Ρύθμιση μπάσων σε οικιακό θέατρο σωστά με διαχείριση μπάσων

Το κλειδί για το μεγάλο ήχο οικιακού κινηματογράφου είναι όλα σχετικά με το μπάσο

Αγαπάμε το μπάσο! Η εμπειρία του home theater απλά δεν θα ήταν η ίδια χωρίς το βροντερό μπάσο που κουνάει το δωμάτιό σας (και μερικές φορές ενοχλεί τους γείτονες!).

Δυστυχώς, αφού συνδέσετε όλα τα εξαρτήματα και τα ηχεία, οι περισσότεροι καταναλωτές απλώς ενεργοποιούν τα πάντα, αυξάνουν την ένταση και πιστεύουν ότι αυτό είναι μόνο που πρέπει να κάνουν για να αποκτήσουν εξαιρετικό ήχο οικιακού κινηματογράφου.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα από αυτά - Εάν διαθέτετε δέκτη οικιακού κινηματογράφου, ηχεία και υπογούφερ, πρέπει να εκτελέσετε μερικά επιπλέον βήματα για να αποκτήσετε τον εξαιρετικό ήχο που πληρώσατε.

Ως μέρος του δέκτη του οικιακού σας θεάτρου και της εγκατάστασης των ηχείων, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η υψηλή / μεσαία κλίμακα (φωνητικά, διάλογος, άνεμος, βροχή, φωτιά μικρών όπλων, τα περισσότερα μουσικά όργανα) και συχνότητες μπάσων (ηλεκτρικό και ακουστικό μπάσο, , σεισμοί, κανόνια, θόρυβος κινητήρα) αποστέλλονται στα σωστά ηχεία. Αυτό αναφέρεται ως διαχείριση μπάσων .

Περιφερειακός ήχος και μπάσο

Παρόλο που η μουσική (ειδικά ροκ, ποπ και ραπ) μπορεί να περιέχει πολλές πληροφορίες χαμηλής συχνότητας που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένα υπογούφερ. Όταν οι ταινίες (και ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές) αναμιγνύονται για δίσκους DVD ή Blu-ray Disc , εκχωρούνται ήχοι σε κάθε κανάλι.

Για παράδειγμα, στο παράθυρο διαλόγου μορφών περιβάλλοντος, το κεντρικό κανάλι αντιστοιχεί στο κύριο κανάλι, οι κύριοι ήχοι και η μουσική εκχωρούνται κυρίως στα αριστερά και τα δεξιά μπροστινά κανάλια, ενώ επιπρόσθετα ηχητικά εφέ έχουν εκχωρηθεί στα κανάλια surround. Επίσης, υπάρχουν ορισμένες μορφές κωδικοποίησης ήχου surround, οι οποίες εκχωρούν ήχους σε κανάλια ύψους ή εναέρια.

Ωστόσο, με όλα τα συστήματα κωδικοποίησης ήχου surround, οι ακραίες χαμηλές συχνότητες συχνά αντιστοιχίζονται στο κανάλι τους, το οποίο συνήθως αναφέρεται ως κανάλι .1, Subwoofer ή LFE .

Εφαρμογή διαχείρισης μπάσων

Για να αναπαραγάγετε μια κινηματογραφική εμπειρία, το σύστημα οικιακού σας θεάτρου (συνήθως αγκυρωμένο από δέκτη οικιακού κινηματογράφου) πρέπει να διανέμει συχνότητες ήχου στα σωστά κανάλια και ηχεία - η διαχείριση των μπάσων παρέχει αυτό το εργαλείο.

Η διαδικασία διαχείρισης μπάσων μπορεί να γίνει αυτόματα ή χειροκίνητα, αλλά για να ξεκινήσετε πρέπει να κάνετε κάποια προκαταρκτική ρύθμιση, όπως η τοποθέτηση των ηχείων σας στις κατάλληλες θέσεις, η σύνδεσή τους με το δέκτη οικιακού σας θεάτρου και, στη συνέχεια, ο προσδιορισμός του τόπου όπου χρειάζονται οι συχνότητες ήχου να πάω.

Ρυθμίστε τη ρύθμιση των ηχείων σας

Για μια βασική διαμόρφωση 5.1 καναλιών , πρέπει να συνδέσετε ένα αριστερό μπροστινό ηχείο, κεντρικό ηχείο, δεξί μπροστινό ηχείο, αριστερό ηχείο surround και δεξί ηχείο surround. Αν έχετε υπογούφερ, αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με την έξοδο προενισχυτή υπογούφερ του δέκτη.

