Ξεναγήσεις των Windows 8 και 8.1

Γεια σας και να καλωσορίσετε στα Windows 8, το συναρπαστικό και δυσοίωνο λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Πιθανότατα έχετε πετάξει γύρω από τα Windows μια ή δύο φορές πριν, αλλά πολλά έχουν αλλάξει από τις παλιές ημέρες των Windows 7. Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να σας παρουσιάσω λίγο. Θα επισημάνω τις μείζονες αλλαγές, θα επισημάνω μερικά χαρακτηριστικά και, ελπίζω, θα παράσχουν αρκετές γνώσεις για να σας αποτρέψω από το να χαθείτε όταν ξεφύγετε από μόνος σας.

Σημειώστε την πολιτική υποστήριξης της Microsoft για αυτά τα προϊόντα. Οι πελάτες που χρησιμοποίησαν τα Windows 8 είχαν μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2016 να ενημερώσουν το 8.1. Εκείνοι που έκαναν θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν Mainstream Support μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2018. Μετά από αυτό, μπορούν να επωφεληθούν από την Extended Support μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023.

Όταν ενεργοποιείτε για πρώτη φορά τον υπολογιστή σας Windows 8, θα σας υποδεχτεί μια οθόνη χωρίς καμία μορφή κουμπιού ή οπτικής σύνθεσης για να σας ενημερώσουμε τι να κάνετε. Αυτή είναι η οθόνη κλειδώματος. κάτι που ίσως έχετε δει σε ένα τηλέφωνο ή tablet. Για να ξεκινήσετε την περιοδεία, απλά πατήστε οποιοδήποτε πλήκτρο για να γυρίσετε την οθόνη κλειδώματος και να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας.

Η οθόνη "Έναρξη"

Αφού εισαγάγετε τις πληροφορίες του λογαριασμού σας, θα μπείτε σε ένα μενού Έναρξης πλήρους οθόνης των ειδών. Αυτή η περιοχή είναι γνωστή ως η οθόνη Έναρξη και είναι όπου θα έρθετε για να βρείτε και να ξεκινήσετε προγράμματα στον υπολογιστή σας. Κάθε ορθογώνιο κεραμίδι είναι ένας σύνδεσμος σε μια εφαρμογή ή πρόγραμμα που θα ξεκινήσει όταν κάνετε κλικ σε αυτό. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να καταλάβετε είναι ότι αυτά τα δύο κομμάτια του λογισμικού (σύγχρονες εφαρμογές και επιτραπέζια προγράμματα) δεν είναι τα ίδια.

Η εύρεση προγραμμάτων ή εφαρμογών είναι ένα στιγμιότυπο στα Windows 8. Για λογισμικό με πλακάκια απλά πρέπει να μετακινηθείτε στην οθόνη Έναρξη, να βρείτε το πλακάκι και να κάνετε κλικ σε αυτό. Όχι σε κάθε πρόγραμμα έχει ένα κεραμίδι όμως. Στα Windows 8 δημιουργούνται πλακίδια για κάθε εγκατεστημένη εφαρμογή, αλλά τα Windows 8.1 απενεργοποιούν αυτή την ενέργεια για να αποτρέψουν την υπερπλήρωση στην αρχική οθόνη σας.

Για να βρείτε μια εφαρμογή που δεν διαθέτει πλακίδιο, θα πρέπει να βρείτε τη σελίδα σας για όλες τις εφαρμογές. Στα Windows 8, κάντε δεξί κλικ στο φόντο και κάντε κλικ στην επιλογή "Όλες οι εφαρμογές" από το μενού που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Μετά την ενημέρωση στα Windows 8.1, θα πρέπει απλώς να κάνετε κλικ στο βέλος στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης.

Παρόλο που η εύρεση εφαρμογών με μη αυτόματο τρόπο από την οθόνη "Έναρξη" ή "Όλες οι εφαρμογές" δεν διαρκεί πολύ, δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ολοκληρώσετε τη δουλειά. Ακριβώς όπως στα Windows 7, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα πολύ πιο γρήγορα με την αναζήτηση. Στα Windows 8, για να κάνετε αναζήτηση από την οθόνη Έναρξη, αρχίζετε να πληκτρολογείτε. Η γραμμή αναζήτησης θα ανοίξει και θα λάβει την είσοδό σας αυτόματα. Πληκτρολογήστε μερικά γράμματα που ξεκινούν το όνομα του προγράμματος και πατήστε "Enter" ή κάντε κλικ στο όνομα του όταν εμφανίζεται στη λίστα αποτελεσμάτων.

Παρόλο που τα προγράμματα εκκίνησης είναι το κύριο σημείο εστίασης της οθόνης "Έναρξη", αυτό είναι και το σημείο όπου θα κατευθυνθείτε για να κλειδώσετε τον υπολογιστή σας ή να αποσυνδεθείτε από το λογαριασμό χρήστη. Κάντε κλικ στο όνομα λογαριασμού και στην εικόνα στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου για μια λίστα επιλογών.

Αυτή η οθόνη Έναρξης έχει γίνει γνωστή ως η σύγχρονη διεπαφή των Windows 8. Πολλοί χρήστες την βλέπουν σαν ένα εντελώς ξεχωριστό περιβάλλον λειτουργίας από την επιφάνεια εργασίας με την οποία είναι πιο άνετα. Ωστόσο, πρόκειται για μια ανακριβή άποψη. Η επιφάνεια εργασίας εξακολουθεί να είναι ο κύριος λειτουργικός χώρος των Windows 8, η οθόνη "Έναρξη" είναι απλώς ένα μενού "Έναρξη" που αναλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη. Σκεφτείτε έτσι και θα έχετε πολύ πιο εύκολο χρόνο να συνηθίσετε.

