Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης ή το όνομα χρήστη που χρησιμοποιείτε για ένα δρομολογητή

Μην αφήνετε τον καθένα να αλλάζει τις ρυθμίσεις Wi-Fi

Οι δρομολογητές ασύρματου δικτύου και τα σημεία πρόσβασης διαθέτουν συνήθως ενσωματωμένη διεπαφή ιστού στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση για να αλλάξετε τις επιλογές και τις ρυθμίσεις διαμόρφωσης, όπως τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi ή τις ρυθμίσεις DNS . Όπως πολλές άλλες εφαρμογές υπολογιστών, η πρόσβαση σε αυτό είναι τόσο απλή όσο η γνώση του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης.

Όλοι οι δρομολογητές στέλνονται με προεπιλεγμένες πληροφορίες σύνδεσης, έτσι ώστε να γνωρίζετε τον τρόπο πρόσβασης στις ρυθμίσεις. Ο κίνδυνος σε αυτό δεν είναι ότι τα ονόματα χρήστη και οι κωδικοί πρόσβασης είναι διαθέσιμοι στο κοινό αλλά ότι οι άνθρωποι δεν τις αλλάζουν! Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά την είσοδο σε δρομολογητή αλλάζει τον κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή.

Αλλάξτε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης

Το πρώτο βήμα στη διασφάλιση του ασύρματου δικτύου σας είναι το ίδιο με το πρώτο βήμα για σχεδόν οτιδήποτε άλλο στους υπολογιστές και τη δικτύωση υπολογιστών: αλλάξτε τις προεπιλογές.

Οποιοσδήποτε εισβολέας μπορεί να μάθει ποιος είναι ο προεπιλεγμένος κωδικός πρόσβασης για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ή συσκευή μέσα σε λίγα λεπτά. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις μπορεί να είναι τέλεια για να σας επιτρέψουν να συνδεθείτε και να πάρετε γρήγορα τη συσκευή ή το πρόγραμμα, αλλά για να αποφύγετε τους snoopers ή τους επιτιθέμενους επιτιθέμενους, πρέπει να αλλάξετε τις προεπιλογές το συντομότερο δυνατό.

Συχνά, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις είναι τόσο συνηθισμένες ώστε ο εισβολέας δεν χρειάζεται καν να κάνει καμία έρευνα. Πολλοί προμηθευτές χρησιμοποιούν το admin ή το διαχειριστή ως όνομα χρήστη και κάτι παρόμοιο για τον κωδικό πρόσβασης. Μερικές "εκπαιδευμένες υποθέσεις" και ένας εισβολέας θα μπορούσαν να διεισδύσουν στον ασύρματο δρομολογητή σας σε χρόνο μηδέν.

Χρησιμοποιήστε αυτόν τον οδηγό για να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή που θα ακολουθήσετε μαζί με τα στιγμιότυπα οθόνης. Εάν αυτές οι οδηγίες δεν ισχύουν για τον συγκεκριμένο δρομολογητή σας, σκεφτείτε να δείτε το εγχειρίδιο χρήσης που συνοδεύει το δρομολογητή ή αναζητήστε το ηλεκτρονικό εγχειρίδιο από τον ιστότοπο του κατασκευαστή.

Συμβουλή: Είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης , ώστε να είναι πιο δύσκολο να μαντέψετε. Σε αυτό το σημείωμα, ωστόσο, ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης είναι επίσης δύσκολο να θυμηθεί, οπότε σκεφτείτε να το αποθηκεύσετε σε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης .

Πρέπει να αλλάξω το όνομα χρήστη του δρομολογητή;

Ορισμένοι προμηθευτές δεν παρέχουν κάποιο μέσο αλλαγής, αλλά αν είναι δυνατό, θα πρέπει επίσης να αλλάξετε το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη. Η γνώση του ονόματος χρήστη δίνει στον εισβολέα τις μισές πληροφορίες που χρειάζονται για να αποκτήσει πρόσβαση, οπότε αφήνοντας τον ως προεπιλεγμένο είναι σίγουρα ένα ζήτημα ασφάλειας.

Εφόσον οι περισσότεροι δρομολογητές χρησιμοποιούν κάτι σαν admin , administrator ή root για το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη, φροντίστε να επιλέξετε κάτι πιο περίπλοκο. Ακόμη και η προσθήκη ορισμένων αριθμών ή γραμμάτων στην αρχή ή στο τέλος αυτών των προεπιλογών καθιστά πιο δύσκολο να ραγίσει από ό, τι εάν τους αφήσατε έξω.

Απόκρυψη του δικτύου σας

Η αλλαγή του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του δρομολογητή είναι πολύ σημαντική αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε το δίκτυό σας από τους επιτιθέμενους. Μια άλλη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε το κρυφό γεγονός ότι υπάρχει ένα δίκτυο εκεί καθόλου.

Από προεπιλογή, ο ασύρματος εξοπλισμός δικτύου εκπέμπει τυπικά σήμα σήματος, ανακοινώνοντας την παρουσία του στο μέτρο που μπορεί να φτάσει το σήμα και παρέχοντας βασικές πληροφορίες απαραίτητες για τη σύνδεση συσκευών, συμπεριλαμβανομένου του SSID .

Οι ασύρματες συσκευές πρέπει να γνωρίζουν το όνομα δικτύου ή το SSID του δικτύου στο οποίο επιθυμούν να συνδεθούν. Εάν δεν θέλετε να συνδέσετε τυχαίες συσκευές, τότε σίγουρα δεν θέλετε να ανακοινώσετε το SSID για οποιονδήποτε να τραβήξει και να αρχίσει να μαντεύει τους κωδικούς πρόσβασης.

Δείτε τον οδηγό μας σχετικά με την απενεργοποίηση της εκπομπής SSID, εάν θέλετε να προστατεύσετε περαιτέρω το δίκτυό σας από τον μέσο χάκερ σας.