Αφού έχετε τα ηχεία σας με (ή χωρίς) συνδεδεμένο υπογούφερ, μεταβείτε στο μενού ρύθμισης της οθόνης του δέκτη του home theater και αναζητήστε το μενού ρύθμισης ηχείων.

Μέσα σε αυτό το μενού θα πρέπει να έχετε μια επιλογή που σας δίνει τη δυνατότητα να ενημερώσετε τον δέκτη σας σχετικά με τα ηχεία και το υπογούφερ που ενδεχομένως έχετε συνδέσει.

Ορισμός επιλογής δρομολόγησης σήματος ηχείου και υπογούφερ και μέγεθος ηχείου

Μόλις επιβεβαιώσετε τη ρύθμιση των ηχείων σας, μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία καθορισμού του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να μεταφέρετε τις ηχητικές συχνότητες μεταξύ των ηχείων σας και του υπογούφερ.

Υπογούφερ έναντι LFE

Όταν αποφασίζετε ποια από τις παραπάνω επιλογές πρέπει να χρησιμοποιήσετε, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι τα περισσότερα soundtracks ταινιών σε DVD, Blu-ray Disc και ορισμένες πηγές συνεχούς ροής περιέχουν ένα συγκεκριμένο κανάλι LFE (Effects Low Effect) (Dolby και DTS surround formats ).

Το κανάλι LFE περιέχει συγκεκριμένες πληροφορίες ακραίων χαμηλών συχνοτήτων, στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο μέσω της εξόδου προενισχυτή υπογούφερ του δέκτη. Αν πείτε στον δέκτη σας ότι δεν έχετε υπογούφερ, δεν θα έχετε πρόσβαση στις συγκεκριμένες πληροφορίες χαμηλής συχνότητας που κωδικοποιούνται σε αυτό το κανάλι. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες χαμηλής συχνότητας που δεν κωδικοποιούνται ειδικά στο κανάλι LFE μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλα ηχεία, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Η αυτοματοποιημένη διαδρομή προς τη διαχείριση των μπάσων

Αφού ορίσετε τις επιλογές δρομολόγησης των ηχείων / υπογούφερ, ένας τρόπος για να ολοκληρώσετε την υπόλοιπη διαδικασία είναι να επωφεληθείτε από τα ενσωματωμένα προγράμματα αυτόματης ρύθμισης ηχείων που παρέχουν πολλοί δέκτες οικιακού κινηματογράφου. Μερικά από αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν: Correction Room Anthem (Anthem AV), Audyssey (Denon / Marantz), AccuEQ (Onkyo), MCACC (Pioneer), DCAC (Sony) και YPAO (Yamaha).

Αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας καθενός από αυτά τα συστήματα, εδώ είναι αυτό που έχουν όλοι κοινό.

Παρόλο που είναι εύκολο και βολικό για τις περισσότερες ρυθμίσεις, αυτή η μέθοδος δεν είναι πάντοτε η πιο ακριβής για όλους τους παράγοντες, μερικές φορές εσφαλμένη μέτρηση της απόστασης των ηχείων και των σημείων συχνότητας ηχείων / υπογούφερ, ρύθμιση της εξόδου κεντρικού καναλιού πολύ χαμηλή ή πολύ χαμηλή έξοδος subwoofer. Ωστόσο, αυτά μπορούν να διορθωθούν με το χέρι μετά το γεγονός, εάν είναι επιθυμητό. Αυτός ο τύπος συστήματος σίγουρα εξοικονομεί πολύ χρόνο και για μια βασική εγκατάσταση είναι συνήθως επαρκής.

Η χειρωνακτική διαδρομή προς τη διαχείριση των μπάσων

Εάν είστε πιο τολμηροί και έχετε το χρόνο, έχετε επίσης την επιλογή να εφαρμόσετε χειροκίνητα τη διαχείριση μπάσων. Για να γίνει αυτό, εκτός από τη ρύθμιση της διαμόρφωσης των ηχείων σας, τη δρομολόγηση του σήματος και το μέγεθος, πρέπει επίσης να ορίσετε τι αναφέρεται ως crossover points.

