Τι συμβαίνει εάν μια μπαταρία φορητού υπολογιστή είναι υπερφορτωμένη;

Συμβουλές για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής του φορητού υπολογιστή

Δεν είναι δυνατή η υπερφόρτωση μπαταρίας για φορητό υπολογιστή. Εάν αφήσετε τον υπολογιστή σας συνδεδεμένο αφού ολοκληρωθεί η φόρτιση, δεν προφορτίζεται ή δεν καταστρέφει την μπαταρία. Ωστόσο, είναι δυνατή η λήψη μέτρων για τη βελτιστοποίηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του φορητού σας υπολογιστή.

Μπαταρίες ιόντων λιθίου

Οι περισσότεροι σύγχρονοι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου. Αυτές οι μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν εκατοντάδες φορές χωρίς να επηρεαστεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Έχουν ένα εσωτερικό κύκλωμα που σταματά τη διαδικασία φόρτισης όταν η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη. Το κύκλωμα είναι απαραίτητο, διότι χωρίς αυτό η μπαταρία ιόντων λιθίου θα μπορούσε να υπερθερμανθεί και ενδεχομένως να καεί καθώς φορτίζεται. Μια μπαταρία ιόντων λιθίου δεν πρέπει να ζεσταίνεται όσο βρίσκεται στον φορτιστή. Αν το κάνει, αφαιρέστε το. Η μπαταρία μπορεί να είναι ελαττωματική.

Μπαταρίες νικελίου-καδμίου και νικελίου υδριδίου μετάλλων

Οι παλαιότεροι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν μπαταρίες νικελίου-καδμίου και νικελίου. Αυτές οι μπαταρίες χρειάζονται περισσότερη συντήρηση από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Οι μπαταρίες NiCad και NiMH πρέπει να αποφορτιστούν πλήρως και να φορτιστούν πλήρως μία φορά το μήνα για βέλτιστη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Το να τα αφήνετε συνδεδεμένα αφού είναι πλήρως φορτισμένα δεν επηρεάζει αισθητά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Μπαταρίες για φορητούς υπολογιστές Mac

Τα MacBook της Apple, το MacBook Air και το MacBook Pro έρχονται με μη αντικαταστάσιμες μπαταρίες πολυμερών λιθίου για μέγιστη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε ένα συμπαγή χώρο. Για να ελέγξετε την υγεία της μπαταρίας, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Option ενώ κάνετε κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας στη γραμμή μενού. Θα δείτε ένα από τα ακόλουθα μηνύματα κατάστασης:

Εξοικονόμηση ζωής μπαταρίας στα Windows 10

Συμβουλές για τη μέγιστη διάρκεια ζωής της μπαταρίας