Τι είναι το δωρεάν λογισμικό;

Τα δωρεάν λογισμικά προγράμματα διατίθενται με μηδενικό κόστος

Το Freeware είναι ένας συνδυασμός των λέξεων "δωρεάν" και " λογισμικό" , για να σημαίνει κυριολεκτικά "ελεύθερο λογισμικό". Ως εκ τούτου, ο όρος αναφέρεται σε προγράμματα λογισμικού που είναι 100% δωρεάν. Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το "ελεύθερο λογισμικό".

Το δωρεάν λογισμικό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αδειοδοτικές κάρτες που να απαιτούνται για τη χρήση της εφαρμογής, δεν απαιτούνται τέλη ή δωρεές, δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το πόσες φορές μπορείτε να κατεβάσετε ή να ανοίξετε το πρόγραμμα και όχι ημερομηνία λήξης.

Ωστόσο, το δωρεάν λογισμικό μπορεί να είναι περιοριστικό με κάποιους τρόπους. Το ελεύθερο λογισμικό, από την άλλη πλευρά, είναι εντελώς και εντελώς άκυρο των περιορισμών και επιτρέπει στο χρήστη να κάνει απολύτως ό, τι θέλει με το πρόγραμμα.

Δωρεάν λογισμικό έναντι του Ελεύθερου Λογισμικού

Βασικά, το δωρεάν λογισμικό είναι λογισμικό χωρίς κόστος και το ελεύθερο λογισμικό είναι λογισμικό χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας . Με άλλα λόγια, το δωρεάν λογισμικό είναι λογισμικό με πνευματικά δικαιώματα αλλά διατίθεται χωρίς κόστος. το ελεύθερο λογισμικό είναι λογισμικό χωρίς περιορισμούς ή περιορισμούς, αλλά μπορεί να μην είναι πραγματικά δωρεάν, με την έννοια ότι δεν υπάρχει τιμή που να συνδέεται με αυτό.

Σημείωση: Εάν είναι ευκολότερο να το κατανοήσετε με αυτόν τον τρόπο, θεωρήστε το δωρεάν λογισμικό να σημαίνει δωρεάν λογισμικό με τιμή και ελεύθερο λογισμικό για να σημαίνει "λογισμικό ελεύθερης χρήσης ". Η λέξη "δωρεάν" στο freeware αφορά το κόστος του λογισμικού, ενώ "Δωρεάν" σε ελεύθερο λογισμικό αφορά στις ελευθερίες που δίνονται στον χρήστη.

Το ελεύθερο λογισμικό μπορεί να τροποποιηθεί και να αλλάξει με τη θέληση του χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να κάνει αλλαγές στα βασικά στοιχεία του προγράμματος, να ξαναγράψει ό, τι θέλει, να αντικαταστήσει τα πράγματα, να επαναπροσδιορίσει πλήρως το πρόγραμμα, να το μεταφέρει σε νέο λογισμικό κλπ.

Για να είναι ελεύθερο το ελεύθερο λογισμικό για να είναι πραγματικά ελεύθερο, ο προγραμματιστής πρέπει να απελευθερώσει το πρόγραμμα χωρίς περιορισμούς, κάτι που συνήθως επιτυγχάνεται με την απομάκρυνση του πηγαίου κώδικα. Αυτός ο τύπος λογισμικού ονομάζεται συχνά λογισμικό ανοικτού κώδικα ή δωρεάν λογισμικό ανοικτού κώδικα (FOSS).

Το ελεύθερο λογισμικό είναι επίσης 100% νομικά αναδιανεμητέο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κέρδος. Αυτό ισχύει ακόμη και αν ο χρήστης δεν ξόδεψε τίποτα για το ελεύθερο λογισμικό ή εάν έβγαλε περισσότερα χρήματα από το ελεύθερο λογισμικό από ό, τι πληρώνει γι 'αυτό. Η ιδέα εδώ είναι ότι τα δεδομένα είναι πλήρως και εντελώς διαθέσιμα για ό, τι θέλει ο χρήστης.

Τα ακόλουθα θεωρούνται οι απαιτούμενες ελευθερίες που πρέπει να χορηγηθούν σε ένα χρήστη για να θεωρηθεί το λογισμικό ως ελεύθερο λογισμικό (οι Freedom 1-3 απαιτούν πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα):

Ορισμένα παραδείγματα δωρεάν λογισμικού περιλαμβάνουν το GIMP, το LibreOffice και το Apache HTTP Server .

Μια δωρεάν εφαρμογή μπορεί ή δεν μπορεί να έχει ελεύθερα διαθέσιμο τον πηγαίο κώδικα. Το ίδιο το πρόγραμμα δεν κοστίζει και είναι πλήρως χρησιμοποιήσιμο χωρίς χρέωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργάσιμο και μπορεί να μετασχηματιστεί για να δημιουργήσει κάτι νέο ή να επιθεωρηθεί για να μάθει περισσότερα για τις εσωτερικές λειτουργίες.

Το δωρεάν λογισμικό μπορεί επίσης να είναι περιοριστικό. Για παράδειγμα, ένα δωρεάν λογισμικό μπορεί να είναι ελεύθερο μόνο για προσωπική χρήση και να σταματήσει να λειτουργεί αν έχει βρεθεί ότι χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς ή ίσως το λογισμικό έχει περιορισμένη λειτουργικότητα, επειδή υπάρχει μια διαθέσιμη έκδοση που περιλαμβάνει πιο προηγμένες λειτουργίες.