Τι Crossover είναι και πώς να το ορίσετε

Αφού ορίσετε πού πρέπει να ακολουθήσετε τον προηγούμενο ήχο χαμηλών συχνοτήτων από τον ήχο υψηλής / μεσαίας συχνότητας, μπορείτε να προχωρήσετε στη χειροκίνητη αντιστοίχιση με ακρίβεια του καλού σημείου όπου οι συχνότητες που τα ηχεία σας χειρίζονται καλά έναντι των χαμηλών συχνοτήτων ότι το υπογούφερ είναι σχεδιασμένο να χειρίζεται καλύτερα.

Αυτό αναφέρεται ως συχνότητα διασταύρωσης. Αν και ακούγεται "techie" η συχνότητα crossover είναι απλώς το σημείο στη διαχείριση των μπάσων όπου οι μέσες / υψηλές και χαμηλές συχνότητες (δηλ. Σε Hz) χωρίζονται μεταξύ των ηχείων και του subwoofer.

Οι συχνότητες πάνω από το σημείο διασταύρωσης αντιστοιχούν στα ηχεία και οι συχνότητες κάτω από αυτό το σημείο αντιστοιχίζονται στο υπογούφερ.

Παρόλο που τα συγκεκριμένα εύρη συχνοτήτων ομιλητών ποικίλλουν ανάλογα με το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα / μοντέλο (συνεπώς, η ανάγκη προσαρμογής ανάλογα), ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες χρησιμοποιώντας ηχεία και υπογούφερ.

Μια ιδέα για την αποτύπωση όπου μπορεί να είναι ένα καλό σημείο διασταύρωσης είναι να λάβετε υπόψιν τις προδιαγραφές των ηχείων και των υπογούφερ για να προσδιορίσετε τι υποδηλώνει ο κατασκευαστής ως απόκριση στο κάτω άκρο των ηχείων σας και την απόκριση κορυφής του υπογούφερ σας. Για άλλη μια φορά, αυτό εμφανίζεται σε Hz. Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταβείτε στις ρυθμίσεις των ηχείων του δέκτη οικιακού κινηματογράφου και να χρησιμοποιήσετε αυτά τα σημεία ως κατευθυντήρια γραμμή.

Ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο για να βοηθήσετε στη ρύθμιση των σημείων crossover είναι ένας δίσκος δοκιμών DVD ή Blu-ray που περιλαμβάνει ένα τμήμα δοκιμής ήχου, όπως το Digital Video Essentials.

Η κατώτατη γραμμή

Υπάρχουν περισσότερα για να αποκτήσετε αυτή την εμπειρία μπάσων "χτυπήστε την κάλτσα σας" από τη σύνδεση των ηχείων και του subwoofer, ενεργοποιώντας το σύστημα σας και αυξάνοντας την ένταση.

Με την αγορά των καλύτερων επιλογών για ηχεία και υπογούφερ (προσπαθήστε να συγκρατήσετε την ίδια σειρά ή σειρά μοντέλων) για τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας και αφιερώστε λίγο χρόνο για να τοποθετήσετε τα ηχεία και το subwoofer στις καλύτερες τοποθεσίες και να εφαρμόσετε διαχείριση μπάσων ανακαλύψτε μια πιο ικανοποιητική εμπειρία ακρόασης στο σπίτι.

Για να είναι αποτελεσματική η διαχείριση των μπάσων, πρέπει να υπάρχει μια ομαλή, συνεχής μετάβαση τόσο στην έξοδο συχνότητας όσο και στην ένταση του ήχου καθώς οι ήχοι μετακινούνται από τα ηχεία στο υπογούφερ. Αν όχι, θα αισθανθείτε μια αδιαμφισβήτητη εμπειρία ακρόασης - όπως λείπει κάτι.

Είτε χρησιμοποιείτε το αυτοματοποιημένο είτε το μη αυτόματο μονοπάτι για τη διαχείριση των μπάσων εξαρτάται από εσάς - Μην μπλοκάρεστε με τα "techie" πράγματα μέχρι το σημείο που καταλήγετε να ξοδεύετε τον περισσότερο χρόνο σας κάνοντας ρυθμίσεις, αντί να κλωτσήσετε πίσω και να απολαύσετε αγαπημένη μουσική και ταινίες.

Το σημαντικό είναι ότι η ρύθμιση του home theatre σας ακούγεται καλό για εσάς.