Πώς να καθαρίσετε έναν φακό της κάμερας

Αφαιρέστε τις λεκέδες - και αποφύγετε τις γρατζουνιές - Όταν καθαρίζετε ένα φακό

Όταν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας, δεν αφήνετε τη σκόνη, τις μουτζούρες ή τη βροχή να δημιουργηθούν στο παρμπρίζ, επειδή δυσκολεύουν να δουν το παράθυρο. Οδήγηση όταν δεν μπορείτε να δείτε καλά δεν λειτουργεί καλά, προφανώς. Σκεφτείτε το φακό στην ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή ως το παράθυρο για τις εικόνες σας. Αν έχετε φακό ή σκονισμένο φακό, η κάμερα θα έχει μια δύσκολη στιγμή να "βλέπει" μέσα από το παράθυρό της και η ποιότητα της εικόνας σας θα υποφέρει. Ο καθαρισμός του φακού της κάμερας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, για να αποφευχθούν οι γρατζουνιές και άλλες ζημιές στο φακό της κάμερας. Αυτές οι συμβουλές θα πρέπει να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να καθαρίζετε το φακό της κάμερας σωστά και με ασφάλεια.

Dusty Lens

Αν έχετε χρησιμοποιήσει το φακό σε περιβάλλον με σκόνη, καλό θα ήταν πρώτα να αφαιρέσετε τη σκόνη από το φακό χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα. Το σκούπισμα του φακού με σκόνη ακόμα στον φακό μπορεί να προκαλέσει γρατζουνιές. Γυρίστε απαλά τη σκόνη από τη μέση του φακού στις άκρες. Κατόπιν απομακρύνετε τη σκόνη από τις άκρες κρατώντας την κάμερα ανάποδα με το γυαλί του φακού προς το έδαφος, επιτρέποντας τη σκόνη να πέσει προς το έδαφος καθώς βουρτσίζετε. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε βούρτσα με μαλακές τρίχες.

Κονσέρβες αέρα

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κονσέρβες αέρα για να καθαρίσουν τη σκόνη από τους φακούς, αλλά ο κονσερβοποιημένος αέρας μπορεί μερικές φορές να φέρει τόση δύναμη ώστε να μπορεί να οδηγήσει τα σωματίδια σκόνης μέσα στο περίβλημα του φακού, ειδικά με φτηνά φακούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα είστε καλύτερα χρησιμοποιώντας μια βούρτσα ή φυσώντας απαλά στον φακό. Ορισμένες βούρτσες περιλαμβάνουν μια μικρή λάμπα αέρα, η οποία επίσης μπορεί να λειτουργήσει καλά. Φυσικά, φυσώντας στον φακό με το στόμα σας μπορεί να προκαλέσει το σάλιο να καταλήξει στον φακό, οπότε προτιμάτε να χρησιμοποιείτε τη βούρτσα και τη λάμπα αέρα, αν διαθέτετε ένα.

Πανί μικροϊνών

Αφού αφαιρέσετε τη σκόνη, ίσως το καλύτερο εργαλείο για τον καθαρισμό του φακού της κάμερας είναι ένα πανί μικροϊνών , το οποίο είναι ένα μαλακό πανί που μπορείτε να βρείτε για λιγότερο από $ 10. Είναι κατασκευασμένο ειδικά για τον καθαρισμό της επιφάνειας γυαλιού στους φακούς της κάμερας. Λειτουργεί καλά για την αφαίρεση λεκέδων, με ή χωρίς υγρό καθαρισμού φακών και ένα πανί μικροϊνών μπορεί να καθαρίσει και άλλα μέρη της κάμερας . Όταν χρησιμοποιείτε το πανί μικροϊνών, αρχίστε να σκουπίζετε στη μέση του φακού χρησιμοποιώντας μια κυκλική κίνηση καθώς μετακινείτε προς τα άκρα του φακού. Σκουπίστε απαλά με το πανί μικροϊνών.

Υγρό καθαρισμού

Εάν δεν μπορείτε να καθαρίσετε επαρκώς το φακό με το πινέλο και το ύφασμα μικροϊνών, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μερικές σταγόνες υγρού καθαρισμού φακών, οι οποίες πρέπει να είναι διαθέσιμες από ένα κατάστημα φωτογραφικών μηχανών. Τοποθετείτε πάντα το υγρό πάνω στο πανί και όχι απευθείας πάνω στο φακό. Το υπερβολικό υγρό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον φακό, οπότε αρχίστε με μερικές σταγόνες και αυξήστε την ποσότητα του υγρού μόνο εάν χρειάζεται. Οι περισσότερες απλές λεκέδες θα καθαρίζονται εύκολα μετά από λίγες σταγόνες υγρού.

Σκέτο νερό

Σε ένα τσίμπημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό για να αποσβέσετε ένα κομμάτι λεπτού χαρτιού για να καθαρίσετε το φακό. Προσπαθήστε να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ένα τραχύ πανί, όπως μπορείτε να βρείτε με μερικά είδη μπλουζών ή μια τραχιά χαρτοπετσέτα για να καθαρίσετε το φακό. Επιπλέον, μην χρησιμοποιείτε ιστό ή πανί με οποιεσδήποτε λοσιόν ή αρώματα σε αυτό, καθώς είναι πιο πιθανό να κηλιδώσουν το φακό παρά να καθαρίσουν σωστά.

Ανεξάρτητα από το πώς επιλέγετε να καθαρίσετε το φακό της κάμερας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή πρόσφυση στην κάμερα ή στον εναλλάξιμο φακό. Αν προσπαθείτε να κρατήσετε τη φωτογραφική μηχανή ή το φακό με το ένα χέρι, ώστε να μπορείτε να καθαρίσετε την επιφάνεια του φακού με το άλλο χέρι, θα μπορούσατε ενδεχομένως να ρίξετε την κάμερα , οδηγώντας σε σπασμένο φακό, όπως απεικονίζεται παραπάνω. Είναι καλύτερο να κρατάτε τη φωτογραφική μηχανή ή το φακό ακριβώς πάνω ή ακόμα και να ακουμπάτε σε ένα τραπέζι ή επιφάνεια μετρητή, οπότε αν η φωτογραφική μηχανή δεν γλιστρήσει από το χέρι σας, δεν θα πέσει στο έδαφος.

Συντήρηση φωτογραφικής μηχανής DSLR