Βασικό δωρεάν λογισμικό Windows για ιδιοκτήτες σμέουρων Pi

Δωρεάν λογισμικό Windows για τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη χρήση του Raspberry Pi

Η κατοχή και χρήση ενός Raspberry Pi απαιτεί ένα σύνολο πακέτων λογισμικού που θα σας επιτρέψουν να το ρυθμίσετε, να το διατηρήσετε και να γράψετε κώδικα για τα έργα σας.

Οι εργασίες όπως η εγγραφή μιας εικόνας σε μια κάρτα SD, η μορφοποίηση της κάρτας SD, η μεταφορά αρχείων μέσω του δικτύου σας ή ακόμα και η σύνδεση στο Pi σας από απόσταση απαιτούν κάποια μορφή προγράμματος. Ακόμη και η γραφή μιας δέσμης ενεργειών Python για το έργο σας μπορεί να περιλαμβάνει επεξεργαστές κειμένου με πλούσια χαρακτηριστικά, αν προτιμάτε έναν πιο ελκυστικό καμβά για τον κώδικα σας.

Με τα χρόνια που έχω δοκιμάσει πολλές διαφορετικές επιλογές διαθέσιμες για όλα αυτά τα καθήκοντα, και έχουν εγκατασταθεί σε μερικά αξιόπιστα πακέτα που είναι όλα ελεύθερα να κατεβάσετε.

Ας περάσουμε από κάθε πακέτο λογισμικού και να δείξουμε τους λόγους που ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε καθένα από αυτά.

01 από 08

RealVNC Viewer

Το RealVNC σας δίνει την επιφάνεια εργασίας Raspberry Pi χωρίς την ανάγκη για δεύτερη οθόνη. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Αν δεν θέλετε να αγοράσετε μια επιπλέον οθόνη, πληκτρολόγιο ή ποντίκι για το Raspberry Pi, γιατί να μην συνδεθείτε σε μια συνεδρία VNC από τον υπολογιστή σας και να χρησιμοποιήσετε τα υπάρχοντα περιφερειακά σας;

Το VNC σημαίνει "Virtual Network Computing" και σας επιτρέπει να δείτε ολόκληρη την επιφάνεια εργασίας Pi από έναν άλλο υπολογιστή - στην περίπτωση αυτή τον υπολογιστή μας Windows.

Αφού δοκιμάσετε κάποιες εναλλακτικές λύσεις, θα συνιστούσα τη χρήση του RealVNC Viewer στον υπολογιστή σας για να δείτε την επιφάνεια εργασίας Raspbian.

Η χρήση του RealVNC είναι εύκολη. Απλά ξεκινήστε ένα διακομιστή VNC στο Raspberry Pi (χρησιμοποιώντας το 'vncserver' στο τερματικό) και στη συνέχεια συνδεθείτε σε αυτό από τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας τις λεπτομέρειες IP στο τερματικό και το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του pi. Περισσότερο "

02 από 08

Στόκος

Το Putty σας δίνει ένα τερματικό παράθυρο Raspberry Pi ακριβώς στην επιφάνεια εργασίας σας. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Ομοίως με το RealVNC, αν δεν έχετε ξεχωριστή οθόνη και περιφερειακά για το Raspberry Pi, πώς μπορείτε να εκτελέσετε σενάρια και να γράψετε κώδικα;

Το SSH είναι μια άλλη καλή επιλογή, χρησιμοποιώντας το Putty - έναν απλό εξομοιωτή τερματικού που σας επιτρέπει να εκτελέσετε ένα παράθυρο τερματικού σε οποιονδήποτε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο ίδιο δίκτυο.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι η διεύθυνση IP της Pi και μπορείτε να δημιουργήσετε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας των Windows για να γράψετε κώδικα, να εκτελέσετε σενάρια, να εκτελέσετε εντολές και πολλά άλλα.

Ο μόνος περιορισμός που έχω βρει είναι όταν τρέχει προγράμματα Python που έχουν οποιοδήποτε είδος GUI στοιχείο. Αυτά τα παράθυρα GUI δεν θα ανοίξουν μέσω της περιόδου λειτουργίας Putty SSH - θα χρειαστείτε κάτι σαν το VNC (παραπάνω σε αυτή τη λίστα) γι 'αυτό. Περισσότερο "

03 του 08

Σημειωματάριο ++

Το NotePad ++ παρέχει μεγάλη οπτική καθοδήγηση για τις συνεδρίες κωδικοποίησης. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Μπορείτε να γράψετε τα σενάρια Python απευθείας στο Raspberry Pi χρησιμοποιώντας έναν επεξεργαστή κειμένου τερματικού, όπως το 'nano', ωστόσο δεν σας δίνει πολύ οπτική ανατροφοδότηση από την άποψη της διάταξης κώδικα, της απόστασης και της επισήμανσης σύνταξης.

Το Notepad ++ είναι σαν μια ενσωματωμένη έκδοση του ενσωματωμένου σημειωματάριου των Windows, προσφέροντας πολλές δυνατότητες που σας βοηθούν να γράψετε τον κωδικό σας. Το αγαπημένο μου χαρακτηριστικό είναι η επισήμανση σύνταξης, δείχνοντας την εσοχή του Python ωραία και καθαρά.

