Κοινή χρήση αρχείων OS X Lion με υπολογιστές με Windows 7

01 του 06

Lion Κοινή χρήση αρχείων με Win 7 - Επισκόπηση

Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

Η διαδικασία της κοινής χρήσης αρχείων με ένα PC των Windows 7 είναι λίγο διαφορετική από το Lion απ'ό, τι με το Snow Leopard και τις προηγούμενες εκδόσεις του OS X. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές στο Lion και την υλοποίηση του SMB (Server Message Block) από την Apple, είναι ακόμα εύκολο να ρυθμίσετε την κοινή χρήση αρχείων. Το SMB είναι η εγγενής μορφή κοινής χρήσης αρχείων που χρησιμοποιεί η Microsoft. Θα σκεφτόσαστε ότι από τη στιγμή που η Microsoft και η Apple χρησιμοποιούν τόσο SMB, η κοινή χρήση αρχείων θα ήταν αρκετά απλή. και αυτό είναι. Αλλά κάτω από την κουκούλα έχουν αλλάξει πολλά.

Η Apple εξαφάνισε την παλαιότερη εφαρμογή SMB που χρησιμοποίησε σε προηγούμενες εκδόσεις του Mac OS και έγραψε τη δική της έκδοση του SMB 2.0. Η αλλαγή σε μια προσαρμοσμένη έκδοση της SMB προέκυψε λόγω προβλημάτων αδειοδότησης με την ομάδα Samba, οι προγραμματιστές της SMB. Από τη φωτεινή πλευρά, η εφαρμογή της Apple SMB 2 φαίνεται να λειτουργεί καλά με τα συστήματα των Windows 7, τουλάχιστον για τη βασική μέθοδο καταμερισμού αρχείων που πρόκειται να περιγράψουμε εδώ.

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να μοιράζεστε τα αρχεία OS X Lion έτσι ώστε ο υπολογιστής σας Windows 7 να έχει πρόσβαση σε αυτά. Αν θέλετε επίσης το OS X Lion Mac να έχει πρόσβαση στα αρχεία των Windows, ρίξτε μια ματιά σε έναν άλλο οδηγό: Μοιραστείτε τα αρχεία των Windows 7 με το OS X Lion .

Σας συνιστούμε να ακολουθήσετε και τους δύο οδηγούς, ώστε να καταλήξετε με ένα εύκολο στη χρήση αμφίδρομο σύστημα κοινής χρήσης αρχείων για τους Mac και τους υπολογιστές σας.

Τι θα χρειαστείτε για να μοιραστείτε τα αρχεία Mac

02 του 06

Κοινή χρήση αρχείων Lion με Win 7 - Ρυθμίστε το όνομα ομάδας εργασίας του Mac σας

Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

Αυτονόητα, δεν χρειάζεται να ρυθμίσετε τις παραμέτρους της ομάδας εργασίας Mac ή Windows 7. Κατά πάσα πιθανότητα, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που χρησιμοποιούν και τα δύο λειτουργικά συστήματα είναι επαρκείς. Ωστόσο, παρόλο που είναι δυνατό να λειτουργεί η κοινή χρήση αρχείων μεταξύ ενός υπολογιστή Mac και ενός Windows 7, ακόμη και με ομάδες εργασίας που δεν ανταποκρίνονται, είναι ακόμα καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι έχουν ρυθμιστεί σωστά.

Το προεπιλεγμένο όνομα ομάδας εργασίας τόσο για Mac όσο και για υπολογιστή με Windows 7 είναι WORKGROUP. Αν δεν έχετε κάνει αλλαγές στη ρύθμιση ομάδας εργασίας του υπολογιστή, μπορείτε να παραλείψετε αυτά τα βήματα και να συνεχίσετε στη σελίδα 4.

Αλλαγή ονόματος ομάδας εργασίας σε λειτουργικό σύστημα Mac OS X Lion

Η παρακάτω μέθοδος μπορεί να φαίνεται σαν ένας κυκλικός τρόπος για να αλλάξετε το όνομα της ομάδας εργασίας στο Mac σας, αλλά πρέπει να γίνει έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το όνομα της ομάδας εργασίας θα αλλάξει πραγματικά. Η προσπάθεια αλλαγής του ονόματος ομάδας εργασίας σε μια ενεργή σύνδεση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Αυτή η μέθοδος σάς επιτρέπει να αλλάξετε το όνομα της ομάδας εργασίας σε ένα αντίγραφο των τρέχουσών ρυθμίσεων δικτύου και, στη συνέχεια, να αλλάζετε όλες τις ρυθμίσεις ταυτόχρονα.

