Δείγμα χρήσης της εντολής FTP του Linux

Χρήση του πρωτοκόλλου FTP με υπολογιστές Linux

Το FTP είναι το απλούστερο και πιο οικείο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων που ανταλλάσσει αρχεία μεταξύ ενός τοπικού υπολογιστή και ενός απομακρυσμένου υπολογιστή ή δικτύου. Τα λειτουργικά συστήματα Linux και Unix έχουν ενσωματωμένες εντολές γραμμής εντολών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως προγράμματα-πελάτες FTP για τη δημιουργία σύνδεσης FTP.

Προειδοποίηση: Η μετάδοση FTP δεν είναι κρυπτογραφημένη. Όποιος παρακολουθεί τη μετάδοση μπορεί να διαβάσει τα δεδομένα που στέλνετε, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασής σας. Για ασφαλή μετάδοση, χρησιμοποιήστε SFTP .

Δημιουργία σύνδεσης FTP

Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τις διάφορες εντολές FTP, πρέπει να δημιουργήσετε μια σύνδεση με το απομακρυσμένο δίκτυο ή τον υπολογιστή. Κάνετε αυτό ανοίγοντας ένα παράθυρο τερματικού στο Linux και πληκτρολογώντας ftp ακολουθούμενο από ένα όνομα τομέα ή μια διεύθυνση IP του διακομιστή FTP, όπως ftp 192.168.0.1 ή ftp domain.com . Για παράδειγμα:

ftp abc.xyz.edu

Αυτή η εντολή επιχειρεί να συνδεθεί στον ftp server στο abc.xyz.edu. Εάν επιτύχει, σας ζητά να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης. Οι δημόσιοι διακομιστές FTP συχνά σας επιτρέπουν να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη ανώνυμο και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας ως κωδικό πρόσβασης ή χωρίς κωδικό πρόσβασης καθόλου.

Όταν συνδέεστε με επιτυχία, βλέπετε μια εντολή ftp> στην οθόνη του τερματικού. Προτού προχωρήσετε περαιτέρω, λάβετε μια λίστα με τις διαθέσιμες εντολές FTP χρησιμοποιώντας τη λειτουργία βοήθειας . Είναι χρήσιμο επειδή, ανάλογα με το σύστημά σας και το λογισμικό, ορισμένες από τις εντολές FTP που παρατίθενται μπορεί να λειτουργούν ή να μην λειτουργούν.

Παραδείγματα και περιγραφές εντολών FTP

Οι εντολές FTP που χρησιμοποιούνται με το Linux και το Unix διαφέρουν από τις εντολές FTP που χρησιμοποιούνται με τη γραμμή εντολών των Windows. Ακολουθούν παραδείγματα που απεικονίζουν τυπικές χρήσεις των εντολών FTP Linux για απομακρυσμένη αντιγραφή, μετονομασία και διαγραφή αρχείων.

ftp> βοήθεια

Η λειτουργία βοήθειας απαριθμεί τις εντολές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εμφανίσετε τα περιεχόμενα του καταλόγου, να μεταφέρετε αρχεία και να διαγράψετε αρχεία. Η εντολή ftp >; επιτελεί το ίδιο πράγμα.

ftp> ls

Αυτή η εντολή εκτυπώνει τα ονόματα των αρχείων και των υποκαταλόγων στον τρέχοντα κατάλογο στον απομακρυσμένο υπολογιστή.

ftp> cd πελάτες

Αυτή η εντολή αλλάζει τον τρέχοντα κατάλογο στον υποκατάλογο που ονομάζεται πελάτης, αν υπάρχει.

ftp> cdup

Αυτό αλλάζει τον τρέχοντα κατάλογο στον γονικό κατάλογο.

ftp> lcd [εικόνες]

Αυτή η εντολή αλλάζει τον τρέχοντα κατάλογο στον τοπικό υπολογιστή σε εικόνες , αν υπάρχει.

ftp> ascii

Αυτό αλλάζει σε λειτουργία ASCII για μεταφορά αρχείων κειμένου. Το ASCII είναι η προεπιλογή στα περισσότερα συστήματα.