Το Notepad ++ t προσφέρει επίσης πρόσθετα για την ενίσχυση της λειτουργικότητάς του. Για παράδειγμα, το plugin NppFTP σας δίνει τη βασική λειτουργικότητα SFTP για τη μετακίνηση κώδικα στο Pi σας μόλις το γράψετε. Περισσότερο "

04 του 08

FileZilla

Το FileZilla σας δίνει πρόσβαση σε αρχεία και καταλόγους της Pi. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Αν θέλετε να γράψετε τα σενάρια σας σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου με καλή επισήμανση σύνταξης (όπως το NotePad ++ παραπάνω), θα χρειαστεί τελικά να μετακινήσετε τον κώδικα από τον υπολογιστή σας στο Pi.

Υπάρχουν μερικές επιλογές εδώ, μεταξύ των οποίων είναι η χρήση sticks USB ή φιλοξενίας στο διαδίκτυο, ωστόσο προτιμώμενη μέθοδος μου είναι να χρησιμοποιήσω το SFTP μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται FileZilla.

Το SFTP σημαίνει "Πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων SSH" αλλά το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουμε είναι ότι σας επιτρέπει να δείτε τους καταλόγους του Pi από τον υπολογιστή σας για να φορτώσετε / κατεβάσετε αρχεία.

Όπως και άλλες εφαρμογές εδώ, το FileZilla χρειάζεται απλά τη διεύθυνση IP και το όνομα χρήστη / κωδικό πρόσβασης της Pi. Περισσότερο "

05 του 08

Win32DiskImager

Το Win32DiskImager σάς βοηθά να γράφετε εικόνες στην κάρτα SD σας. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Κάθε Raspberry Pi χρειάζεται μια κάρτα SD, και αυτές οι κάρτες SD πρέπει να έχουν ένα λειτουργικό σύστημα γραμμένο σε αυτά.

Το Raspbian (και άλλες επιλογές) συνήθως γράφονται σε μια κάρτα SD χρησιμοποιώντας μια εικόνα δίσκου για την οποία χρειάζεστε ειδικό λογισμικό.

Μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τα Windows είναι το Win32DiskImager, το οποίο έχω χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια μαζί με εκατομμύρια άλλους φίλους της Pi.

Είναι μια πολύ ευθεία εφαρμογή που κάνει απλά τη δουλειά. Απαιτείται προσοχή για να διασφαλιστεί ότι η σωστή κίνηση είναι επιλεγμένη για γραφή, το οποίο είναι το μόνο μέρος της διαδικασίας που χρειάζεται πραγματικά μεγάλη προσοχή. Περισσότερο "

06 του 08

SD Formatter

Διαμορφώστε τις κάρτες SD σωστά με το SDFormatter. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Προτού μπορέσετε να γράψετε μια εικόνα δίσκου στην κάρτα SD σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει διαμορφωθεί σωστά.

Τα Windows έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες μορφοποίησης, ωστόσο προτιμώ να χρησιμοποιώ το επίσημο εργαλείο SD Formatter για το σκούπισμα των καρτών μου.

Έχω διαπιστώσει ότι αυτή η εφαρμογή αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα που αφορούν διαφορετικούς τύπους και μορφές καρτών και περιλαμβάνει μερικές ακόμα επιλογές από την προσφορά της Microsoft. Περισσότερο "

07 του 08

H2testw

H2testw έχει ένα παράξενο όνομα, αλλά είναι εξαιρετικό για τον έλεγχο των καρτών SD σας είναι υγιείς, γνήσιοι και στο καθορισμένο μέγεθος. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Ένα άλλο δωρεάν πακέτο λογισμικού για την κάρτα SD σας, αυτή τη φορά για να ελέγξετε την ταχύτητα και την ακεραιότητά του πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Δυστυχώς, ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από πλαστές κάρτες SD, οπότε πάντα θέλω να ελέγξω ότι παίρνω τις διαφημιζόμενες ταχύτητες προτού να το χρησιμοποιήσω.

Αυτό μπορεί να φανεί ελαφρώς υπερβολικό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα έργα της Pi, όπως τα κέντρα μέσων μαζικής επικοινωνίας, παρατηρούνται αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των ταχυτήτων των καρτών, είναι μια αξιόλογη διαδικασία.

Το εργαλείο γράφει την κάρτα σας πριν από την έναρξη της δοκιμής, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τον σωστό αριθμό μονάδας δίσκου! Περισσότερο "

08 από 08

Angry IP Scanner

Ο Angry IP Scanner εμφανίζει τις διευθύνσεις Ip για τις συσκευές στο δίκτυό σας. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Πολλά από τα εργαλεία που έχω καταχωρίσει απαιτούν να γνωρίζετε τη διεύθυνση IP της Raspberry Pi. Αυτό είναι καλό αν έχετε δημιουργήσει στατικές διευθύνσεις, αλλά τι γίνεται αν ο δρομολογητής σας αντιστοιχεί σε τυχαία διεύθυνση κάθε φορά που μια συσκευή συνδέεται στο δίκτυό σας;

Το Angry IP Scanner μπορεί να σας βοηθήσει, αν σαρώσετε το δίκτυό σας μέσα σε ένα καθορισμένο εύρος διευθύνσεων IP και επιστρέψετε μια λίστα με όλους τους ενεργούς κεντρικούς υπολογιστές (συσκευές).

Δεν είναι τόσο χρήσιμο όσο η εφαρμογή Fing Android, δεδομένου ότι δεν εμφανίζει πάντοτε το όνομα κάθε συσκευής, οπότε μπορεί να υπάρχει λίγη δοκιμή και σφάλμα για την εύρεση της σωστής διεύθυνσης IP.

Έχω μόνο λίγες ενεργές συσκευές στο σπίτι έτσι αυτό το λογισμικό λειτουργεί για μένα, ειδικά όταν δεν έχω το τηλέφωνό μου στο χέρι. Περισσότερο "