  1. Εκκινήστε τις Προτιμήσεις συστήματος κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της στο Dock ή επιλέγοντας 'System Preferences' από το μενού της Apple.
  2. Κάντε κλικ στο παράθυρο Προτιμήσεις δικτύου στο παράθυρο "Προτιμήσεις συστήματος".
  3. Από το αναπτυσσόμενο μενού Τοποθεσία, επιλέξτε Επεξεργασία τοποθεσιών.
  4. Δημιουργήστε ένα αντίγραφο της τρέχουσας ενεργής τοποθεσίας σας.
    1. Επιλέξτε την ενεργή τοποθεσία σας από τη λίστα στο φύλλο τοποθεσίας. Η ενεργή τοποθεσία συνήθως ονομάζεται Αυτόματο.
    2. Κάντε κλικ στο κουμπί αλυσοπρίονου και επιλέξτε "Διπλότυπο τοποθεσίας" από το αναδυόμενο μενού.
    3. Πληκτρολογήστε ένα νέο όνομα για την τοποθεσία διπλότυπου.
    4. Κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος.
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί "Για προχωρημένους".
  6. Επιλέξτε την καρτέλα WINS.
  7. Στο πεδίο Ομάδα εργασίας, εισάγετε το ίδιο όνομα ομάδας εργασίας που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή σας.
  8. Κάντε κλικ στο κουμπί OK.
  9. Κάντε κλικ στο κουμπί Εφαρμογή.

Αφού κάνετε κλικ στο κουμπί Εφαρμογή, η σύνδεσή σας στο δίκτυο θα καταργηθεί. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, η σύνδεση δικτύου θα αποκατασταθεί χρησιμοποιώντας το νέο όνομα ομάδας εργασίας που δημιουργήσατε.

03 του 06

Κοινή χρήση αρχείων Lion με Win 7 - Ρυθμίστε το όνομα ομάδας εργασίας του υπολογιστή σας

Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

Τα Windows 7 χρησιμοποιούν ένα προεπιλεγμένο όνομα ομάδας εργασίας του WORKGROUP. Η διασφάλιση ότι τόσο το Mac όσο και ο υπολογιστής σας χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα ομάδας εργασίας είναι μια καλή ιδέα, παρόλο που δεν είναι απόλυτη απαίτηση για την κοινή χρήση αρχείων.

Κατάλληλα ονόματα ομάδων εργασίας των Windows και τομέων

Το προεπιλεγμένο όνομα ομάδας εργασίας για το Mac είναι επίσης WORKGROUP, οπότε αν δεν έχετε αλλάξει το όνομα σε οποιονδήποτε υπολογιστή, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα και να συνεχίσετε στη σελίδα 4.

Αλλαγή ονόματος ομάδας εργασίας σε υπολογιστή που εκτελεί Windows 7

  1. Στο μενού Έναρξη (Start), κάντε δεξιό κλικ στο σύνδεσμο Υπολογιστής (Computer).
  2. Επιλέξτε "Ιδιότητες" από το αναδυόμενο μενού.
  3. Στο παράθυρο Πληροφορίες συστήματος που ανοίγει, κάντε κλικ στο σύνδεσμο 'Αλλαγή ρυθμίσεων' στην κατηγορία 'Ονόματα υπολογιστή, τομέα και ρυθμίσεις ομάδας εργασίας'.
  4. Στο παράθυρο Ιδιότητες συστήματος που ανοίγει, κάντε κλικ στο κουμπί Αλλαγή. Το κουμπί βρίσκεται δίπλα στη γραμμή κειμένου που έχει ως εξής: «Για να μετονομάσετε αυτόν τον υπολογιστή ή να αλλάξετε τον τομέα ή την ομάδα εργασίας του, κάντε κλικ στην επιλογή Αλλαγή».
  5. Στο πεδίο Ομάδα εργασίας, εισαγάγετε το όνομα της ομάδας εργασίας. Θυμηθείτε ότι τα ονόματα των ομάδων εργασίας στον υπολογιστή και στο Mac πρέπει να ταιριάζουν ακριβώς. Κάντε κλικ στο κουμπί OK. Θα ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου κατάστασης, λέγοντας "Καλώς ορίσατε στην ομάδα εργασίας X", όπου X είναι το όνομα ομάδας εργασίας που καταχωρίσατε νωρίτερα.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί OK στο παράθυρο διαλόγου κατάστασης.
  7. Θα εμφανιστεί ένα νέο μήνυμα κατάστασης, το οποίο σας λέει ότι πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση αυτού του υπολογιστή για να εφαρμοστούν οι αλλαγές.
  8. Κάντε κλικ στο κουμπί OK στο παράθυρο διαλόγου κατάστασης.
  9. Κλείστε το παράθυρο Ιδιότητες συστήματος κάνοντας κλικ στο OK.
  10. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή με Windows.

