.

Πρόγραμμα προβολής eDrawings από τη Dassault Systèmes Το SolidWorks είναι ένα ακόμη δωρεάν πρόγραμμα ανοιχτής αρχείων DXF. Για να ανοίξετε γρήγορα ένα αρχείο DXF online, χρησιμοποιήστε το ShareCAD.

Ορισμένοι άλλοι θεατές αρχείων DXF περιλαμβάνουν τα προγράμματα AutoCAD και Design Review της Autodesk, καθώς και τα TurboCAD, CorelCAD, ABViewer του CADSoftTools, το Adobe Illustrator και το Canvas X της ACD Systems.

Το Cheetah3D και μερικά από τα προγράμματα που μόλις αναφέρθηκαν θα λειτουργήσουν για το άνοιγμα των αρχείων DXF στο macOS. Οι χρήστες του Linux μπορούν να εργαστούν με αρχεία DXF χρησιμοποιώντας το LibreCAD.

Δεδομένου ότι οι εκδόσεις ASCII της μορφής DXF είναι απλά αρχεία κειμένου , μπορούν να ανοίξουν με οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Δείτε τα αγαπημένα μας στη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες δωρεάν κειμένου . Κάνοντας αυτό, ωστόσο, δεν σας επιτρέπει να δείτε το σχέδιο όπως θα κάνατε σε έναν πραγματικό θεατή μοντέλου. Αντ 'αυτού, θα είναι μόνο μερικά τμήματα γραμμάτων και αριθμών.

Σημείωση: Εάν κανένα από αυτά τα προγράμματα ή υπηρεσίες δεν ανοίγει το αρχείο σας, βεβαιωθείτε ότι η επέκταση αρχείου πραγματικά διαβάζει ".DXF" και όχι κάτι παρόμοιο με το DXR (Protected Macromedia Director Movie) ή DXL (Domino XML Language) τα οποία ανοίγουν με προγράμματα που δεν σχετίζονται με το λογισμικό CAD που αναφέρεται σε αυτή τη σελίδα.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο DXF

Χρησιμοποιήστε το Adobe Illustrator για να μετατρέψετε το DXF σε SVG . Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε έναν δωρεάν online μετατροπέα όπως το Convertio.

Η λήψη του αρχείου DXF στη μορφή DWG (τρέχουσες και παλαιότερες εκδόσεις) μπορεί να γίνει με μια δοκιμαστική έκδοση του AutoDWG μετατροπέα DWG DXF. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το λογισμικό μόνο για 15 ημέρες και σε ένα μόνο αρχείο ταυτόχρονα.

Το πρόγραμμα eDrawings Viewer που αναφέρεται παραπάνω μπορεί να αποθηκεύσει ένα ανοιχτό αρχείο DXF σε διάφορες μορφές όπως EDRW , ZIP , EXE , HTM , BMP , TIF , JPG και PNG .

Για να μετατρέψετε το αρχείο DXF σε PDF , μια επιλογή είναι να το ανεβάσετε στο DXFconverter.org και να επιλέξετε την επιλογή PDF. Αυτός ο ιστότοπος υποστηρίζει επίσης την αποθήκευση του αρχείου DXF σε JPG, TIFF, PNG και SVG.

Bear File Converter μπορεί να είναι χρήσιμη αν θέλετε το αρχείο DXF να είναι στη μορφή αρχείου STL.

Ο dxf2gcode μπορεί να αποθηκεύσει ένα αρχείο DXF στη μορφή G-CODE για Linux CNC με επέκταση αρχείου NGC.

Για να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο κειμένου του αρχείου DXF με το Microsoft Excel ή κάποιο άλλο λογισμικό υπολογιστικού φύλλου, μπορείτε να μετατρέψετε το αρχείο σε CSV με μετατροπέα MyGeodata.

Ένας από τους θεατές DXF παραπάνω θα μπορούσε να μετατρέψει το αρχείο σε διαφορετική μορφή, όπως σε ένα αρχείο Adobe Illustrator (.AI).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή DXF

Δεδομένου ότι η μορφή DXF κυκλοφόρησε το 1982, υπήρξαν πολλές αλλαγές στις προδιαγραφές της, γι 'αυτό μπορεί να έχετε ένα αρχείο DXF σε δυαδική μορφή και άλλο σε ASCII. Μπορείτε να δείτε ένα PDF των προδιαγραφών στον ιστότοπο του AutoCAD.

Οι πρόσφατες εκδόσεις του AutoCAD υποστηρίζουν τόσο αρχεία ASCII όσο και δυαδικά αρχεία DXF. Ωστόσο, εάν τυχαίνει να εκτελείται η έκδοση 10 (η οποία είναι διαθέσιμη από το 1988, επομένως είναι απίθανο), μπορείτε να εργαστείτε μόνο με αρχεία ASCII DXF.

Ένα τυπικό αρχείο DXF είναι οργανωμένο, με σειρά, με τμήματα HEADER, CLASSES, TABLES, BLOCKS, ENTITIES, OBJECTS, THUMBNAILIMAGE και END OF FILE. Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες για κάθε ενότητα στο PDF που αναφέρεται παραπάνω.

Το Scan2CAD και το myDXF είναι ζεύγη ιστοτόπων όπου μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν αρχεία DXF.