Μηχανή κατακόρυφης αναζήτησης Google

Ορισμός:

Όταν σκεφτόμαστε μια μηχανή αναζήτησης όπως η Google, σκεφτόμαστε την κύρια λειτουργία αναζήτησης Ιστού που θα βρείτε στην κεντρική σελίδα της Google. Η Google έχει στην πραγματικότητα ένα σωρό άλλες μηχανές αναζήτησης με πιο εξειδικευμένες λειτουργίες. Αυτές οι ξεχωριστές μηχανές αναζήτησης αναφέρονται ως κάθετες μηχανές αναζήτησης. Μερικά παραδείγματα από το παρελθόν και το παρόν της Google περιλαμβάνουν:

Όλα αυτά είναι (ή ήταν) ξεχωριστές μηχανές αναζήτησης που μπορούν να αναζητηθούν μεμονωμένα. Η Google κινείται όλο και περισσότερο προς μια καθολική μηχανή αναζήτησης, αλλά αυτό που κάνει πραγματικά είναι αυτό που οι μηχανισμοί αναζήτησης θα αποκαλούσαν την ενσωμάτωση των verticals στα κυριότερα αποτελέσματα. Η Google χρησιμοποιεί αυτό που γνωρίζει για κοινά ερωτήματα και σημασιολογία για να καταλάβει ότι όταν πληκτρολογείτε "κόκκινα ψηλά τακούνια" ίσως να μην ψάχνετε αυστηρά για ιστοσελίδες που αναφέρουν ψηλά τακούνια. Μπορεί να θέλετε να δείτε εικόνες με κόκκινα ψηλά τακούνια, μπορεί να έχετε ακούσει κάτι για ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια στις ειδήσεις, μπορεί να υπάρχει ένα βίντεο που να τις αναφέρει, ή ίσως να θέλετε να το κατάστημα σύγκρισης.

Τα αποτελέσματα συνήθως εμφανίζουν μια ποικιλία προτάσεων και σας επιτρέπουν να κάνετε κλικ σε ένα αποτέλεσμα αναζήτησης ή να εισάγετε μια κάθετη αναζήτηση. Θα δείτε συνδέσμους που λένε πράγματα όπως "Περισσότερα βίντεο για κόκκινα ψηλά τακούνια", "Εικόνες για κόκκινο ψηλό τακούνι", "Αποτελέσματα αγορών για κόκκινα ψηλά τακούνια" ή "Ειδήσεις για κόκκινα ψηλά τακούνια". Η θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης θα εξαρτηθεί από το πόσο πιθανό το Google πιστεύει ότι είναι το είδος του αποτελέσματος που θέλετε να δείτε. Σε αυτό το συγκεκριμένο ερώτημα, τα αποτελέσματα των ειδήσεων ήρθαν τελευταίοι. Για κάποιες αναζητήσεις, μπορείτε επίσης να δείτε έναν σύνδεσμο στους Χάρτες Google.

Μερικές φορές, αντί για μια σύνδεση που θα σας οδηγήσει σε μια άλλη μηχανή αναζήτησης, θα βρείτε επιλογές στην πλευρά για να βελτιώσετε την αναζήτηση που κάνετε ήδη. Οι αναζητήσεις συνταγών συχνά καταλήγουν να προσφέρουν επιλογές στην αριστερή πλευρά του παραθύρου για θερμίδες ή προετοιμασία χρόνου.

Bing και Yahoo! έχουν και κατακόρυφα. Οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές που δεν ανήκουν στο Google παίρνουν τις ουρές τους από την Google σε αυτόν τον τομέα, αλλά με την πάροδο των ετών οι κάθετες έρευνες έχουν αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου μόνοι τους. Τα αποτελέσματα της Google Flight προέρχονται από μια μηχανή αναζήτησης που απέκτησε η Google, αλλά η μηχανή αναζήτησης αναπτύχθηκε αρχικά για μηχανές σύγκρισης αγορών όπως το Orbitz και το Travelocity. Το κάνει ακόμα, αλλά τα αποτελέσματα ενσωματώνονται επίσης στην καθολική αναζήτηση της Google και μπορούν να αναζητηθούν από την Google.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθετη αναζήτηση;

Αν γνωρίζετε τι θέλετε να βρείτε είναι μια εικόνα, χρησιμοποιήστε την Αναζήτηση εικόνων Google από την αρχή. Ομοίως με ειδήσεις, blogs, ακαδημαϊκά έγγραφα ή βίντεο. Περάστε τον μεσαίωνα. Αν δεν μπορείτε να θυμάστε πού να βρείτε τη συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης, μπορείτε πραγματικά να το Google μόνο το όνομα της μηχανής αναζήτησης για να φτάσετε εκεί. Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι εξίσου εύκολο να πληκτρολογήσετε το αρχικό ερώτημα αναζήτησης και κάντε κλικ στον σύνδεσμο "Εικόνες για ..." και συχνά αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, η Google δεν προβλέπει απόλυτα τον τύπο αναζήτησης που χρειάζεστε. Πολλές φορές εισάγουμε όρους αναζήτησης που είναι αρκετά γενικοί και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το Google θα το καταλάβει.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι όταν έχετε αθέλητα απομακρυνθεί από την κύρια μηχανή αναζήτησης. Μπορεί να έχετε κάνει κλικ σε μια κάθετη σε κάποιο σημείο της αναζήτησής σας. Αυτό συνήθως δεν είναι πρόβλημα εάν βρήκατε αυτό που ψάχνετε, αλλά μερικές φορές η κατακόρυφη καταλήγει στο λάθος μονοπάτι. Αν βλέπετε πολλά αποτελέσματα που δεν έχουν νόημα, όπως μόνο οι συνταγές ή τα αποτελέσματα για κάτι που θα ήταν εύκολο να βρεθεί, δοκιμάστε να επιστρέψετε στο www.google.com και να ξεκινήσετε πάλι την αναζήτησή σας.

Αν είστε επιχειρηματίας ή blogger προσπαθώντας να παρατηρήσετε, ίσως μπορείτε να επωφεληθείτε από την κάθετη αναζήτηση. Εάν έχετε την τύχη να τοποθετήσετε καλά στην Αναζήτηση εικόνων Google, για παράδειγμα, μπορεί να βρείτε πολλή επισκεψιμότητα από άτομα που πληκτρολογούν ένα γενικό αποτέλεσμα και καταλήγουν να συνειδητοποιούν ότι πραγματικά θέλουν μια εικόνα. Αυτός είναι ένας λόγος που πολλοί bloggers βάζουν εικόνες σε κάθε θέση. (Δεν είναι ο μόνος λόγος. Οι εικόνες είναι επίσης εντυπωσιακές στις επανεκδόσεις των κοινωνικών μέσων.)

Μερικές φορές μια αναζήτηση θα αποκαλύψει μια κάθετη που δεν συνειδητοποιούσατε ότι υπήρχε. Δοκιμάστε να κάνετε κλικ πάνω του για να δείτε τι μπορείτε να βρείτε.