04 του 06

Κοινή χρήση αρχείων Lion με Win 7 - Ρυθμίστε τις επιλογές κοινής χρήσης αρχείων Mac

Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

OS X Lion έχει δύο διαφορετικά συστήματα κοινής χρήσης αρχείων. Μπορείτε να καθορίσετε τους φακέλους που θέλετε να μοιραστείτε. το άλλο σας επιτρέπει να μοιράζεστε ολόκληρο το περιεχόμενο του Mac σας. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται εξαρτάται από το λογαριασμό που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε από τον υπολογιστή σας Windows. Εάν συνδεθείτε χρησιμοποιώντας έναν από τους λογαριασμούς διαχειριστή της Mac, θα έχετε πρόσβαση σε ολόκληρο το Mac, το οποίο φαίνεται κατάλληλο για έναν διαχειριστή. Αν συνδεθείτε χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό χωρίς διαχειριστή, θα έχετε πρόσβαση στα δικά σας αρχεία χρηστών καθώς και σε οποιονδήποτε συγκεκριμένο φάκελο που έχετε ρυθμίσει στις προτιμήσεις κοινής χρήσης αρχείων Mac.

Κοινή χρήση αρχείων με Tiger και Leopard

Ενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων στον υπολογιστή σας Mac

  1. Εκκινήστε τις Προτιμήσεις συστήματος κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της στο Dock ή επιλέγοντας 'System Preferences' από το μενού της Apple.
  2. Κάντε κλικ στο παράθυρο προτιμήσεων κοινής χρήσης που βρίσκεται στην ενότητα Internet & Wireless του παραθύρου System Preferences.
  3. Από τη λίστα των υπηρεσιών κοινής χρήσης στα αριστερά, επιλέξτε Κοινή χρήση αρχείων τοποθετώντας ένα σημάδι στο πλαίσιο της.

Επιλογή φακέλων για κοινή χρήση

Το Mac σας θα μοιραστεί το δημόσιο φάκελο για όλους τους λογαριασμούς χρηστών. Μπορείτε να καθορίσετε επιπλέον φακέλους ανάλογα με τις ανάγκες.

  1. Κάντε κλικ στο κουμπί συν (+) κάτω από τη λίστα Κοινόχρηστοι φάκελοι.
  2. Στο φύλλο Finder που πέφτει κάτω, μεταβείτε στο φάκελο που θέλετε να μοιραστείτε. Επιλέξτε το φάκελο και κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη.
  3. Επαναλάβετε για οποιονδήποτε πρόσθετο φάκελο επιθυμείτε να μοιραστείτε.

Καθορισμός δικαιωμάτων πρόσβασης σε κοινόχρηστους φακέλους

Οποιοσδήποτε φάκελος προσθέτετε στη λίστα των κοινόχρηστων φακέλων περιλαμβάνει συγκεκριμένα δικαιώματα πρόσβασης. Από προεπιλογή, ο τρέχων κάτοχος ενός φακέλου λαμβάνει πρόσβαση ανάγνωσης / εγγραφής, ενώ σε όλους τους άλλους δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Οι προεπιλογές βασίζονται στα τρέχοντα δικαιώματα που έχουν οριστεί για συγκεκριμένο φάκελο στο Mac.

Είναι καλή ιδέα να ελέγξετε τα δικαιώματα πρόσβασης κάθε φακέλου που προσθέτετε για κοινή χρήση αρχείων και να κάνετε τις κατάλληλες αλλαγές στα δικαιώματα πρόσβασης.

  1. Επιλέξτε ένα φάκελο που περιλαμβάνεται στη λίστα Κοινόχρηστοι φάκελοι.
  2. Στη λίστα Χρηστών θα εμφανιστεί μια λίστα χρηστών που επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στον φάκελο, καθώς και τα δικαιώματα πρόσβασης κάθε χρήστη.
  3. Για να προσθέσετε έναν χρήστη στη λίστα, κάντε κλικ στο κουμπί συν (+) που βρίσκεται στο κάτω μέρος της λίστας Χρηστών, επιλέξτε το χρήστη-στόχο και κάντε κλικ στο κουμπί Επιλογή.
  4. Για να αλλάξετε δικαιώματα πρόσβασης, κάντε κλικ στα τρέχοντα δικαιώματα πρόσβασης. Εμφανίζεται ένα αναδυόμενο μενού, όπου εμφανίζονται τα δικαιώματα πρόσβασης που μπορείτε να εκχωρήσετε. Δεν είναι διαθέσιμοι όλοι οι τύποι δικαιωμάτων πρόσβασης για όλους τους χρήστες.
  • Επιλέξτε τον τύπο δικαιωμάτων πρόσβασης που θέλετε να αντιστοιχίσετε στον κοινόχρηστο φάκελο.
  • Επαναλάβετε για κάθε κοινόχρηστο φάκελο.