Σε αντίθεση με τα δικαιώματα που δίνονται στους χρήστες του ελεύθερου λογισμικού, οι ελευθερίες των χρηστών δωρεάν παρέχονται από τον προγραμματιστή. ορισμένοι προγραμματιστές θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερο ή λιγότερο πρόσβαση στο πρόγραμμα από άλλους. Μπορούν επίσης να περιορίσουν τη χρήση του προγράμματος σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, να κλειδώσουν τον πηγαίο κώδικα κ.λπ.

Το TeamViewer , το Skype και το AOMEI Backupper είναι παραδείγματα δωρεάν λογισμικού.

Γιατί οι προγραμματιστές κυκλοφορούν το δωρεάν λογισμικό

Το δωρεάν λογισμικό συχνά υπάρχει για να διαφημίσει το εμπορικό λογισμικό ενός προγραμματιστή. Αυτό γίνεται συνήθως δίνοντας μια δωρεάν έκδοση με παρόμοια αλλά περιορισμένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η έκδοση δωρεάν λογισμικού ενδέχεται να έχει διαφημίσεις ή ορισμένες λειτουργίες να κλειδώνονται μέχρι να δοθεί άδεια χρήσης.

Ορισμένα προγράμματα ενδέχεται να είναι διαθέσιμα χωρίς κόστος, επειδή το αρχείο του προγράμματος εγκατάστασης διαφημίζει άλλα προγράμματα που πληρώνονται για τα οποία ο χρήστης μπορεί να κάνει κλικ για να δημιουργήσει έσοδα για τον προγραμματιστή.

Άλλα προγράμματα freeware μπορεί να μην είναι κερδοφόρα αλλά να παρέχονται δωρεάν στο κοινό για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Πού να κατεβάσετε το δωρεάν λογισμικό

Το δωρεάν λογισμικό έρχεται σε πολλές μορφές και από πολλές πηγές. Δεν υπάρχει μόνο ένα μέρος όπου μπορείτε να βρείτε κάθε δωρεάν εφαρμογή.

Ένας δικτυακός τόπος παιχνιδιών βίντεο μπορεί να προσφέρει δωρεάν παιχνίδια και μια αποθήκη λήψης των Windows μπορεί να διαθέτει δωρεάν εφαρμογές των Windows. Το ίδιο ισχύει και για τις δωρεάν εφαρμογές για κινητά για συσκευές iOS ή Android, δωρεάν προγράμματα macOS κ.λπ.

Εδώ είναι μερικές συνδέσεις με τις δικές μας δημοφιλείς λίστες δωρεάν λογισμικού:

Μπορείτε να βρείτε άλλα δωρεάν downloads σε ιστοσελίδες όπως Softpedia, FileHippo.com, QP Download, CNET Download, PortableApps.com, Electronic Arts και άλλα.

Ελεύθερο λογισμικό μπορεί να έχει από μέρη όπως ο Κατάλογος Ελεύθερου Λογισμικού.

Σημείωση: Ακριβώς επειδή ένας ιστότοπος προσφέρει δωρεάν λήψη, δεν σημαίνει ότι το λογισμικό είναι πραγματικά δωρεάν και δεν σημαίνει ότι δεν είναι κακόβουλο λογισμικό . Δείτε την ασφαλή λήψη και εγκατάσταση λογισμικού για συμβουλές ασφάλειας σχετικά με τη λήψη δωρεάν λογισμικού και άλλων προγραμμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το λογισμικό

Το δωρεάν λογισμικό είναι το αντίθετο από το εμπορικό λογισμικό. Σε αντίθεση με το δωρεάν λογισμικό, τα εμπορικά προγράμματα διατίθενται μόνο μέσω πληρωμής και συνήθως δεν περιέχουν διαφημίσεις ή διαφημιστικές ειδοποιήσεις.

Το Freemium είναι ένας άλλος όρος που σχετίζεται με το δωρεάν λογισμικό που σημαίνει "δωρεάν πριμοδότηση". Τα προγράμματα Freemium είναι αυτά που συνοδεύουν μια πληρωμένη έκδοση του ίδιου λογισμικού και χρησιμοποιούνται για την προώθηση της επαγγελματικής έκδοσης. Η πληρωμένη έκδοση περιλαμβάνει περισσότερες δυνατότητες, αλλά η δωρεάν έκδοση είναι ακόμα διαθέσιμη χωρίς κόστος.

Το λογισμικό Shareware αναφέρεται σε λογισμικό που συνήθως διατίθεται δωρεάν μόνο κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής περιόδου. Ο σκοπός του λογισμικού shareware είναι να εξοικειωθεί με ένα πρόγραμμα και να χρησιμοποιήσει τα χαρακτηριστικά του (συχνά με περιορισμένο τρόπο) πριν αποφασίσει αν θα αγοράσει το πλήρες πρόγραμμα.

Ορισμένα προγράμματα είναι διαθέσιμα που σας επιτρέπουν να ενημερώσετε τα άλλα εγκατεστημένα προγράμματα, μερικές φορές ακόμη και αυτόματα. Μπορείτε να βρείτε μερικούς από τους καλύτερους στη λίστα Εργαλεία Ενημέρωσης Ελεύθερου Λογισμικού .