Τι σημαίνει χρόνος αναζήτησης;

Ορισμός του χρόνου αναζήτησης του σκληρού δίσκου

Ο χρόνος αναζήτησης είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένα συγκεκριμένο τμήμα της μηχανικής ενός υλικού για να εντοπίσει μια συγκεκριμένη πληροφορία σε μια συσκευή αποθήκευσης. Αυτή η τιμή τυπικά εκφράζεται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms), όπου μια μικρότερη τιμή υποδηλώνει ταχύτερο χρόνο αναζήτησης.

Τι δεν είναι ο χρόνος αναζήτησης είναι ο συνολικός χρόνος που χρειάζεται για να αντιγράψετε ένα αρχείο σε άλλο σκληρό δίσκο, να κατεβάσετε δεδομένα από το διαδίκτυο, να κάψετε κάτι σε ένα δίσκο κλπ. Παρόλο που ο χρόνος αναζητήσεων παίζει κάποιο ρόλο στο συνολικό χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρώσετε καθήκοντα όπως αυτά, είναι σχεδόν αμελητέα σε σύγκριση με άλλους παράγοντες.

Ο χρόνος αναζήτησης ονομάζεται συχνά χρόνος πρόσβασης , αλλά στην πραγματικότητα ο χρόνος πρόσβασης είναι λίγο μεγαλύτερος από τον χρόνο αναζήτησης επειδή υπάρχει μια μικρή περίοδος λανθάνουσας περιόδου μεταξύ της εύρεσης δεδομένων και στη συνέχεια της πραγματικής πρόσβασης.

Τι καθορίζει το χρόνο αναζήτησης;

Ο χρόνος αναζήτησης για έναν σκληρό δίσκο είναι ο χρόνος που απαιτείται για τη συναρμολόγηση της κεφαλής του σκληρού δίσκου (χρησιμοποιείται για την ανάγνωση / εγγραφή δεδομένων) ώστε ο βραχίονας του ενεργοποιητή (όπου οι κεφαλές είναι τοποθετημένοι) να τοποθετείται στη σωστή θέση στην τροχιά (όπου τα δεδομένα είναι στην πραγματικότητα αποθηκευμένα) έτσι ώστε να διαβάζουν / γράφουν δεδομένα σε έναν συγκεκριμένο τομέα του δίσκου.

Δεδομένου ότι η μετακίνηση του βραχίονα ενεργοποίησης είναι μια φυσική εργασία που απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί, ο χρόνος αναζήτησης μπορεί να είναι σχεδόν στιγμιαίος εάν η θέση του κεφαλιού βρίσκεται ήδη στο σωστό δρόμο ή φυσικά περισσότερο εάν το κεφάλι πρέπει να μετακινηθεί σε διαφορετική θέση.

Επομένως, ο χρόνος αναζητήσεως ενός σκληρού δίσκου μετράται από τον μέσο χρόνο αναζητήσεώς του, επειδή δεν κάθε σκληρός δίσκος θα έχει πάντοτε το συγκρότημα κεφαλής του στην ίδια θέση. Ο μέσος χρόνος αναζητήσεων ενός σκληρού δίσκου υπολογίζεται συνήθως με προσέγγιση της διάρκειας που χρειάζεται για να αναζητήσετε δεδομένα πάνω από το ένα τρίτο των κομματιών του σκληρού δίσκου.

Συμβουλή: Δείτε τη σελίδα 9 αυτού του PDF από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν για τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες μαθηματικών σχετικά με τον υπολογισμό του μέσου χρόνου αναζήτησης.

Αν και ο μέσος χρόνος αναζήτησης είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μέτρησης αυτής της τιμής, μπορεί να γίνει και με δύο άλλους τρόπους: Track-to-track και πλήρες εγκεφαλικό επεισόδιο . Το track-to-track είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αναζήτηση δεδομένων μεταξύ δύο παρακείμενων κομματιών, ενώ το πλήρες εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να αναζητήσετε ολόκληρο το μήκος του δίσκου, από την εσωτερική τροχιά έως την εξώτατη διαδρομή.

Ορισμένες συσκευές αποθήκευσης επιχειρήσεων έχουν σκληρούς δίσκους οι οποίοι έχουν εκουσίως μικρότερη χωρητικότητα, έτσι ώστε να υπάρχουν λιγότερα ίχνη, επιτρέποντας στη συνέχεια τον ενεργοποιητή σε μικρότερη απόσταση για να μετακινηθούν στα ίχνη. Αυτό ονομάζεται βραχυκύκλωμα .

Αυτοί οι όροι σκληρού δίσκου μπορεί να είναι άγνωστοι και να προκαλούν σύγχυση, αλλά όλα όσα πραγματικά πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η αναζήτηση χρόνου για έναν σκληρό δίσκο είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο οδηγός για να βρει τα δεδομένα που ψάχνει, έτσι μια μικρότερη τιμή αντιπροσωπεύει έναν ταχύτερο χρόνο αναζήτησης από έναν μεγαλύτερο.

