Τι είναι το κανάλι οπτικών ινών;

Η τεχνολογία Fibre Channel χρησιμοποιείται με δίκτυα αποθήκευσης διακομιστών

Το Fibre Channel είναι μια τεχνολογία δικτύου υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση εξυπηρετητών σε δίκτυα αποθήκευσης δεδομένων. Η τεχνολογία Fiber Channel χειρίζεται αποθηκευτικό χώρο δίσκων υψηλής απόδοσης για εφαρμογές σε πολλά εταιρικά δίκτυα και υποστηρίζει την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, την ομαδοποίηση και την αναπαραγωγή.

Καλώδια οπτικών ινών έναντι καλωδίων οπτικών ινών

Η τεχνολογία Fiber Channel υποστηρίζει καλωδίωση ινών και χαλκού, αλλά ο χαλκός περιορίζει το Fiber Channel σε μέγιστη συνιστώμενη απόσταση 100 ποδιών, ενώ τα ακριβότερα καλώδια οπτικών ινών φτάνουν τα 6 μίλια. Η τεχνολογία ονομάστηκε συγκεκριμένα το Fiber Channel και όχι το Fibre Channel για να το διακρίνει ως υποστηρίζοντας και την καλωδίωση ινών και χαλκού.

Ταχύτητα και απόδοση του καναλιού οπτικών ινών

Η αρχική έκδοση του καναλιού οπτικών ινών λειτουργεί με μέγιστο ρυθμό δεδομένων 1 Gbps . Οι νεώτερες εκδόσεις του προτύπου αύξησαν αυτό το ρυθμό έως και 128 Gbps, με εκδόσεις 8, 16 και 32 Gbps επίσης σε χρήση.

Το Fibre Channel δεν ακολουθεί την τυπική επίστρωση μοντέλου OSI. Είναι χωρισμένο σε πέντε επίπεδα:

Τα δίκτυα Fibre Channel έχουν ιστορική φήμη ότι είναι δαπανηρή η κατασκευή τους, είναι δύσκολο να τα διαχειριστούν και να μην αναβαθμιστούν λόγω αναντιστοιχιών μεταξύ προϊόντων πωλητών. Ωστόσο, πολλές λύσεις δικτύου δικτύου αποθήκευσης χρησιμοποιούν την τεχνολογία Fibre Channel. Ωστόσο, το Gigabit Ethernet προέκυψε ως εναλλακτική λύση χαμηλότερου κόστους για δίκτυα αποθήκευσης. Το Gigabit Ethernet μπορεί να εκμεταλλευτεί καλύτερα τα πρότυπα διαδικτύου για τη διαχείριση δικτύου όπως το SNMP .