Τι είναι ένα ψυγείο Swamp στα Αυτοκίνητα;

Σχεδόν κάθε αυτοκίνητο που απομακρύνεται από τις γραμμές αυτές τις μέρες είναι εξοπλισμένο με κλιματισμό, αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε. Η τεχνολογία δεν εμφανίστηκε ως επιλογή ΚΑΕ μέχρι το 1940 και σχεδόν τρεις δεκαετίες γλίστρησαν μετά από αυτό πριν από περισσότερα από τα μισά νέα αυτοκίνητα που προσέφεραν σύστημα κλιματισμού. Ακόμα και τότε, πολλοί άνθρωποι θεωρούσαν τον κλιματισμό ως μια ακριβή πολυτέλεια.

Λοιπόν, τι έκαναν οι άνθρωποι για να κρατήσουν δροσερό σε καυτά, καλοκαιρινά οδικά ταξίδια ; Οι κύλινδροι κάτω από τα παράθυρα ήταν πάντα μια επιλογή, αλλά εκείνες που βρίσκονται σε ξηρά κλίματα συχνά κλόντουσαν σε μια συσκευή κοινώς γνωστή ως ψυγείο βάλτου.

Τι είναι ένα ψυγείο βάλτο;

Οι ψύκτες βρύσης ήταν σαφώς χαμηλής τεχνολογίας συσκευές χαμηλού κόστους που πολλοί έμποροι προσέφεραν ως προαιρετικό εξοπλισμό. Ο πιο εικονικός σχεδιασμός ήταν ένας σωλήνας τοποθετημένος στο παράθυρο, ο οποίος συχνά μπορούσε να συνδυαστεί με χρώμα σε ένα νέο αυτοκίνητο και να είναι διακοσμημένος σε χρώμιο. Αυτές οι συσκευές έφεραν μια ομοιόμορφη ομοιότητα με τις μικροσκοπικές μηχανές αεριωθουμένων και οι μονάδες vintage αναζητούνται μερικές φορές ακόμη και για να ολοκληρώσουν την εμφάνιση ενός πρόσφατα ανακαινισμένου κλασικού αυτοκινήτου.

Πώς ψύκτες Swamp λειτουργούν;

Σε αντίθεση με τα κλιματιστικά, τα οποία βασίζονται στην εξάτμιση και τη συμπύκνωση ενός υγρού ψυκτικού μέσου, οι ψύκτες βρύσης λειτουργούν με βάση την αρχή της ψύξης με εξάτμιση. Όταν το νερό εξατμίζεται, τραβάει θερμότητα από τον περιβάλλοντα αέρα, ο οποίος έχει ψυκτικό αποτέλεσμα. Η ψύξη με εξάτμιση απαιτεί συνήθως λιγότερη ενέργεια από τον κλιματισμό συμπίεσης ατμού και πολλά σχέδια ψύξης με βάλτο δεν χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια.

Δεδομένου ότι οι ψύκτες βάλτων βασίζονται στην εξάτμιση του νερού για να κρυώσουν τον αέρα, δεν λειτουργούν πολύ καλά σε υγρό περιβάλλον. Λειτουργούν καλύτερα σε περιοχές όπου ο αέρας είναι πολύ ξηρός, οπότε μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα προσθέτοντας υδρατμούς.

Ένας κοινός σχεδιασμός ψύξης βάλτου χρησιμοποίησε μια ουσία σαν χαλί που ήταν τοποθετημένη κατά μήκος της εσωτερικής διαμέτρου του κυλίνδρου. Αυτό το υλικό θα μπορούσε στη συνέχεια να περιστραφεί μέσω μιας δεξαμενής νερού. Κάθε φορά που το αυτοκίνητο ήταν σε κίνηση, ο αέρας θα εξαναγκαστεί στον κύλινδρο, θα περάσει πάνω από το υγρό υλικό και στη συνέχεια θα εισέλθει στο όχημα. Λόγω της επίδρασης της ψύξης με εξάτμιση, αυτό θα μειώσει τη συνολική θερμοκρασία μέσα στο θάλαμο επιβατών.

Έχει κανείς ακόμα να κάνει Swamp Coolers;

Εκτός από τις εικονικές ψύκτες βυθιζόμενου αυτοκινήτου που έχουν τοποθετηθεί σε παράθυρο, ορισμένες εταιρείες προσέφεραν μονάδες που είχαν τοποθετηθεί στην οθόνη. Ορισμένες από αυτές τις μονάδες ήταν ικανές να φιλοξενήσουν πάγο, εκτός από το νερό, που θα μπορούσε να αυξήσει το αποτέλεσμα ψύξης.

Παρόλο που δεν φαίνεται να υπάρχουν πηγές νέων μονάδων ή μονάδων που έχουν τοποθετηθεί στο παράθυρο του ΚΑΕ, υπάρχουν μερικές εταιρείες εκεί έξω που εξακολουθούν να κατασκευάζουν ψύκτες βυθού που είναι εγκατεστημένοι στην οθόνη. Αυτές οι μονάδες είναι ογκώδεις, έτσι δεν είναι πραγματικά μεγέθους για τα περισσότερα σύγχρονα οχήματα.

Μπορώ να φτιάξω το δικό μου ψυγείο;

Δεδομένου ότι οι ψύκτες βλάστησης είναι τόσο χαμηλής τεχνολογίας, είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε μόνοι σας. Θα χρειαστείτε μερικά βασικά υλικά, όπως:

Η βασική ιδέα είναι να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα στον κάδο ή στο στήθος πάγου. Θα πρέπει να τρυπήσετε μια τρύπα εισαγωγής για να εισχωρήσει ο ανεμιστήρας και μερικές οπές εξόδου για να περάσει ο ψυχρός αέρας. Αυτό θα σας προσφέρει μια εναλλακτική λύση κλιματισμού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο αυτοκίνητό σας, στο σπίτι, στο γραφείο σας ή οπουδήποτε αλλού.

Αν χρησιμοποιείτε ένα κουβά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα παγωμένα μπουκάλια νερού θα διαρκούν περισσότερο από τον κανονικό πάγο. Ωστόσο, με τη χρήση τακτικού πάγου σε ένα στήθος πάγου, θα επιτρέψετε στο ψυγείο του βυθού σας να κάνει ακόμα την αρχική του λειτουργία. Μπορεί να μην έχει το ίδιο ρετρό-δροσερό βλέμμα σαν μια vintage μονάδα, αλλά κανένα παράθυρο-τοποθετημένο swamp ψυγείο ποτέ κρατήσει τα ποτά κανείς δροσερό σε ένα μακρύ ταξίδι οδό.