Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για τα αρχεία και τους φακέλους του Ubuntu

Υπάρχει ένα εφεδρικό εργαλείο που έρχεται προεγκατεστημένο με το Ubuntu που ονομάζεται "Deja Dup".

Για να εκτελέσετε το "Deja Dup" κάντε κλικ στο επάνω εικονίδιο στο Unity Launcher και πληκτρολογήστε "Deja" στη γραμμή αναζήτησης. Θα εμφανιστεί μια μικρή μαύρη εικόνα με εικόνα ασφαλούς.

Όταν κάνετε κλικ στο εικονίδιο, το εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας θα πρέπει να ανοίξει.

Η διεπαφή είναι αρκετά απλή με μια λίστα επιλογών κάτω αριστερά και το περιεχόμενο για τις επιλογές στα δεξιά.

Οι επιλογές είναι οι εξής:

01 από 07

Πώς να ρυθμίσετε το εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του Ubuntu

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Ubuntu.

Η καρτέλα "Επισκόπηση" παρέχει επιλογές δημιουργίας και επαναφοράς αντιγράφων ασφαλείας. Εάν εμφανιστεί ένα κουμπί "εγκατάσταση" κάτω από κάθε στοιχείο, κάντε τα εξής:

  1. Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού πιέζοντας ταυτόχρονα CTRL, ALT και T
  2. Καταχωρίστε την ακόλουθη εντολή sudo apt-get install duplicity
  3. Εισαγάγετε την ακόλουθη εντολή sudo apt-get install --reinstall python-gi
  4. Βγείτε έξω από το εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανοίξτε το ξανά

02 του 07

Επιλέξτε αρχεία και φακέλους δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του Ubuntu

Επιλέξτε Αρχεία αντιγράφου ασφαλείας και φάκελοι.

Για να επιλέξετε τους φακέλους που επιθυμείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας, κάντε κλικ στην επιλογή "Φάκελοι για αποθήκευση".

Από προεπιλογή, ο φάκελος "σπίτι" έχει ήδη προστεθεί και αυτό σημαίνει ότι όλα τα αρχεία και οι φάκελοι στον οικείο κατάλογο θα δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας.

Με το λειτουργικό σύστημα των Windows θα πρέπει να κάνετε backup μόνο στο φάκελο "Τα έγγραφά μου" και όλα κάτω από αυτό, αλλά αρκετά συχνά στα Windows είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε μια εικόνα του συστήματος που περιλαμβάνει απολύτως τα πάντα έτσι ώστε όταν επαναφέρετε μπορείτε να πάρετε πίσω μέχρι το σημείο ακριβώς πριν από την καταστροφή.

Με το Ubuntu μπορείτε πάντα να επανεγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα απλά εκκινώντας από την ίδια μονάδα USB ή το DVD που χρησιμοποιήσατε για την εγκατάστασή του με την πρώτη θέση. Εάν χάσετε το δίσκο μπορείτε απλά να κατεβάσετε το Ubuntu από άλλο υπολογιστή και να δημιουργήσετε ένα άλλο Ubuntu DVD ή USB drive .

Ουσιαστικά είναι πολύ πιο εύκολο να πάρετε το Ubuntu πίσω και να τρέξει από ότι είναι τα Windows.

Ο φάκελος "Αρχική" είναι ισοδύναμος με τον φάκελο "Τα έγγραφά μου" και περιέχει τα έγγραφά σας, τα βίντεο, τη μουσική, τις φωτογραφίες και τις λήψεις καθώς και οποιαδήποτε άλλα αρχεία και φακέλους που έχετε δημιουργήσει. Ο φάκελος "Αρχική" περιέχει επίσης όλα τα αρχεία τοπικών ρυθμίσεων για εφαρμογές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα διαπιστώσουν ότι απλά πρέπει να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας στον φάκελο "Αρχική". Εάν, ωστόσο, γνωρίζετε ότι υπάρχουν αρχεία σε άλλους φακέλους που θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας, κάντε κλικ στο κουμπί "+" στο κάτω μέρος της οθόνης και μεταβείτε στο φάκελο που θέλετε να προσθέσετε. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία για κάθε φάκελο που θέλετε να προσθέσετε.

