Παράγοντες που εξετάζουν πριν από τη μετατροπή σε MP3

Ρυθμίσεις κωδικοποίησης MP3

Εισαγωγή

Η μορφή MP3 είναι η πιο δημοφιλής μορφή απώλειας ήχου που χρησιμοποιείται σήμερα και είναι εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Η επιτυχία της μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην παγκόσμια συμβατότητά της. Ακόμη και με αυτό το επίτευγμα, εξακολουθούν να υπάρχουν κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε πριν δημιουργήσετε αρχεία MP3. Οι παρακάτω παράγοντες θα σας δώσουν μια ιδέα σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης των ρυθμίσεων κωδικοποίησης για βέλτιστα αποτελέσματα.

Ποιότητα πηγής ήχου

Για να επιλέξετε τις βέλτιστες τιμές κωδικοποίησης, πρέπει πρώτα να λάβετε υπόψη τη φύση της πηγής ήχου. Για παράδειγμα, εάν κωδικοποιείτε φωνητική εγγραφή χαμηλής ποιότητας από μια αναλογική ταινία και χρησιμοποιείτε τις υψηλότερες δυνατές ρυθμίσεις κωδικοποίησης, τότε αυτό θα σπαταλάει πολύ χώρο αποθήκευσης. Αν θέλετε να μετατρέψετε ένα αρχείο MP3 που έχει bitrate 96 kbps σε ένα με bitrate 192kbps, τότε δεν θα προκύψει βελτίωση της ποιότητας. Ο λόγος για αυτό είναι ότι το πρωτότυπο ήταν μόνο 32kbps και έτσι οτιδήποτε υψηλότερο από αυτό θα αυξήσει απλώς το μέγεθος του αρχείου και δεν θα βελτιώσει την ανάλυση ήχου.

Ακολουθούν μερικές τυπικές ρυθμίσεις bitrate που μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε:

Απώλεια στις απώλειες

Η μορφή MP3 είναι μια μορφή απώλειας και η μετατροπή σε άλλη μορφή απώλειας (συμπεριλαμβανομένου άλλου MP3) δεν συνιστάται. Ακόμα κι αν προσπαθήσετε να μετατρέψετε σε υψηλότερο bitrate, θα χάσετε ακόμα την ποιότητα. Συνήθως είναι προτιμότερο να αφήνετε το πρωτότυπο όπως είναι, εκτός και αν θέλετε να μειώσετε τον αποθηκευτικό χώρο και δεν σας πειράζει η μείωση του ήχου.

CBR και VBR

Το σταθερό bitrate ( CBR ) και το μεταβλητό bitrate ( VBR ) είναι δύο επιλογές που μπορείτε να επιλέξετε κατά την κωδικοποίηση ενός αρχείου MP3 που και οι δύο έχουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους. Πριν αποφασίσετε αν θα χρησιμοποιήσετε το CBR ή το VBR, θα πρέπει πρώτα να σκεφτείτε πώς θα ακούσετε τον ήχο. Η CBR είναι η προεπιλεγμένη ρύθμιση που είναι γενικά συμβατή με όλους τους αποκωδικοποιητές MP3 και τις συσκευές υλικού, αλλά δεν παράγει το πιο βελτιστοποιημένο αρχείο MP3. Εναλλακτικά, η VBR παράγει ένα αρχείο MP3 που είναι βελτιστοποιημένο τόσο για το μέγεθος του αρχείου όσο και για την ποιότητα. Το VBR παραμένει η καλύτερη λύση, αλλά δεν είναι πάντοτε συμβατό με παλαιότερο υλικό και ορισμένους αποκωδικοποιητές MP3.