Ο ορισμός ενός αρχείου συστήματος και τι κάνει

Ορισμός αρχείων συστήματος και οδηγίες σχετικά με την αποκάλυψη κρυφών αρχείων συστήματος

Ένα αρχείο συστήματος είναι οποιοδήποτε αρχείο με ενεργοποιημένο το χαρακτηριστικό συστήματος.

Ένα αρχείο ή ένα φάκελο με το χαρακτηριστικό του συστήματος που έχει ενεργοποιηθεί εμφανίζει ότι τα Windows ή κάποιο άλλο πρόγραμμα θεωρεί το στοιχείο ως κρίσιμο για τη συνολική λειτουργία του λειτουργικού συστήματος .

Τα αρχεία και οι φάκελοι που έχουν συνδεθεί στο χαρακτηριστικό του συστήματος θα πρέπει συνήθως να παραμείνουν μόνοι τους. Η αλλαγή, η διαγραφή ή η μετακίνησή τους ενδέχεται να προκαλέσουν αστάθεια ή πλήρη αποτυχία του συστήματος. Για το λόγο αυτό, τα αρχεία συστήματος έχουν τυπικά το χαρακτηριστικό γνώρισμα μόνο για ανάγνωση , καθώς και το κρυφό χαρακτηριστικό .

Τα πιο δημοφιλή αρχεία συστήματος που ίσως έχετε ακούσει σε έναν υπολογιστή με Windows περιλαμβάνουν kernel32.dll, msdos.sys, io.sys, pagefile.sys, ntdll.dll, ntdetect.com, hal.dll και ntldr .

Πού αποθηκεύονται τα αρχεία συστήματος;

Οι περισσότεροι υπολογιστές με Windows έχουν ρυθμιστεί από προεπιλογή ώστε να μην εμφανίζουν αρχεία συστήματος σε κανονικές αναζητήσεις αρχείων ή σε προβολές φακέλων. Αυτό είναι ένα καλό πράγμα - υπάρχουν πολύ λίγοι καλοί λόγοι για να μπείτε με αρχεία συστήματος με οποιονδήποτε τρόπο.

Τα αρχεία συστήματος υπάρχουν κυρίως στο φάκελο των Windows, αλλά μπορούν να βρεθούν και σε άλλα μέρη, όπως το φάκελο του αρχείου προγράμματος .

Ο ριζικός φάκελος της μονάδας δίσκου που είναι εγκατεστημένος στα Windows (συνήθως η μονάδα δίσκου C ) διαθέτει έναν αριθμό συνηθισμένων αρχείων και φακέλων συστήματος, όπως το hiberfil.sys, το swapfile.sys, το System Recovery και το System Volume Information .

Τα αρχεία συστήματος υπάρχουν επίσης σε λειτουργικά συστήματα που δεν λειτουργούν με Windows, όπως σε υπολογιστές με Mac OS ή Linux.

Πώς να εμφανίσετε κρυφά αρχεία συστήματος στα Windows

Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν πριν μπορέσετε να δείτε τα αρχεία συστήματος στα Windows: 1) Εμφάνιση κρυφών αρχείων και φακέλων. 2) δείχνουν αρχεία προστατευμένου λειτουργικού συστήματος. Και οι δύο παραπάνω επιλογές είναι διαθέσιμες στον ίδιο χώρο, κάνοντας αυτή τη διαδικασία αρκετά εύκολη.

Σημαντικό: Πριν συνεχίσω, πρέπει να επαναλάβω ότι υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον μέσο χρήστη του υπολογιστή να ενεργοποιήσει την εμφάνιση αρχείων συστήματος . Συμπεριλαμβάνω αυτές τις πληροφορίες μόνο επειδή μπορεί να αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα στα Windows το οποίο μπορεί να διορθωθεί μόνο με την πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο αρχείο συστήματος ως μέρος μιας διαδικασίας αντιμετώπισης προβλημάτων. Σας συνιστώ να αντιστρέψετε αυτά τα βήματα μόλις τελειώσετε να εργάζεστε με αυτό που ακολουθείτε.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εμφάνισης αρχείων συστήματος στα Windows, αλλά η ακόλουθη διαδικασία λειτουργεί εξίσου καλά στα Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista και Windows XP, ώστε να ακολουθήσουμε τη διαδρομή αυτή για λόγους απλότητας:

  1. Ανοίξτε τη γραμμή εντολών .
  2. Εκτελέστε φακέλους ελέγχου .
  3. Πατήστε ή κάντε κλικ στην καρτέλα Προβολή .
  4. Επιλέξτε το στοιχείο Εμφάνιση κρυφών αρχείων, φακέλων και μονάδων δίσκου .
  5. Καταργήστε την επιλογή της επιλογής Απόκρυψη προστατευμένων αρχείων λειτουργικού συστήματος .
  6. Πατήστε ή κάντε κλικ στο OK .

Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να εμφανίσετε κρυφά αρχεία, φακέλους και μονάδες δίσκου στα Windows, εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια για να το κάνετε αυτό ή ενδιαφέρεστε για μερικούς από τους άλλους τρόπους για να το κάνετε.

Σημείωση: Ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι, αφού εκτελέσετε τα παραπάνω βήματα, τα αρχεία και οι φάκελοι του συστήματος, καθώς και οτιδήποτε άλλο έχει ενεργοποιηθεί, θα σβήνουν όταν εμφανίζονται στα Windows. Αυτό είναι έτσι ώστε να γνωρίζετε ότι είναι σημαντικά αρχεία τα οποία κανονικά δεν πρέπει να βλέπετε και όχι μόνο κανονικά αρχεία όπως έγγραφα, μουσική κλπ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία συστήματος

Το χαρακτηριστικό αρχείο συστήματος δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί τόσο εύκολα όσο άλλα χαρακτηριστικά αρχείων, όπως τα αρχεία αρχείων και τα συμπιεσμένα αρχεία . Πρέπει να χρησιμοποιηθεί η εντολή attrib .

Το χαρακτηριστικό του συστήματος, όπως κάθε άλλο χαρακτηριστικό αρχείου, μπορεί να οριστεί με μη αυτόματο τρόπο σε οποιοδήποτε αρχείο ή φάκελο της επιλογής σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα δεδομένα ξαφνικά παίρνουν σημαντικό ρόλο στη συνολική λειτουργία του λειτουργικού συστήματος.

Με άλλα λόγια, εάν, για παράδειγμα, αποθηκεύσετε ένα αρχείο εικόνας στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια ενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό συστήματος για το συγκεκριμένο αρχείο, ο υπολογιστής σας δεν θα σβήσει αφού διαγράψετε αυτό το αρχείο. Ποτέ δεν ήταν ένα πραγματικό αρχείο συστήματος, τουλάχιστον όχι με την έννοια ότι ήταν αναπόσπαστο μέρος του λειτουργικού συστήματος.

Όταν διαγράφετε αρχεία συστήματος (τα οποία ελπίζω να συνειδητοποιήσετε ότι δεν θα πρέπει ποτέ να κάνετε), τα Windows θα απαιτήσουν επιβεβαίωση ότι πραγματικά θέλετε να τα καταργήσετε. Αυτό ισχύει για τα πραγματικά αρχεία συστήματος από τα Windows καθώς και για τα αρχεία στα οποία έχετε ενεργοποιήσει χειροκίνητα το χαρακτηριστικό συστήματος για.

Ενώ είμαστε σχετικά με το θέμα ... κανονικά δεν μπορείτε να διαγράψετε ένα αρχείο συστήματος που χρησιμοποιείται ενεργά από τα Windows. Αυτός ο τύπος αρχείου θεωρείται κλειδωμένο αρχείο και δεν θα μπορεί να αλλάξει με κανέναν τρόπο.

Τα Windows θα αποθηκεύουν συχνά πολλές εκδόσεις αρχείων συστήματος. Ορισμένα χρησιμοποιούνται ως αντίγραφα ασφαλείας, ενώ άλλα μπορεί να είναι παλιά, προηγούμενες εκδόσεις.

Είναι πιθανό ο υπολογιστής να μολυνθεί από ιό που αλλάζει το χαρακτηριστικό αρχείου των κανονικών δεδομένων σας (αρχεία που δεν αφορούν το σύστημα) σε αυτά που έχουν το χαρακτηριστικό κρυφής ή του συστήματος που έχει ενεργοποιηθεί. Εάν συμβεί αυτό, είναι ασφαλές να απενεργοποιήσετε το σύστημα ή το κρυφό χαρακτηριστικό για να ανακτήσετε την ορατότητα και να χρησιμοποιήσετε κανονικά τα αρχεία.

Ο έλεγχος αρχείων συστήματος (SFC) είναι ένα εργαλείο που περιλαμβάνεται στα Windows που μπορεί να επιδιορθώσει τα διεφθαρμένα αρχεία συστήματος. Χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο για να αντικαταστήσετε ένα αρχείο συστήματος που έχει υποστεί ζημιά ή λείπει, θα επαναφέρει συχνά τον υπολογιστή πίσω στην κατάσταση λειτουργίας.