03 του 07

Πώς να αποτρέψετε την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των φακέλων

Παράλειψη φακέλων αντιγράφων ασφαλείας.

Μπορεί να αποφασίσετε ότι υπάρχουν ορισμένοι φάκελοι που δεν θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας.

Για να παραλείψετε φακέλους, κάντε κλικ στην επιλογή "Φάκελοι για την παράβλεψη".

Από προεπιλογή, οι φάκελοι "Κάδος απορριμμάτων" και "Λήψεις" έχουν ήδη ρυθμιστεί ώστε να αγνοούνται.

Για να παραλείψετε άλλους φακέλους, κάντε κλικ στο κουμπί "+" στο κάτω μέρος της οθόνης και μεταβείτε στο φάκελο που θέλετε να αγνοήσετε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για κάθε φάκελο που δεν θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας.

Εάν ένας φάκελος παρατίθεται ως αγνοούμενος και δεν θέλετε να κάνει κλικ στο όνομα του στο πλαίσιο και πατήστε το κουμπί "-".

04 του 07

Επιλέξτε πού να τοποθετήσετε τα αντίγραφα ασφαλείας του Ubuntu

Τοποθεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας Ubuntu.

Μια σημαντική απόφαση που πρέπει να κάνετε είναι να θέσετε τα αντίγραφα ασφαλείας.

Εάν αποθηκεύσετε τα αντίγραφα ασφαλείας στην ίδια μονάδα δίσκου με τα πραγματικά αρχεία σας, τότε αν ο σκληρός δίσκος αποτύχει ή είχατε μια κατατμητική καταστροφή τότε θα χάνατε τα αντίγραφα ασφαλείας και τα αρχικά αρχεία.

Είναι λοιπόν καλή ιδέα να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σε μια εξωτερική συσκευή, όπως μια συσκευή εξωτερικού σκληρού δίσκου ή μια συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο (NAS) . Ίσως θελήσετε ακόμη να εγκαταστήσετε το Dropbox και να αποθηκεύσετε τα αντίγραφα ασφαλείας στο φάκελο Dropbox, τα οποία στη συνέχεια θα συγχρονιστούν στο cloud.

Για να επιλέξετε τη θέση αποθήκευσης, κάντε κλικ στην επιλογή "Τοποθεσία αποθήκευσης".

Υπάρχει μια επιλογή για να επιλέξετε την τοποθεσία αποθήκευσης και μπορεί να είναι είτε τοπικός φάκελος, τοποθεσία ftp , τοποθεσία ssh , κοινόχρηστο στοιχείο Windows, WebDav ή άλλη προσαρμοσμένη τοποθεσία.

Οι διαθέσιμες επιλογές διαφέρουν τώρα ανάλογα με τη θέση αποθήκευσης που έχετε επιλέξει.

Για ιστότοπους FTP, SSH και WebDav θα σας ζητηθεί ο διακομιστής, η θύρα, ο φάκελος και το όνομα χρήστη.

Οι κοινόχρηστοι χώροι των Windows απαιτούν το διακομιστή, το φάκελο, το όνομα χρήστη και το όνομα τομέα.

Τέλος, οι τοπικοί φάκελοι σας ζητούν να επιλέξετε τη θέση του φακέλου. Αν αποθηκεύετε σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή μάλιστα στο Dropbox, θα επιλέξετε "τοπικούς φακέλους". Το επόμενο βήμα θα ήταν να πατήσετε "Επιλογή φακέλου" και να μεταβείτε στη σχετική τοποθεσία.

05 του 07

Προγραμματισμός αντιγράφων ασφαλείας του Ubuntu

Προγραμματίστε τα αντίγραφα ασφαλείας του Ubuntu.

Εάν κάνετε πολλή δουλειά στον υπολογιστή σας, είναι συνετό να προγραμματίσετε την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αρκετά τακτικά, ώστε να μην χάνετε ποτέ πολλά δεδομένα εάν το χειρότερο συμβεί.

Κάντε κλικ στην επιλογή "Προγραμματισμός".

Υπάρχουν τρεις επιλογές σε αυτήν τη σελίδα:

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε προγραμματισμένα αντίγραφα ασφαλείας, τοποθετήστε το ρυθμιστικό στη θέση "On".

Τα αντίγραφα ασφαλείας μπορούν να προγραμματιστούν να πραγματοποιούνται κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα.

