Πώς να εντοπίσετε μια ηλεκτρονική απάτη

Συγχαρητήρια, μόλις κερδίσατε μια μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό!

Είσαι ήδη νικητής! Απλά πρέπει να μας δώσετε κάποια προσωπικά στοιχεία για να διεκδικήσετε το βραβείο σας. Θα χρειαστούμε τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε τα κέρδη σας και χρειαζόμαστε τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισής σας, φυσικά για φορολογικούς σκοπούς.

Η προηγούμενη παράγραφο ήταν μια υπερβολική υπερπροσαρμογή των βασικών στοιχείων μιας τυπικής online απάτης, οι "πραγματικές" εκδοχές αυτών των απάτες είναι πολύ πιο εξελιγμένες και πιστευτές. Οι απατεώνες έχουν επεξεργαστεί το σκάφος τους για χρόνια και χρόνια δοκιμών και σφαλμάτων. Έχουν μάθει τι λειτουργεί στους ανθρώπους και τι όχι.

Οι περισσότερες απάτες έχουν πολλά κοινά πράγματα. Εάν μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε αυτά τα κοινά στοιχεία, τότε θα πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίσετε μια ηλεκτρονική απάτη σε απόσταση μιλίων μακριά, προτού να πάρετε ανακούφιση. Ας ρίξουμε μια ματιά σε πολλά προειδοποιητικά σημάδια μιας απάτης στο Διαδίκτυο.

Χρήματα Συμμετέχουν

Είτε πρόκειται για λαχειοφόρο αγορά, έπαθλο, κληρώσεις, ηλεκτρονικό ψάρεμα ( phishing) , είτε για απομάκρυνση απάτης, τα χρήματα εμπλέκονται πάντα. Μπορεί να πει ότι έχετε κερδίσει χρήματα, ότι έχετε αφήσει χρήματα, ότι τα χρήματά σας βρίσκονται σε κίνδυνο κ.λπ., αλλά το κοινό στοιχείο είναι τα χρήματα. Αυτό θα πρέπει να είναι ο μεγαλύτερος δείκτης σας ότι μπορεί να εξετάζετε μια απάτη.

Ποτέ μην δώσετε την πιστωτική σας κάρτα ή προσωπικές πληροφορίες σε κανέναν με βάση ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λάβατε ή έναν σύνδεσμο που βρήκατε σε ένα αναδυόμενο μήνυμα. Πάντα επικοινωνήστε με την τράπεζά σας με τον αριθμό στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, μην χρησιμοποιήσετε ποτέ έναν αριθμό που βρέθηκε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε έναν ιστότοπο στον οποίο απευθυνθήκατε με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αν ακούγεται πολύ καλό να είσαι αληθινός ...

Όλοι γνωρίζουμε το παλιό ρητό "Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε είναι πιθανόν". Αυτό συμβαίνει σίγουρα όταν πρόκειται για ηλεκτρονικές απάτες. Οι απατεώνες παίζουν στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να γίνουν πλούσιοι γρήγορα με την εκμάθηση πώς να κερδίσουν χρήματα με ελάχιστη προσπάθεια ή να μάθουν κάποια χρήματα κάνοντας μυστικά που κανένας άλλος δεν ξέρει.

Οι απατεώνες κουνάψουν το καρότο των εύκολων χρημάτων για να σας αποσπάσουν από τον στόχο τους: τις προσωπικές και οικονομικές σας πληροφορίες.

Μερικές φορές οι απατεώνες δεν θα σας ζητήσουν προσωπικές πληροφορίες αλλά θα σας ζητήσουν να εγκαταστήσετε λογισμικό στον υπολογιστή σας. Αυτό το λογισμικό είναι συνήθως κακόβουλο λογισμικό, μεταμφιεσμένο ως κάτι άλλο. Οι απατεώνες κερδίζουν χρήματα μέσω προγραμμάτων κακόβουλου μάρκετινγκ θυγατρικών τα οποία τους πληρώνουν για να μολύνουν τους υπολογιστές ώστε αυτοί οι υπολογιστές να μπορούν να πωληθούν αποτελεσματικά σε εικονική δουλεία ως μέρος μεγάλων botnet . Ο έλεγχος αυτών των botnet πωλείται ως εμπόρευμα στην εικονική μαύρη αγορά.

Επείγων! ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! Μην περιμένετε!

Οι απατεώνες ηλεκτρονικού "ψαρέματος" είναι διαβόητοι για τη δημιουργία ενός ψεύτικου αισθήματος επείγοντος και την προσπάθεια να προκαλέσουν πανικό, προκειμένου να παρακάμψουν τις ορθολογικές διαδικασίες σκέψης του θύματος τους. Ομοίως, όπως ένας μάγος από το χέρι, χρησιμοποιεί απάτη, οι απατεώνες χρησιμοποιούν το ψεύτικο επείγον για να σας αποσπάσουν από τον πραγματικό στόχο τους.

Πάντα να ερευνήσετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν ενεργήσετε για το περιεχόμενό του. Πάρτε το χρόνο σας και ελέγξτε το Internet για τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται στο email για να δείτε αν μπορεί να είναι μια γνωστή απάτη. Εάν το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ισχυρίζεται ότι είναι από την τράπεζά σας, καλέστε τον αριθμό εξυπηρέτησης πελατών στην τελευταία δήλωση που λάβατε με το ταχυδρομείο και ΟΧΙ τον αριθμό που βρήκατε στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η δύναμη του φόβου

Συνήθως, οι απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν το φόβο για να σας χειραγωγήσουν για να κάνετε κάτι που συνήθως δεν θα κάνατε. Θα σας πουν κάτι λάθος με το λογαριασμό σας ή τον υπολογιστή σας για να σας τρομάξει. Κάποιοι απατεώνες μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι είναι επιβολής του νόμου και ότι έχετε διαπράξει ένα έγκλημα όπως η λήψη πειρατικού λογισμικού. Θα χρησιμοποιήσουν το φόβο σας για να σας εξαπατήσουν να πληρώσετε ένα "πρόστιμο" (που ονομάζεται ransomware ) για να κάνετε τα πάντα εντάξει, αλλά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον εκβιασμό κάτω από ψεύτικη προσποίηση.

Εάν κάποιος σε απευθείας σύνδεση απειλεί ποτέ σωματική βλάβη σε εσάς ή στην προσωπική σας ασφάλεια, πρέπει να επικοινωνήσετε με την τοπική υπηρεσία επιβολής του νόμου το συντομότερο δυνατό.

Χρειαζόμαστε ορισμένες από τις προσωπικές σας πληροφορίες

Τι θέλει κάθε απατεώνας εκτός από τα χρήματά σας; Θέλουν τα προσωπικά σας στοιχεία ώστε να μπορούν να κλέψουν την ταυτότητά σας για να τα πουλήσουν σε άλλους απατεώνες ή να τα χρησιμοποιήσουν για να λάβουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες στο όνομά σας.

Αποφύγετε να δώσετε τον αριθμό κοινωνικής ασφάλειάς σας σε οποιονδήποτε σε απευθείας σύνδεση. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε την παροχή προσωπικών πληροφοριών σε απάντηση σε ανεπιθύμητο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε αναδυόμενο μήνυμα.