Τι είδους συνδέσεις έχουν οι παίκτες δίσκων Blu-ray;

Όταν οι παίκτες Blu-ray Disc εισήχθησαν το 2006, υποσχέθηκαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βίντεο υψηλής ευκρίνειας από φυσική μορφή δίσκου και, αργότερα, προστέθηκαν χαρακτηριστικά όπως δυνατότητα διαδικτύου για πρόσβαση σε streaming και περιεχόμενο που βασίζεται στο δίκτυο. Για να υποστηρίξουν αυτές τις δυνατότητες, οι συσκευές αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray πρέπει να παρέχουν τις κατάλληλες συνδέσεις που επιτρέπουν στους χρήστες να τις ενσωματώσουν σε ένα σύστημα τηλεόρασης και οικιακού κινηματογράφου. Από ορισμένες απόψεις, οι επιλογές σύνδεσης που είναι διαθέσιμες σε ένα Blu-ray player είναι παρόμοιες με αυτές που παρέχονται στα περισσότερα DVD players, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές.

Στην αρχή, όλοι οι δίσκοι Blu-ray Disc ήσαν εξοπλισμένοι με έξοδο HDMI , ο οποίος μπορεί να μεταφέρει τόσο βίντεο όσο και ήχου και πρόσθετες συνδέσεις που παρέχονται πολλές φορές στις έξοδοι Composite, S-Video και Component video.

Αυτές οι συνδέσεις επιτρέπουν τη σύνδεση Blu-ray players με οποιαδήποτε τηλεόραση που έχει κάποια από τις παραπάνω επιλογές, αλλά μόνο η HDMI και η Component επέτρεψαν τη μεταφορά της πλήρους ανάλυσης Blu-ray Disc και της ποιότητας ( μέχρι 1080p για HDMI, μέχρι 1080i για το στοιχείο ).

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι, μέσω προσαρμογέα, μπορείτε να μετατρέψετε την έξοδο HDMI σε DVI-HDCP, σε περιπτώσεις όπου πρέπει να συνδέσετε μια συσκευή Blu-ray Disc αναπαραγωγής σε μια τηλεόραση ohttps: //mail.aol.com/webmail -std / en-us / suitr οθόνη βίντεο που ενδέχεται να μην παρέχει είσοδο HDMI, αλλά παρέχει είσοδο DVI-HDCP. Ωστόσο, αφού το DVI μεταφέρει μόνο βίντεο, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μια πρόσθετη σύνδεση για την πρόσβαση στον ήχο.

Τι άλλαξε το 2013

Σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση (τουλάχιστον για τους καταναλωτές), από το 2013 όλες οι αναλογικές εξόδους βίντεο (Composite, S-video, Component) εξαλείφθηκαν σε Blu-ray Disc players, αφήνοντας το HDMI ως το μοναδικό τρόπο σύνδεσης νέου δίσκου Blu-ray παίκτες σε μια τηλεόραση - παρόλο που η επιλογή προσαρμογέα HDMI-DVI ήταν ακόμα δυνατή.

Επιπλέον, με τη διαθεσιμότητα τηλεοράσεων 3D και 4K Ultra HD, μερικοί δίσκοι Blu-ray Disc μπορεί να περιλαμβάνουν δύο εξόδους HDMI, το ένα εκχωρημένο για να περάσει το βίντεο και το άλλο για να περάσει ήχο. Αυτό είναι χρήσιμο κατά τη σύνδεση μιας συσκευής αναπαραγωγής Blu-ray Disc 3D ή 4K, μέσω ενός δέκτη Home Cinema που μπορεί να μην είναι συμβατό με 3D ή 4K .

Επιλογές σύνδεσης ήχου του Blu-ray Player

Από πλευράς ήχου, μπορεί να παρέχονται μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες επιλογές εξόδου ήχου (εκτός από την έξοδο ήχου που περιλαμβάνεται στη σύνδεση HDMI): Αναλογικό Στερεοφωνικό και Ψηφιακό Οπτικό και Ψηφιακό Ομοαξονικό.

Επίσης, σε ορισμένους δίσκους Blu-ray Disc ανώτερης κατηγορίας, μπορεί να συμπεριληφθεί ένα σύνολο αναλογικών ήχων 5.1 καναλιών . Αυτή η επιλογή εξόδου μεταφέρει ένα αποκωδικοποιημένο σήμα ήχου surround σε δέκτες AV που έχουν 5.1 άμεσες αναλογικές εισόδους.