Αναζητήστε χρόνο παραδείγματα κοινών υλικών

Ο μέσος χρόνος αναζήτησης για τους σκληρούς δίσκους έχει βελτιωθεί αργά με την πάροδο του χρόνου, ενώ ο πρώτος (IBM 305) έχει χρόνο αναζήτησης περίπου 600 ms. Μετά από μερικές δεκαετίες ο μέσος χρόνος αναζήτησης HDD ήταν περίπου 25 ms. Οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι ενδέχεται να έχουν χρόνο αναζήτησης περίπου 9 ms, κινητές συσκευές 12 ms και διακομιστές υψηλού επιπέδου που έχουν περίπου 4 ms χρόνου αναζήτησης.

Οι σκληροί δίσκοι στερεάς κατάστασης (SSD) δεν έχουν κινούμενα μέρη όπως οι περιστρεφόμενοι δίσκοι, οπότε ο χρόνος αναζήτησης τους μετράται λίγο διαφορετικά, ενώ οι περισσότερες μονάδες SSD έχουν χρόνο αναζήτησης μεταξύ 0,08 και 0,16 ms.

Ορισμένο υλικό, όπως μια μονάδα οπτικού δίσκου και μονάδα δισκέτας , έχει μεγαλύτερο κεφάλι από ένα σκληρό δίσκο και έτσι έχουν πιο αργούς χρόνους αναζήτησης. Για παράδειγμα, τα DVD και τα CD έχουν μέσο χρόνο αναζήτησης μεταξύ 65 ms και 75 ms, ο οποίος είναι σημαντικά πιο αργός από αυτόν των σκληρών δίσκων.

Η ώρα της αναζήτησης είναι πραγματικά τόσο σημαντική;

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ενώ ο χρόνος αναζήτησης αναζητά τον απαραίτητο ρόλο στον προσδιορισμό της συνολικής ταχύτητας ενός υπολογιστή ή άλλης συσκευής, υπάρχουν και άλλα συστατικά που δουλεύουν παράλληλα και εξίσου σημαντικά.

Έτσι, αν ψάχνετε να αποκτήσετε έναν καινούργιο σκληρό δίσκο για να επιταχύνετε τον υπολογιστή σας ή για να συγκρίνετε πολλές συσκευές για να δείτε ποιο είναι το γρηγορότερο, θυμηθείτε να εξετάσετε άλλες πτυχές όπως η μνήμη του συστήματος , η CPU , το σύστημα αρχείων και το λογισμικό που εκτελείται η συσκευή.

Για παράδειγμα, ο συνολικός χρόνος που χρειάζεται για να κάνετε κάτι όπως να κατεβάσετε ένα βίντεο από το διαδίκτυο δεν έχει καθόλου να κάνει με την αναζήτηση χρόνου ενός σκληρού δίσκου. Ενώ είναι αλήθεια ότι ο χρόνος αποθήκευσης ενός αρχείου στο δίσκο εξαρτάται κάπως από την ώρα αναζήτησης, δεδομένου ότι ο σκληρός δίσκος δεν λειτουργεί στιγμιαία, σε μια περίπτωση όπως αυτή κατά τη λήψη αρχείων, η συνολική ταχύτητα επηρεάζεται περισσότερο από το εύρος ζώνης του δικτύου.

Η ίδια ιδέα ισχύει και για άλλα πράγματα που κάνετε όπως τη μετατροπή αρχείων , την αντιγραφή DVD σε σκληρό δίσκο και παρόμοιες εργασίες.

Μπορείτε να βελτιώσετε το χρόνο αναζήτησης του σκληρού δίσκου;

Αν και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να επιταχύνετε τις φυσικές ιδιότητες ενός σκληρού δίσκου, προκειμένου να αυξήσετε το χρόνο που αναζητάτε, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη συνολική απόδοση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χρόνος αναζήτησης ενός δίσκου μόνο δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει την απόδοση.

Ένα παράδειγμα είναι να μειώσετε τον κατακερματισμό χρησιμοποιώντας ένα δωρεάν εργαλείο defrag . Αν θραύσματα ενός αρχείου διαδίδονται όλα σχετικά με έναν σκληρό δίσκο σε ξεχωριστά κομμάτια, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για το σκληρό δίσκο να συλλέξει και να τα οργανώσει σε ένα συμπαγές κομμάτι. Ο ανασυγκρότημα της μονάδας δίσκου μπορεί να ενοποιήσει αυτά τα κατακερματισμένα αρχεία για να βελτιώσει τον χρόνο πρόσβασης.

Πριν από την ανασυγκρότηση, μπορείτε ακόμη να σκεφτείτε να διαγράψετε αχρησιμοποίητα αρχεία, όπως το caches του προγράμματος περιήγησης, να αδειάσετε τον Κάδο Ανακύκλωσης ή να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων που το λειτουργικό σύστημα δεν χρησιμοποιεί ενεργά, είτε με δωρεάν εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είτε με υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας online . Με αυτόν τον τρόπο ο σκληρός δίσκος δεν θα πρέπει να κοσκινίσει όλα αυτά τα δεδομένα κάθε φορά που χρειάζεται να διαβάσει ή να γράψει κάτι στο δίσκο.