Πρωτόκολλο H.323 στην ασύρματη δικτύωση

Ορισμός: Το H.323 είναι πρότυπο πρωτοκόλλου για επικοινωνίες πολυμέσων. Το H.323 σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει τη μεταφορά δεδομένων ήχου και βίντεο σε πραγματικό χρόνο μέσω δικτύων πακέτων όπως IP. Το πρότυπο περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά πρωτόκολλα που καλύπτουν συγκεκριμένες πτυχές της τηλεφωνίας μέσω Διαδικτύου. Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU-T) διατηρεί το H.323 και αυτά τα σχετικά πρότυπα.

Οι περισσότερες εφαρμογές φωνής μέσω IP (VoIP) χρησιμοποιούν το H.323. Το H.323 υποστηρίζει τη ρύθμιση κλήσεων, την τερματισμός και την προώθηση / μεταφορά. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία ενός συστήματος βασισμένου στο H.323 είναι τερματικά, μονάδες ελέγχου πολλαπλών σημείων (MCUs), πύλες, προαιρετικό gatekeeper και σύνορα στοιχεία. Οι διάφορες λειτουργίες του H.323 τρέχουν είτε μέσω TCP είτε UDP . Συνολικά, το H.323 ανταγωνίζεται το νεότερο πρωτόκολλο αρχικής σύνδεσης (SIP), ένα άλλο αποδεδειγμένο πρότυπο που συχνά βρίσκεται στα συστήματα VoIP .

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του H.323 είναι η ποιότητα της υπηρεσίας (QoS) . Η τεχνολογία QoS επιτρέπει περιορισμούς προτεραιότητας σε πραγματικό χρόνο και διαχείρισης της κυκλοφορίας για την τοποθέτηση συστημάτων "πακέτων" με την καλύτερη δυνατή προσπάθεια όπως το TCP / IP μέσω Ethernet. Το QoS βελτιώνει την ποιότητα των πηγών φωνής ή βίντεο.