    05 του 06

    Κοινή χρήση αρχείων Lion με Win 7 - Ρύθμιση παραμέτρων των επιλογών SMB των Mac

    Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

    Με τους φακέλους που θέλετε να μοιραστείτε καθορίστηκαν, ήρθε η ώρα να ενεργοποιήσετε την κοινή χρήση αρχείων SMB.

    Ενεργοποίηση κοινής χρήσης αρχείων SMB

    1. Με το παράθυρο προτιμήσεων κοινής χρήσης ακόμα ανοιχτό και την επιλεγμένη κοινή χρήση αρχείων, κάντε κλικ στο κουμπί Επιλογές, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη λίστα Χρηστών.
    2. Τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου στο πλαίσιο "Κοινή χρήση αρχείων και φακέλων χρησιμοποιώντας το SMB (Windows)" πλαίσιο.

    Ενεργοποίηση κοινής χρήσης λογαριασμού χρήστη

    1. Ακριβώς κάτω από το στοιχείο "Κοινή χρήση αρχείου και φακέλων που χρησιμοποιούν SMB" είναι μια λίστα λογαριασμών χρηστών στον υπολογιστή σας Mac.
    2. Τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου δίπλα στο λογαριασμό οποιουδήποτε χρήστη που επιθυμείτε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία του / της μέσω της κοινής χρήσης SMB.
    3. Θα ανοίξει ένα παράθυρο ελέγχου ταυτότητας. Καταχωρίστε τον κωδικό πρόσβασης για τον επιλεγμένο λογαριασμό χρήστη.
    4. Επαναλάβετε για όλους τους πρόσθετους λογαριασμούς χρηστών που θέλετε να δώσετε απομακρυσμένα δικαιώματα κοινής χρήσης αρχείων.
    5. Κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος.

    06 του 06

    Κοινή χρήση αρχείων Lion με Win 7 - Πρόσβαση στους κοινόχρηστους φακέλους σας από τα Windows 7

    Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

    Τώρα που έχετε ρυθμίσει το Mac για κοινή χρήση φακέλων με τον υπολογιστή σας Windows 7, ήρθε η ώρα να μεταβείτε στον υπολογιστή και να αποκτήσετε πρόσβαση στους κοινόχρηστους φακέλους. Αλλά προτού να μπορέσετε να το κάνετε αυτό, πρέπει να γνωρίζετε τη διεύθυνση IP του υπολογιστή σας (Internet Protocol).

    Η διεύθυνση IP του Mac σας

    1. Εκκινήστε τις Προτιμήσεις συστήματος κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της στο Dock ή επιλέγοντας 'System Preferences' από το μενού της Apple.
    2. Ανοίξτε το παράθυρο Προτιμήσεις δικτύου.
    3. Επιλέξτε την ενεργή σύνδεση δικτύου από τη λίστα των διαθέσιμων μεθόδων σύνδεσης. Για τους περισσότερους χρήστες, αυτό θα είναι Ethernet 1 ή Wi-Fi.
    4. Μόλις επιλέξετε μια μέθοδο σύνδεσης δικτύου, στο δεξί παράθυρο θα εμφανιστεί η τρέχουσα διεύθυνση IP. Σημειώστε αυτές τις πληροφορίες.

    Πρόσβαση σε κοινόχρηστους φακέλους από τα Windows 7

    1. Στον υπολογιστή σας Windows 7, επιλέξτε Έναρξη.
    2. Στο πλαίσιο Αναζήτηση προγραμμάτων και αρχείων, πληκτρολογήστε τα ακόλουθα:
      Τρέξιμο
    3. Πατήστε enter ή επιστροφή.
    4. Στο παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση (Run), πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP του Mac σας. Ακολουθεί ένα παράδειγμα:
      \\ 192.168.1.37
    5. Φροντίστε να συμπεριλάβετε το \\ στην αρχή της διεύθυνσης.
    6. Εάν ο λογαριασμός χρήστη των Windows 7 με τον οποίο έχετε συνδεθεί αντιστοιχεί στο όνομα ενός από τους λογαριασμούς χρήστη Mac που καθορίσατε στο προηγούμενο βήμα, τότε θα ανοίξει ένα παράθυρο με μια λίστα κοινόχρηστων φακέλων.
    7. Εάν ο λογαριασμός των Windows με τον οποίο έχετε συνδεθεί δεν ταιριάζει με έναν από τους λογαριασμούς χρηστών Mac, θα σας ζητηθεί να δώσετε ένα όνομα λογαριασμού χρήστη χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης για Mac. Μόλις εισαγάγετε αυτές τις πληροφορίες, θα ανοίξει ένα παράθυρο που εμφανίζει τους κοινόχρηστους φακέλους.

    Τώρα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στους κοινόχρηστους φακέλους των Mac σας στον υπολογιστή σας Windows 7.