Τι είναι το "SaaS" (λογισμικό ως υπηρεσία);

Το "SaaS" ή το "Λογισμικό ως Υπηρεσία" περιγράφει πότε οι χρήστες νοικιάζουν ή δανείζονται λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντί να το αγοράζουν και να το εγκαθιστούν στους δικούς τους υπολογιστές . Είναι η ίδια κατάσταση με τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν υπηρεσίες ταχυδρομείου Gmail ή Yahoo, εκτός από το ότι το SaaS προχωρά πολύ περισσότερο. Το SaaS είναι η θεμελιώδης ιδέα πίσω από την κεντρική πληροφορική: ολόκληρες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι θα χρησιμοποιούν τα εργαλεία ηλεκτρονικών υπολογιστών τους ως ηλεκτρονικά μισθωμένα προϊόντα. Όλες οι εργασίες επεξεργασίας και αποθήκευσης αρχείων θα γίνονται στο Διαδίκτυο, ενώ οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στα εργαλεία και τα αρχεία τους χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Το SaaS, όταν συνδυάζεται με το PaaS (πλατφόρμα υλικού ως υπηρεσία), σχηματίζει αυτό που αποκαλούμε Cloud Computing .

Οι SaaS και PaaS περιγράφουν το επιχειρησιακό μοντέλο των χρηστών που συνδέονται σε έναν κεντρικό κόμβο για να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα λογισμικού τους. Οι χρήστες ανοίγουν τα αρχεία και το λογισμικό τους μόνο όταν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας μόνο το πρόγραμμα περιήγησης ιστού και τους κωδικούς πρόσβασης τους. Είναι μια αναζωπύρωση του μοντέλου mainframe της δεκαετίας του 1950 και του 1960, αλλά προσαρμοσμένη στα προγράμματα περιήγησης ιστού και στα πρότυπα του Διαδικτύου.

SaaS / Cloud Παράδειγμα 1: αντί να σας πουλήσει ένα αντίγραφο του Microsoft Word για $ 300, ένα μοντέλο υπολογιστικού νέφους θα "νοικιάσει" το λογισμικό επεξεργασίας κειμένου σε σας μέσω του Ίντερνετ ίσως για 5 δολάρια το μήνα. Δεν θα εγκαταστήσετε κανένα ειδικό λογισμικό, ούτε θα περιορίζονταν στην οικιακή σας μηχανή για να χρησιμοποιήσετε αυτό το ενοικιαζόμενο online προϊόν. Απλώς χρησιμοποιείτε το σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησης ιστού για να συνδεθείτε από οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή και μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα έγγραφα επεξεργασίας κειμένου με τον ίδιο τρόπο που θα έχετε πρόσβαση στο Gmail σας.

SaaS / Cloud Παράδειγμα 2: Η επιχείρηση πωλήσεων μικρών αυτοκινήτων δεν θα δαπανήσει χιλιάδες δολάρια σε μια βάση δεδομένων πωλήσεων. Αντ 'αυτού, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας θα "νοικιάσουν" την πρόσβαση σε μια εξελιγμένη ηλεκτρονική βάση δεδομένων πωλήσεων και όλοι οι πωλητές αυτοκινήτων θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή των φορητών υπολογιστών με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

SaaS / Cloud Παράδειγμα 3: αποφασίζετε να ξεκινήσετε μια λέσχη υγείας στην πατρίδα σας και χρειάζεστε εργαλεία ηλεκτρονικών υπολογιστών για τον ρεσεψιονίστ σας, τον οικονομικό ελεγκτή, 4 πωλητές, 2 συντονιστές μελών και 3 προσωπικούς εκπαιδευτές.

Αλλά δεν θέλετε τους πονοκεφάλους ούτε το κόστος της πληρωμής προσωπικού μερικής απασχόλησης για την κατασκευή και υποστήριξη αυτών των εργαλείων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αντ 'αυτού, δίνετε σε όλο το προσωπικό της λέσχης της υγείας πρόσβαση στο σύννεφο του Διαδικτύου και νοικιάζετε το λογισμικό γραφείου σας στο διαδίκτυο , το οποίο θα αποθηκευτεί και θα υποστηριχθεί κάπου στην Αριζόνα. Δεν θα χρειαστείτε λοιπόν κάποιο τακτικό προσωπικό υποστήριξης IT. θα χρειαστείτε μόνο περιστασιακή υποστήριξη συμβολαίου για να διασφαλίσετε ότι το υλικό σας διατηρείται.

Τα οφέλη του λογισμικού SaaS / Cloud Computing

Το κύριο πλεονέκτημα του Λογισμικού ως Υπηρεσίας είναι το μειωμένο κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους. Οι πωλητές λογισμικού δεν χρειάζεται να ξοδεύουν χιλιάδες ώρες υποστήριξης χρηστών μέσω τηλεφώνου ... απλά θα συντηρούν και θα επισκευάζουν ένα μόνο κεντρικό αντίγραφο του προϊόντος στο διαδίκτυο. Αντίθετα, οι χρήστες δεν θα χρειαστεί να καλύψουν το μεγάλο αρχικό κόστος πλήρους αγοράς επεξεργασίας κειμένου, λογιστικού φύλλου ή άλλων προϊόντων τελικού χρήστη. Οι χρήστες θα πληρώσουν αντί των ονομαστικών τελών ενοικίασης για πρόσβαση στο μεγάλο κεντρικό αντίγραφο.

Τα Downsides του SaaS / Cloud Computing

Ο κίνδυνος του λογισμικού ως υπηρεσίας και του cloud computing είναι ότι οι χρήστες πρέπει να τοποθετήσουν υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στους πωλητές λογισμικού στο διαδίκτυο, ώστε να μην διαταράξουν την υπηρεσία. Κατά κάποιον τρόπο, ο πωλητής λογισμικού κρατά τους πελάτες του "ομήρους", διότι όλη η τεκμηρίωσή τους και η παραγωγικότητα τους βρίσκονται τώρα στα χέρια του πωλητή. Η ασφάλεια και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των αρχείων καθίστανται ακόμα πιο αναγκαία, καθώς το μαζικό Internet είναι πλέον μέρος του επιχειρηματικού δικτύου.

Όταν μια επιχείρηση 600 εργαζομένων μεταβαίνει σε cloud computing, πρέπει να επιλέξει τον πωλητή λογισμικού προσεκτικά. Θα υπάρξει δραματικά μειωμένο κόστος διαχείρισης για τη χρήση λογισμικού σύννεφο. Ωστόσο, θα υπάρξει αύξηση των κινδύνων διακοπής της υπηρεσίας, συνδεσιμότητας και ηλεκτρονικής ασφάλειας.