Τι είναι ένα αρχείο εκκίνησης;

Πώς να ανοίξετε αρχεία .BOOT και να εκτελέσετε εκκίνηση προγραμμάτων

Η λέξη "boot" έχει διαφορετικές έννοιες σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Μπορεί να έχετε να χειριστείτε ένα αρχείο που χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου .BOOT ή ίσως ψάχνετε για πληροφορίες σχετικά με την εκκίνηση του υπολογιστή σας, όπως οι διαφορετικοί τύποι επιλογών εκκίνησης και πώς να χρησιμοποιήσετε αρχεία και προγράμματα εκκίνησης.

Πώς να ανοίξετε αρχεία .BOOT

Τα αρχεία που τελειώνουν με το επίθημα .BOOT είναι αρχεία του InstallShield. Αυτά είναι αρχεία απλού κειμένου που αποθηκεύουν τις ρυθμίσεις εγκατάστασης για το πρόγραμμα Flexera InstallShield, το οποίο είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αρχείων εγκατάστασης για εγκατάστασης λογισμικού.

Δεδομένου ότι πρόκειται για αρχεία απλού κειμένου, μπορείτε πιθανότατα να δείτε τα περιεχόμενα του αρχείου .BOOT με έναν επεξεργαστή κειμένου, όπως το Σημειωματάριο στα Windows ή μια εφαρμογή από τη λίστα των καλύτερων Επεξεργαστών Δωρεάν κειμένου .

Αυτά τα είδη αρχείων BOOT μερικές φορές φαίνονται αποθηκευμένα μαζί με παρόμοια αρχεία εγκατάστασης όπως αρχεία INI και EXE .

Τι είναι αρχεία εκκίνησης;

Τα αρχεία εκκίνησης δεν έχουν καμία σχέση με τη μορφή αρχείου BOOT που χρησιμοποιείται από το InstallShield. Αντ 'αυτού, είναι απλά αρχεία που έχουν ρυθμιστεί ώστε να εκτελούνται όταν εκκινούν οι υπολογιστές. Δηλαδή πριν φορτωθεί το λειτουργικό σύστημα .

Ωστόσο, υπάρχουν δύο τύποι αρχείων εκκίνησης που πρέπει να καλύψουμε. Ένα σετ είναι τα αρχεία που απαιτούνται από τα Windows για την εκκίνηση με επιτυχία, τα οποία είναι αποθηκευμένα στο σκληρό δίσκο . Το άλλο είναι τα αρχεία εκκίνησης που είναι αποθηκευμένα σε άλλες συσκευές που εκτελούνται πριν ξεκινήσει το λειτουργικό σύστημα.

Αρχεία εκκίνησης των Windows

Όταν εγκατασταθεί για πρώτη φορά το λειτουργικό σύστημα των Windows, ορισμένα αρχεία τοποθετούνται στο σκληρό δίσκο που απαιτείται να είναι εκεί για να φορτωθεί το λειτουργικό σύστημα, είτε σε κανονική λειτουργία είτε σε ασφαλή λειτουργία .

Για παράδειγμα, τα Windows XP απαιτούν το NTLDR , μεταξύ άλλων αρχείων εκκίνησης, να φορτωθεί από την εγγραφή εκκίνησης του όγκου πριν ξεκινήσει το λειτουργικό σύστημα. Οι νεότερες εκδόσεις των Windows χρειάζονται BOOTMGR , Winload.exe και άλλα.

Όταν ένα ή περισσότερα από αυτά τα αρχεία εκκίνησης λείπουν, είναι συνηθισμένο να έχετε έναν λόφο κατά την εκκίνηση, όπου κανονικά βλέπετε κάποιο σφάλμα που σχετίζεται με το αρχείο που λείπει, όπως το " BOOTMGR λείπει ". Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να διορθώσετε τα σφάλματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης, αν χρειάζεστε βοήθεια.

Δείτε αυτήν τη σελίδα για μια πιο ολοκληρωμένη λίστα των αρχείων εκκίνησης που απαιτούνται για την εκκίνηση διαφορετικών εκδόσεων των Windows .

Άλλα είδη αρχείων εκκίνησης

Υπό κανονικές συνθήκες, ένας υπολογιστής είναι ρυθμισμένος για εκκίνηση σε έναν σκληρό δίσκο που αποθηκεύει το λειτουργικό σύστημα, όπως τα Windows. Όταν ο υπολογιστής εκκινηθεί για πρώτη φορά, τα κατάλληλα αρχεία εκκίνησης που αναφέρονται παραπάνω διαβάζονται και το λειτουργικό σύστημα μπορεί να φορτωθεί από το δίσκο.

Από εκεί μπορείτε να ανοίξετε κανονικά αρχεία χωρίς εκκίνηση όπως τις εικόνες, τα έγγραφα, τα βίντεο κλπ. Τα αρχεία αυτά μπορούν να ανοιχτούν ως συνήθως με τα σχετικά προγράμματα, όπως το Microsoft Word για αρχεία DOCX , VLC για MP4 κ.λπ.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να εκκινήσετε μια συσκευή διαφορετική από τη μονάδα σκληρού δίσκου, όπως μια μονάδα flash ή ένα CD . Όταν η ακολουθία εκκίνησης έχει αλλάξει σωστά και η συσκευή είναι ρυθμισμένη για εκκίνηση, μπορείτε να θεωρήσετε αυτά τα αρχεία ως "bootable αρχεία" δεδομένου ότι εκτελούνται κατά την εκκίνηση.

Αυτό είναι απαραίτητο όταν κάνετε πράγματα όπως την επανεγκατάσταση των Windows από δίσκο ή μονάδα flash , εκτέλεση λογισμικού εκκίνησης για εκκίνηση , δοκιμή της μνήμης του υπολογιστή , διαμέριση του σκληρού δίσκου με εργαλεία όπως το GParted , χρήση εργαλείου ανάκτησης κωδικού πρόσβασης , σίγαση όλων των δεδομένων από το σκληρό δίσκο ή οποιαδήποτε άλλη εργασία που συνεπάγεται το χειρισμό ή την ανάγνωση από το σκληρό δίσκο χωρίς πραγματικά να το εκκινήσετε.

Για παράδειγμα, το CD AV Rescue CD είναι ένα αρχείο ISO που πρέπει να εγκατασταθεί σε ένα δίσκο. Μόλις υπάρχει, μπορείτε να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης στο BIOS για εκκίνηση στη μονάδα οπτικού δίσκου αντί για τη μονάδα σκληρού δίσκου. Αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια είναι ότι αντί του υπολογιστή που αναζητά αρχεία εκκίνησης στον σκληρό δίσκο, ψάχνει για αρχεία εκκίνησης στο δίσκο και στη συνέχεια φορτώνει αυτό που βρίσκει. AVG Rescue CD σε αυτή την περίπτωση.

Για να επαναλάβετε τη διαφορά μεταξύ των αρχείων εκκίνησης και των κανονικών αρχείων υπολογιστή, θεωρήστε ότι θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε ένα διαφορετικό πρόγραμμα AVG, όπως το AVG AntiVirus Free, στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Για να εκτελέσετε αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης για να ξεκινήσει το λειτουργικό σύστημα του σκληρού δίσκου. Μόλις ο υπολογιστής ξεκινήσει από τη μονάδα σκληρού δίσκου και φορτώσει το λειτουργικό σύστημα, θα μπορείτε να ανοίξετε το AVG AntiVirus αλλά όχι το CD Rescue CD του AVG.