Οι ψηφιακές οπτικές και ομοαξονικές συνδέσεις μπορούν να μεταφέρουν σήματα μορφής ήχου Dolby Digital / DTS χωρίς σήμανση Dolby Digital / DTS, εξαιρουμένων των Dolby TrueHD / DTS-HD Master Audio / Dolby Atmos και DTS: X - τα οποία μπορούν να μεταφερθούν μόνο σε μη κωδικοποιημένη μορφή ένα δέκτη οικιακού κινηματογράφου μέσω HDMI. Ωστόσο, εάν η συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc μπορεί να αποκωδικοποιήσει εσωτερικά οποιαδήποτε από τις παραπάνω μορφές surround ήχου (ανατρέξτε στον οδηγό χρήσης για συγκεκριμένο player), μπορείτε να εκτυπώσετε σε μορφή PCM μέσω του καναλιού HDMI ή 5.1 / 7.1 αναλογική έξοδο ήχου. Για περισσότερα σχετικά με αυτό, ανατρέξτε στο άρθρο μας Ρυθμίσεις ήχου του Blu-ray Disc Player Audio: Bitstream vs PCM .

Πρόσθετες επιλογές σύνδεσης

Οι συνδέσεις Ethernet απαιτούνται για κάποιο χρονικό διάστημα σε όλους τους Blu-ray Disc players (δεν απαιτήθηκαν αρχικά από τους παίκτες της πρώτης γενιάς). Οι συνδέσεις Ethernet παρέχουν άμεση πρόσβαση στις ενημερώσεις του υλικολογισμικού καθώς επίσης και το περιεχόμενο που παρέχεται σε συνδυασμό με περισσότερους τίτλους δίσκων (που αναφέρονται ως BD-Live). Η συνδεσιμότητα Ethernet παρέχει επίσης πρόσβαση σε υπηρεσίες περιεχομένου διαδικτυακής ροής (όπως το Netflix). Πολλοί παίκτες Blu-ray Disc ενσωματώνουν ενσωματωμένο Wi-Fi εκτός από τη φυσική σύνδεση Ethernet.

Μια άλλη δυνατότητα σύνδεσης που μπορείτε να βρείτε σε πολλούς δίσκους Blu-ray είναι μια θύρα USB (μερικές φορές 2 - και σε σπάνιες περιπτώσεις 3) που χρησιμοποιείται για πρόσβαση σε περιεχόμενο ψηφιακού πολυμέσου αποθηκευμένο σε μονάδες flash USB ή για σύνδεση πρόσθετης μνήμης ή, στην περίπτωση που το WiFi ενδέχεται να μην είναι ενσωματωμένο, το οποίο συνδέεται με έναν προσαρμογέα USB WiFi.

Περισσότερες πληροφορίες

Για μια πιο προσεκτική εξέταση και λεπτομερέστερη εξήγηση των επιλογών σύνδεσης που αναφέρθηκαν παραπάνω, ανατρέξτε στη Συλλογή φωτογραφιών του Home Theater .

Μια τελευταία επιλογή σύνδεσης (που δεν συζητήθηκε παραπάνω ή παρουσιάζεται στα παραδείγματα φωτογραφικών φωτογραφιών που αναφέρθηκαν) που διατίθεται σε έναν πολύ επιλεγμένο αριθμό Blu-ray Disc players είναι μία ή δύο εισόδους HDMI. Για μια φωτογραφία και λεπτομερή εξήγηση σχετικά με το γιατί ένας δίσκος Blu-ray μπορεί να έχει επιλογή εισόδου HDMI, ανατρέξτε στο άρθρο που συνοδεύει: Γιατί μερικοί παίκτες δίσκων Blu-ray έχουν είσοδο HDMI;

Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι κατά την αγορά ενός νέου Blu-ray Disc player, η τηλεόραση και το home cinema έχουν εισόδους HDMI ή εάν χρησιμοποιείτε μια γραμμή ήχου που δεν διαθέτει HDMI, δέκτη οικιακού κινηματογράφου ή άλλου τύπου του ηχοσυστήματος, ότι η συσκευή σας διαθέτει συμβατές επιλογές σύνδεσης εξόδου ήχου για αυτές τις συσκευές.