Τι είναι ένα αρχείο RTF;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία RTF

Ένα αρχείο με επέκταση αρχείου .RTF είναι ένα αρχείο μορφής εμπλουτισμένου κειμένου. Είναι διαφορετικό από ένα αρχείο απλού κειμένου δεδομένου ότι μπορεί να κρατήσει τη μορφοποίηση όπως τολμηρή και πλάγια, συν διαφορετικές γραμματοσειρές και μεγέθη και εικόνες.

Τα αρχεία RTF είναι χρήσιμα επειδή τα υποστηρίζουν πολλά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αρχείο RTF σε ένα πρόγραμμα σε ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα , όπως το macOS, και στη συνέχεια να ανοίξετε το ίδιο αρχείο RTF σε Windows ή Linux και να το δούμε βασικά το ίδιο.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο RTF

Ο ευκολότερος τρόπος για να ανοίξετε ένα αρχείο RTF στα Windows είναι να χρησιμοποιήσετε το WordPad αφού είναι προεγκατεστημένο. Ωστόσο, άλλοι συντάκτες κειμένων και επεξεργαστές κειμένου λειτουργούν βασικά με τον ίδιο τρόπο, όπως το LibreOffice, το OpenOffice, το AbleWord, το Jarte, το AbiWord, το WPS Office και το SoftMaker FreeOffice. Δείτε επίσης τη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες δωρεάν κειμένου , μερικοί από τους οποίους συνεργάζονται με αρχεία RTF.

Σημείωση: Το AbiWord για Windows μπορεί να μεταφορτωθεί από την Softpedia.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι όλα τα προγράμματα που υποστηρίζουν αρχεία RTF να μπορούν να προβάλλουν το αρχείο με τον ίδιο τρόπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα προγράμματα δεν υποστηρίζουν νεότερες προδιαγραφές του μορφότυπου RTF. Έχω περισσότερα για αυτό κάτω.

Τα αρχεία Zoho και τα Έγγραφα Google είναι δύο τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ανοίγετε και να επεξεργάζεστε αρχεία RTF online.

Σημείωση: Εάν χρησιμοποιείτε Έγγραφα Google για να επεξεργαστείτε το αρχείο RTF, πρέπει πρώτα να το ανεβάσετε στο λογαριασμό σας στο Google Drive μέσω του μενού NEW> File upload . Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέξτε Άνοιγμα με> Έγγραφα Google .

Κάποιοι άλλοι, μη-ελεύθεροι τρόποι για να ανοίξετε αρχεία RTF περιλαμβάνουν τη χρήση του Microsoft Word ή του Corel WordPerfect.

Μερικοί από αυτούς τους επεξεργαστές των Windows RTF λειτουργούν επίσης με Linux και Mac. Αν χρησιμοποιείτε macOS, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Apple TextEdit ή τις Apple Pages για να ανοίξετε το αρχείο RTF.

Εάν το αρχείο RTF ανοίγει σε ένα πρόγραμμα με το οποίο δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής του προεπιλεγμένου προγράμματος για μια συγκεκριμένη επέκταση αρχείου στα Windows. Για παράδειγμα, η αλλαγή αυτή θα ήταν χρήσιμη εάν θέλετε να επεξεργαστείτε το αρχείο RTF στο Σημειωματάριο, αλλά αντίθετα ανοίγει στον OpenOffice Writer.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο RTF

Ο γρηγορότερος τρόπος για να μετατρέψετε αυτόν τον τύπο αρχείου είναι να χρησιμοποιήσετε έναν online μετατροπέα RTF όπως το FileZigZag . Μπορείτε να αποθηκεύσετε το RTF ως αρχείο DOC , PDF , TXT, ODT ή HTML . Ένας άλλος τρόπος για να μετατρέψετε ένα RTF σε PDF σε απευθείας σύνδεση, ή σε PNG, PCX , ή PS, είναι να χρησιμοποιήσετε Zamzar .

Το Doxillion είναι ένας άλλος ελεύθερος μετατροπέας αρχείων εγγράφων που μπορεί να μετατρέψει το RTF σε DOCX και μια σειρά άλλων μορφών εγγράφων.

Ένας άλλος τρόπος για να μετατρέψετε ένα αρχείο RTF είναι να χρησιμοποιήσετε έναν από τους επεξεργαστές RTF από τα παραπάνω. Με το αρχείο που είναι ήδη ανοιχτό, χρησιμοποιήστε το μενού Αρχείο ή κάποια επιλογή Εξαγωγή για να αποθηκεύσετε το RTF σε διαφορετική μορφή αρχείου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή RTF

Η μορφή RTF χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987, αλλά σταμάτησε να ενημερώνεται από τη Microsoft το 2008. Έκτοτε, έγιναν ορισμένες αναθεωρήσεις της μορφής. Αυτό που καθορίζει αν ένας επεξεργαστής εγγράφων θα εμφανίσει ή όχι το αρχείο RTF με τον ίδιο τρόπο όπως αυτός που το έφτιαξε εξαρτάται από την εκδοχή του RTF που χρησιμοποιείται.

Για παράδειγμα, ενώ μπορείτε να εισαγάγετε μια εικόνα σε ένα αρχείο RTF, δεν είναι όλοι οι αναγνώστες να γνωρίζουν πώς να την προβάλλουν, επειδή δεν είναι όλες ενημερωμένες με τις πιο πρόσφατες προδιαγραφές RTF. Όταν συμβεί αυτό, οι εικόνες δεν θα εμφανιστούν καθόλου.

Τα αρχεία RTF χρησιμοποιήθηκαν κάποτε για αρχεία βοήθειας των Windows αλλά έχουν αντικατασταθεί από τα αρχεία της Microsoft Compiled HTML Help που χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου CHM.

Η πρώτη έκδοση του RTF κυκλοφόρησε φυσικά το 1987 και χρησιμοποιήθηκε από το MS Word 3. Από το 1989 έως το 2006 απελευθερώθηκαν οι εκδόσεις 1.1 έως 1.91, με την τελευταία έκδοση RTF να υποστηρίζει πράγματα όπως XML markup, προσαρμοσμένες ετικέτες XML, προστασία κωδικού πρόσβασης και στοιχεία μαθηματικών .

Επειδή η μορφή RTF είναι βασισμένη σε XML και όχι δυαδική, μπορείτε να διαβάσετε τα περιεχόμενα όταν ανοίγετε το αρχείο σε έναν επεξεργαστή απλού κειμένου, όπως το Notepad.

Τα αρχεία RTF δεν υποστηρίζουν μακροεντολές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα αρχεία ".RTF" είναι μακρο-ασφαλή. Για παράδειγμα, ένα αρχείο MS Word που περιέχει μακροεντολές μπορεί να μετονομαστεί ώστε να έχει την επέκταση αρχείου .RTF έτσι ώστε να φαίνεται ασφαλές, αλλά όταν ανοίγει στο MS Word, οι μακροεντολές μπορούν να εκτελούνται κανονικά, αφού δεν είναι πραγματικά ένα αρχείο RTF.