Η επιφάνεια εργασίας των Windows 8

Τώρα που έχετε δει την οθόνη "Έναρξη", θα προχωρήσουμε στην επιφάνεια εργασίας. Ένα μέρος όπου θα πρέπει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας, απλώς κάντε κλικ στο κεραμίδι με την ένδειξη "Επιφάνεια εργασίας" στην οθόνη Έναρξη. Αμέσως θα παρατηρήσετε ότι πολύ λίγα έχουν αλλάξει εδώ από τα Windows 7. Έχετε ακόμα την ταπετσαρία φόντου, τη γραμμή εργασιών και το δίσκο του συστήματος όπως και πριν. Μπορείτε ακόμα να δημιουργήσετε συντομεύσεις επιφάνειας εργασίας, να προσαρτήσετε τις εφαρμογές σας στη γραμμή εργασιών σας και να δημιουργήσετε γραμμές εργαλείων, όπως θα μπορούσατε σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Θα βρείτε τον σύνδεσμο στον εξερευνητή αρχείων ακριβώς στη γραμμή εργασιών, σε περίπτωση που χρειαστεί να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα αρχείο στον σκληρό σας δίσκο. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά, το μενού "Έναρξη" έχει εξαφανιστεί.

Φυσικά, δεν πρέπει να εκπλαγείτε από αυτό, όπως έχουμε δει ήδη την αντικατάστασή του, στην οθόνη "Έναρξη". Για χρήστες Windows 8, η κάτω αριστερή γωνία της οθόνης είναι απλώς κενή. Η γραμμή εργασιών ξεκινά με τις καρφιτσωμένες εφαρμογές και αυτό είναι το μόνο που θα δείτε. Μην αφήσετε αυτό να σας συγχέει όμως, κάντε κλικ στην κάτω αριστερή γωνία και θα επιστρέψετε στην οθόνη Έναρξη, σαν να υπήρχε ένα κουμπί. Κάντε κλικ στην επιφάνεια εργασίας για να επιστρέψετε. Στα Windows 8.1 έχει προστεθεί ένα κουμπί "Έναρξη" για να γίνει αυτό λίγο πιο σαφές στους νέους χρήστες.

Αν και η επιφάνεια εργασίας φαίνεται ως επί το πλείστον ίδια, υπάρχουν μερικά νέα χαρακτηριστικά κρυμμένα μακριά που είναι μοναδικά για τα Windows 8.

Οι Hot Corners των Windows 8

Στην επιφάνεια εργασίας των Windows 8, και οι τέσσερις γωνίες έχουν μια κρυφή δυνατότητα που έχει εκχωρηθεί σε αυτήν. Αυτές οι λειτουργίες σας βοηθούν να ξεφύγετε από το λειτουργικό σύστημα, γι 'αυτό θα χρειαστεί να εγκλιματιστείτε σε αυτά πριν να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε άνετα αυτό το νέο λειτουργικό σύστημα.

Συζητήσαμε την πρώτη ζεστή γωνία, και αυτή που θα χρησιμοποιήσετε πιο συχνά, στην προηγούμενη ενότητα. Η κάτω αριστερή γωνία της επιφάνειας εργασίας, είτε υπάρχει ένα κουμπί "Έναρξη" είτε όχι, θα σας μεταφέρει στην οθόνη "Έναρξη". Στα Windows 8, όταν μετακινείτε τον κέρσορα στη γωνία, θα εμφανιστεί μια μικρή μικρογραφία της αρχικής σας οθόνης για να σας καθοδηγήσει. Στα Windows 8.1 υπάρχει ένα κουμπί, οπότε δεν θα χρειαστείτε μια μικρογραφία.

Στην επάνω αριστερή γωνία της επιφάνειας εργασίας ενεργοποιείται ο διακόπτης εναλλαγής εφαρμογών, ο οποίος σας επιτρέπει να αναπηδήσετε ανάμεσα στις σύγχρονες εφαρμογές που έχετε ανοίξει στον υπολογιστή σας. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στην επάνω αριστερή γωνία και θα δείτε μια μικρογραφία της τελευταίας εφαρμογής που εστιάσατε. Κάντε κλικ σε αυτό για να μεταβείτε στην τελευταία εφαρμογή. Για να μεταβείτε σε άλλη εφαρμογή, μετακινήστε το δρομέα στη γωνία και σύρετε προς τα κάτω προς το κέντρο της οθόνης. Αυτό ανοίγει μια πλαϊνή γραμμή με μικρογραφίες για όλες τις ανοιχτές εφαρμογές σας. Κάντε κλικ σε αυτό που θέλετε ή κάντε κλικ στην μικρογραφία "Desktop" για να επιστρέψετε στην επιφάνεια εργασίας. Μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών γραφείου κάνοντας κλικ στους συνδέσμους τους στη γραμμή εργασιών.

Οι δύο τελευταίες ζεστές γωνιές μοιράζονται μία μόνο λειτουργία. Τοποθετήστε το δρομέα στην επάνω ή κάτω δεξιά γωνία και σύρετε προς το κέντρο της οθόνης για να ανοίξετε τη γραμμή Charms που περιέχει συνδέσμους που εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς:

συμπέρασμα

Μέχρι τώρα θα πρέπει να έχετε μια αξιοπρεπή λαβή για το πώς να πάρει γύρω από τα Windows 8 και να εκτελούν βασικές εργασίες. Εάν χρειάζεστε περισσότερες λεπτομέρειες, ελέγξτε το Windows.about.com για πιο λεπτομερή άρθρα σχετικά με τις λειτουργίες των Windows 8. Φυσικά, θα μπορούσατε επίσης να ξεφύγετε και να εξερευνήσετε μόνοι σας για να μάθετε τι πρέπει να κάνει το νέο λειτουργικό σύστημα.