ftp> δυαδικό

Αυτή η εντολή αλλάζει σε δυαδική λειτουργία για τη μεταφορά όλων των αρχείων που δεν είναι αρχεία κειμένου.

ftp> πάρτε image1.jpg

Αυτό κατεβάζει το αρχείο image1.jpg από τον απομακρυσμένο υπολογιστή στον τοπικό υπολογιστή. Προειδοποίηση: Εάν υπάρχει ήδη ένα αρχείο στον τοπικό υπολογιστή με το ίδιο όνομα, αντικαθίσταται.

ftp> put image2.jpg

Μεταφορτώνει το αρχείο image2.jpg από τον τοπικό υπολογιστή στον απομακρυσμένο υπολογιστή . Προειδοποίηση: Εάν υπάρχει ήδη ένα αρχείο στον απομακρυσμένο υπολογιστή με το ίδιο όνομα, αντικαθίσταται.

ftp>! ls

Η προσθήκη ενός θαυμαστικού μπροστά από μια εντολή εκτελεί την καθορισμένη εντολή στον τοπικό υπολογιστή. Έτσι! Εμφανίζει τα ονόματα αρχείων και τα ονόματα των καταλόγων του τρέχοντος καταλόγου στον τοπικό υπολογιστή.

ftp> mget * .jpg

Με την εντολή mget. μπορείτε να κάνετε λήψη πολλών εικόνων. Αυτή η εντολή κατεβάζει όλα τα αρχεία που τελειώνουν με .jpg.

ftp> μετονομασία [από] [προς]

Η εντολή μετονομασίας αλλάζει το αρχείο με όνομα [από] στο νέο όνομα [σε] στον απομακρυσμένο διακομιστή.

ftp> τοποθετήστε τοπικό αρχείο [απομακρυσμένο αρχείο]

Αυτή η εντολή αποθηκεύει ένα τοπικό αρχείο στο απομακρυσμένο μηχάνημα. Η αποστολή τοπικού αρχείου [απομακρυσμένου αρχείου] κάνει το ίδιο πράγμα.

ftp> mput * .jpg

Αυτή η εντολή μεταφορτώνει όλα τα αρχεία που τελειώνουν με το .jpg στον ενεργό φάκελο του απομακρυσμένου μηχανήματος.

ftp> διαγραφή απομακρυσμένου αρχείου

Διαγράφει το αρχείο που ονομάζεται απομακρυσμένο αρχείο στο απομακρυσμένο μηχάνημα.

ftp> mdelete * .jpg

Αυτό διαγράφει όλα τα αρχεία που τελειώνουν με το .jpg στον ενεργό φάκελο στο απομακρυσμένο μηχάνημα.

ftp> όνομα αρχείου μεγέθους

Προσδιορίστε το μέγεθος ενός αρχείου στο απομακρυσμένο μηχάνημα με αυτήν την εντολή.

ftp> mkdir [όνομα-καταλόγου]

Δημιουργήστε έναν νέο κατάλογο στον απομακρυσμένο διακομιστή.

ftp> προτροπή

Η εντολή prompt ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τη διαδραστική λειτουργία, έτσι ώστε οι εντολές σε πολλά αρχεία να εκτελούνται χωρίς επιβεβαίωση του χρήστη.

ftp> quit

Η εντολή τερματισμού τερματίζει την περίοδο λειτουργίας FTP και τερματίζει το πρόγραμμα FTP. Οι εντολές bye και exit ολοκληρώνουν το ίδιο πράγμα.

Επιλογές γραμμής εντολών

Οι επιλογές (που ονομάζονται επίσης σημαίες ή διακόπτες) τροποποιούν τη λειτουργία μιας εντολής FTP. Συνήθως, μια επιλογή γραμμής εντολών ακολουθεί την κύρια εντολή FTP μετά από ένα κενό. Ακολουθεί μια λίστα επιλογών που μπορείτε να προσθέσετε στις εντολές FTP και μια περιγραφή αυτού που κάνουν.