Εισαγωγή στα δίκτυα σώματος

Η άνοδος του ενδιαφέροντος για τις φορητές τεχνολογίες όπως τα ρολόγια και τα γυαλιά σήμαινε αυξημένη εστίαση στην ασύρματη δικτύωση. Ο όρος "δίκτυα σώματος" έχει σχεδιαστεί για να αναφέρεται στην τεχνολογία ασύρματου δικτύου που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με φορητά.

Ο πρωταρχικός σκοπός των δικτύων σώματος είναι η μετάδοση δεδομένων που παράγονται από φορητές συσκευές έξω από ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο (WLAN) ή / και το Διαδίκτυο. Επίσης, τα είδη υγιεινής μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα σε ορισμένες περιπτώσεις απευθείας μεταξύ τους.

Χρήσεις δικτύων σώματος

Τα δίκτυα σώματος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στον ιατρικό τομέα. Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν ηλεκτρονικούς αισθητήρες που παρακολουθούν τους ασθενείς για μια ποικιλία συνθηκών που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη. Για παράδειγμα, οι αισθητήρες σώματος που είναι προσαρτημένοι σε έναν ασθενή μπορούν να μετρήσουν εάν έχουν ξαφνικά πέσει στο έδαφος και να αναφέρουν αυτά τα γεγονότα στους σταθμούς παρακολούθησης. Το δίκτυο μπορεί επίσης να παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και άλλα σημεία ζωτικής σημασίας για τον ασθενή. Η παρακολούθηση της φυσικής θέσης των ιατρών στο νοσοκομείο αποδεικνύεται επίσης χρήσιμη για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Υπάρχουν επίσης στρατιωτικές εφαρμογές δικτύωσης σώματος, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της φυσικής θέσης του προσωπικού του τομέα. Τα ζωτικά σημάδια των συμπατριωτών μπορούν επίσης να παρακολουθούνται παρόμοια με εκείνα των ασθενών της υγειονομικής περίθαλψης, ως μέρος της παρακολούθησης της σωματικής τους ευεξίας.

Το Google Glass προχώρησε στην έννοια της φορητότητας για εφαρμογές μεσολάβησης και επαυξημένης πραγματικότητας. Μεταξύ των χαρακτηριστικών του, το Google Glass παρείχε τη δυνατότητα λήψης εικόνων και βίντεο με ελεγχόμενη φωνή και την αναζήτηση στο Internet. Αν και το προϊόν της Google δεν πέτυχε μαζική υιοθεσία, άνοιξε το δρόμο για τις μελλοντικές γενιές αυτών των συσκευών.

Τεχνικά οικοδομικά τετράγωνα για δίκτυα σώματος

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη δικτύωση σώματος συνεχίζουν να εξελίσσονται γρήγορα καθώς το πεδίο παραμένει στα αρχικά στάδια ωριμότητας.

Τον Μάιο του 2012, η ​​Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ ανέθεσε το ρυθμιζόμενο ασύρματο φάσμα 2360-2400 MHz για τη δικτύωση ιατρικών χώρων. Η κατοχή αυτών των αποκλειστικών συχνοτήτων αποφεύγει τη διαμάχη με άλλα είδη ασύρματων σημάτων, βελτιώνοντας την αξιοπιστία του ιατρικού δικτύου.

Η Ένωση Προτύπων IEEE καθιέρωσε το πρότυπο 802.15.6 ως τεχνολογία τυποποίησης για ασύρματα δίκτυα περιοχής σώματος. Το 802.15.6 καθορίζει διάφορες λεπτομέρειες για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί το υλικό και το υλικολογισμικό χαμηλού επιπέδου φορητών συσκευών, επιτρέποντας στους κατασκευαστές εξοπλισμού δικτύου του σώματος να δημιουργούν συσκευές ικανές να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Το BODYNETS, ένα ετήσιο διεθνές συνέδριο για τη δικτύωση σώματος, συγκεντρώνει τους ερευνητές για να μοιράζονται τεχνικές πληροφορίες σε τομείς όπως οι τάσεις στον φορητό υπολογιστή, οι ιατρικές εφαρμογές, ο σχεδιασμός του δικτύου και η χρήση του cloud.

Η προσωπική ιδιωτικότητα των ατόμων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή όταν εμπλέκονται δίκτυα σώματος, ιδιαίτερα σε εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης. Για παράδειγμα, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μερικά νέα πρωτόκολλα δικτύου που βοηθούν τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν μεταδόσεις από ένα δίκτυο σώματος ως τρόπο παρακολούθησης των φυσικών τοποθεσιών των ανθρώπων (βλ.

Ειδικές προκλήσεις στην τεχνολογία φορητού υπολογιστή

Εξετάστε αυτούς τους τρεις παράγοντες, οι οποίοι μαζί ξεχωρίζουν ειδικά τα φορητά δίκτυα από άλλα είδη ασύρματων δικτύων:

  1. Οι φορητές συσκευές τείνουν να διαθέτουν μικρές μπαταρίες, απαιτώντας από τα ραδιόφωνα ασύρματου δικτύου να λειτουργούν με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ισχύος από ό, τι για τα κύρια δίκτυα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Wi-Fi και ακόμη και το Bluetooth συχνά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δίκτυα σωματικών επιφανειών: Το Bluetooth αντλεί συνήθως δέκα φορές μεγαλύτερη ισχύ από την επιθυμητή για φορητό και το Wi-Fi απαιτεί πολύ περισσότερα.
  2. Για κάποιες φορητές συσκευές, ιδιαίτερα εκείνες που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές εφαρμογές, είναι απαραίτητη η αξιόπιστη επικοινωνία. Ενώ οι διακοπές στις δημόσιες ασύρματες εστίες και τα οικιακά δίκτυα δυσκολεύουν τους ανθρώπους, σε δίκτυα σώματος μπορούν να είναι απειλητικά για τη ζωή γεγονότα. Επίσης, τα είδη ένδυσης αντιμετωπίζουν εξωτερική έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως, πάγο και γενικά πιο ακραίες θερμοκρασίες που τα παραδοσιακά δίκτυα δεν έχουν.
  3. Η ασύρματη παρεμβολή σήματος μεταξύ φορητών και άλλων τύπων ασύρματων δικτύων δημιουργεί επίσης ειδικές προκλήσεις. Τα ενδύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε πολύ κοντινή απόσταση από άλλα φορητά και, φυσικά κινητά, μεταφέρονται σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα όπου πρέπει να συνυπάρχουν με όλα τα είδη άλλων ασύρματων επικοινωνιών.