Βαθμολογήστε την ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή

Εικόνα Τέλεια: γιατί και πώς να βαθμονομήσετε την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σας

Η βαθμονόμηση των οθονών, των εκτυπωτών και των σαρωτών βοηθά στην επίτευξη συνεπέστερου χρώματος μεταξύ όλων αυτών των συσκευών. Εντούτοις, δεν μπορεί ποτέ να σας φανεί ότι η βαθμονόμηση της ψηφιακής σας φωτογραφικής μηχανής μπορεί επίσης να παράγει πιο αξιόπιστη αντιστοίχιση χρωμάτων.

Βαθμονόμηση: παρακολούθηση | εκτυπωτής | σαρωτής | ψηφιακή κάμερα ( αυτή τη σελίδα )

Η διόρθωση χρωμάτων των ψηφιακών φωτογραφιών μπορεί να γίνει μέσα στο Adobe Photoshop, στο Corel Photo-Paint ή στον άλλο επεξεργαστή εικόνας που προτιμάτε. Ωστόσο, αν βρεθείτε να κάνετε τους ίδιους τύπους διορθώσεων ξανά και ξανά - οι εικόνες που είναι σταθερά πολύ σκοτεινές ή έχουν ένα κοκκινωπό στυλ σε αυτούς, για παράδειγμα - η βαθμονόμηση της ψηφιακής σας φωτογραφικής μηχανής μπορεί να εξοικονομήσει πολύ χρόνο επεξεργασίας εικόνας και να προσφέρει καλύτερες φωτογραφίες.

Βασική οπτική βαθμονόμηση

Προκειμένου να ρυθμίσετε οπτικά το χρώμα για την κάμερά σας, θα πρέπει πρώτα να βαθμονομήσετε την οθόνη σας . Χρησιμοποιώντας τις προεπιλεγμένες ή ουδέτερες ρυθμίσεις της ψηφιακής σας φωτογραφικής μηχανής, τραβήξτε μια φωτογραφία με μια εικόνα προορισμού. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εκτυπωμένος στόχος σαρωτή που χρησιμοποιείται για τη βαθμονόμηση του σαρωτή (δείτε παρακάτω) ή μια ψηφιακή δοκιμαστική εικόνα που έχετε εκτυπώσει από τον εκτυπωτή που έχει βαθμολογηθεί με χρώμα. Εκτυπώστε την εικόνα και εμφανίστε την στην οθόνη.

Συγκρίνετε την εικόνα στην οθόνη και την εκτυπωμένη εικόνα (από την κάμερα) με την αρχική εικόνα προορισμού. Ρυθμίστε τις ρυθμίσεις για την ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή και επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία έως ότου οι φωτογραφίες της ψηφιακής φωτογραφικής σας μηχανής είναι μια καλή οπτική αντιστοίχιση με την ελεγχόμενη εικόνα σας. Σημειώστε τις ρυθμίσεις και χρησιμοποιήστε τις για να έχετε την καλύτερη αντιστοιχία χρώματος από την κάμερά σας. Για πολλούς χρήστες, αυτές οι βασικές ρυθμίσεις μπορεί να επαρκούν για να πάρουν καλό χρώμα από την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σας.

Βαθμονόμηση χρώματος με προφίλ ICC

Τα προφίλ ICC παρέχουν έναν τρόπο εξασφάλισης σταθερού χρώματος. Αυτά τα αρχεία είναι ειδικά για κάθε συσκευή του συστήματός σας και περιέχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς η συσκευή παράγει χρώμα. Αν η ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή ή άλλο λογισμικό συνοδεύεται από γενικό προφίλ χρωμάτων για το μοντέλο της φωτογραφικής μηχανής σας, μπορεί να δώσει αρκετά καλά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας αυτόματη διόρθωση χρώματος.

Το λογισμικό βαθμονόμησης ή δημιουργίας προφίλ μπορεί να έρθει με έναν σαρωτή ή στόχο εικόνας - ένα τυπωμένο κομμάτι που περιλαμβάνει φωτογραφικές εικόνες, ράβδους του γκρι και γραμμές χρώματος. Διάφοροι κατασκευαστές έχουν τις δικές τους εικόνες, αλλά όλοι γενικά συμμορφώνονται με το ίδιο πρότυπο για την αντιπροσώπευση χρωμάτων. Η εικόνα προορισμού απαιτεί ένα ψηφιακό αρχείο αναφοράς ειδικά για την εικόνα αυτή. Το λογισμικό βαθμονόμησης σας μπορεί να συγκρίνει την ψηφιακή φωτογραφία της εικόνας με τις πληροφορίες χρώματος στο αρχείο αναφοράς για να δημιουργήσει ένα προφίλ ICC ειδικά για την κάμερά σας. (Εάν έχετε μια εικόνα προορισμού χωρίς το αρχείο αναφοράς, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως δοκιμαστική εικόνα για οπτική βαθμονόμηση όπως περιγράφεται παραπάνω.)

Καθώς η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σας μεγαλώνει και εξαρτάται από τη συχνή χρήση της, μπορεί να χρειαστεί να επανα-βαθμονομήσετε περιοδικά. Επιπλέον, όταν αλλάζετε λογισμικό ή υλικό, είναι καλή ιδέα να επανα-βαθμονομήσετε τις συσκευές σας.

Εργαλεία βαθμονόμησης

Τα συστήματα διαχείρισης χρωμάτων περιλαμβάνουν εργαλεία για τη βαθμονόμηση οθονών, σαρωτών, εκτυπωτών και ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, ώστε όλοι να "μιλούν το ίδιο χρώμα". Τα εργαλεία αυτά περιλαμβάνουν συχνά μια ποικιλία γενικών προφίλ καθώς και τα μέσα για την προσαρμογή των προφίλ για οποιαδήποτε ή όλες τις συσκευές σας.

Μην σταματάτε με τη φωτογραφική σας μηχανή. Βαθμολογήστε όλες τις έγχρωμες συσκευές σας: Monitor | Εκτυπωτής | Ερευνητής