Μπορείτε να καθορίσετε πόσο χρόνο θα διατηρήσετε τα αντίγραφα ασφαλείας. Οι επιλογές είναι οι εξής:

Σημειώστε ότι υπάρχει έντονο κείμενο κάτω από την επιλογή κρατήματος που λέει ότι τα παλαιά αντίγραφα ασφαλείας θα διαγραφούν νωρίτερα, εάν η εφεδρική τοποθεσία σας είναι χαμηλή στο διάστημα.

06 του 07

Κάντε μια δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας Ubuntu

Κάντε μια δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας Ubuntu.

Για να δημιουργήσετε ένα εφεδρικό κλικ στην επιλογή "Επισκόπηση".

Αν έχετε προγραμματίσει ένα αντίγραφο ασφαλείας, αυτό θα συμβεί αυτόματα όταν είναι απαραίτητο και στην οθόνη επισκόπησης θα αναφερθεί πόσο καιρό είναι μέχρι να ληφθεί το επόμενο αντίγραφο ασφαλείας.

Για να κάνετε ένα εφεδρικό αντίγραφο κάντε κλικ στην επιλογή "Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας".

Θα εμφανιστεί μια οθόνη με μια γραμμή προόδου που δείχνει την πραγματοποίηση του αντιγράφου ασφαλείας.

Αξίζει να βεβαιωθείτε ότι τα αντίγραφα ασφαλείας έχουν πραγματικά λειτουργήσει και έχουν τεθεί στη σωστή θέση.

Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε το διαχειριστή αρχείων Nautilus για να πλοηγηθείτε στον φάκελο αντιγράφων ασφαλείας. Θα πρέπει να υπάρχουν πολλά αρχεία με το όνομα "Duplicity" που ακολουθείται από την ημερομηνία και την επέκταση "gz".

07 του 07

Πώς να επαναφέρετε τα αντίγραφα ασφαλείας του Ubuntu

Επαναφορά του Ubuntu Backup.

Για να επαναφέρετε ένα εφεδρικό κλικ στην επιλογή "Επισκόπηση" και κάντε κλικ στο κουμπί "Επαναφορά".

Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με το ερώτημα από πού να αποκατασταθούν τα αντίγραφα ασφαλείας. Αυτό θα πρέπει να προεπιλέξει τη σωστή τοποθεσία, αλλά αν δεν επιλέξει τη θέση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας από το αναπτυσσόμενο μενού και μετά εισαγάγετε τη διαδρομή στο πλαίσιο με την ένδειξη "Φάκελος".

Όταν κάνετε κλικ στο "Προώθηση" θα σας δοθεί μια λίστα ημερομηνιών και χρόνων προηγούμενων αντιγράφων ασφαλείας. Αυτό σας επιτρέπει να επαναφέρετε από ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Όσο πιο συστηματικά υποστηρίζετε τις περισσότερες επιλογές που θα σας δοθούν.

Κάνοντας κλικ στο κουμπί "Προώθηση" θα μεταφερθείτε ξανά σε μια οθόνη όπου μπορείτε να επιλέξετε πού να επαναφέρετε τα αρχεία. Οι επιλογές είναι να επαναφέρετε την αρχική θέση ή να επαναφέρετε σε άλλο φάκελο.

Εάν θέλετε να επαναφέρετε σε διαφορετικό φάκελο, κάντε κλικ στην επιλογή "Επαναφορά σε συγκεκριμένο φάκελο" και επιλέξτε τη θέση στην οποία θέλετε να επαναφέρετε.

Αφού κάνετε ξανά κλικ στο κουμπί "Προώθηση", θα εμφανιστεί μια συνοπτική οθόνη που θα δείχνει τη θέση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, την ημερομηνία επαναφοράς και την τοποθεσία επαναφοράς.

Εάν είστε ικανοποιημένοι με την περίληψη, κάντε κλικ στο "Επαναφορά".

Τα αρχεία σας θα αποκατασταθούν τώρα και μια γραμμή προόδου θα δείξει πόσο μακριά είναι η διαδικασία. Όταν τα αρχεία έχουν πλήρως αποκατασταθεί, θα εμφανιστούν οι λέξεις "Restore Finished" και μπορείτε να κλείσετε το παράθυρο.