Τι είναι η μορφή ήχου FLAC;

Ορισμός FLAC

Το Free Lossless Audio Codec είναι ένα πρότυπο συμπίεσης που αναπτύχθηκε αρχικά από το μη κερδοσκοπικό Xiph.org Foundation που υποστηρίζει ψηφιακά αρχεία ήχου τα οποία είναι ακουστικά πανομοιότυπα με το αρχικό υλικό προέλευσης. Τα αρχεία με κωδικοποίηση FLAC, τα οποία συνήθως φέρουν την επέκταση .flac, είναι αξιοσημείωτα για την κατασκευή πλήρως ανοιχτού κώδικα καθώς και μικρά μεγέθη αρχείων και γρήγορους χρόνους αποκωδικοποίησης.

Τα αρχεία FLAC είναι δημοφιλή στον ηχητικό χώρο χωρίς απώλειες. Στον ψηφιακό ήχο, ένας χωρίς απώλειες κωδικοποιητής είναι αυτός που δεν χάνει καμία σημαντική πληροφορία σήματος σχετικά με την αρχική αναλογική μουσική κατά τη διαδικασία συμπίεσης αρχείων. Πολλοί δημοφιλείς κωδικοποιητές χρησιμοποιούν αλγόριθμους συμπίεσης απώλειας -για παράδειγμα, τα πρότυπα MP3 και Windows Media Audio, τα οποία χάνουν κάποια πιστότητα ήχου κατά την απόδοση.

Αντιγραφή μουσικών CD

Στην πραγματικότητα, πολλοί χρήστες που επιθυμούν να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας των αρχικών CD ήχου (CD ripping ) επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το FLAC για να διατηρήσουν τον ήχο αντί να χρησιμοποιούν μια μορφή απώλειας . Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι εάν η αρχική πηγή έχει καταστραφεί ή χαθεί, τότε μπορεί να αναπαραχθεί ένα τέλειο αντίγραφο χρησιμοποιώντας τα προηγουμένως κωδικοποιημένα αρχεία FLAC.

Από όλες τις διαθέσιμες μορφές ήχου χωρίς απώλειες, το FLAC είναι ίσως το πιο δημοφιλές που χρησιμοποιείται σήμερα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες υπηρεσίες μουσικής HD προσφέρουν τώρα κομμάτια σε αυτή τη μορφή για λήψη.

Η αντιγραφή ενός CD ήχου στο FLAC συνήθως παράγει αρχεία με αναλογία συμπίεσης μεταξύ 30% και 50%. Λόγω της φύσης της απώλειας της μορφής, μερικοί προτιμούν επίσης να αποθηκεύουν τη βιβλιοθήκη ψηφιακής μουσικής τους ως αρχεία FLAC σε εξωτερικά μέσα αποθήκευσης και να μετατρέπονται σε μορφές απώλειας ( MP3 , AAC , WMA κ.λπ.) όταν χρειάζεται - για παράδειγμα, για συγχρονισμό σε MP3 φορέα ή άλλου τύπου φορητή συσκευή.

Χαρακτηριστικά FLAC

Το πρότυπο FLAC υποστηρίζεται σε όλα τα μεγάλα λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Windows 10, MacOS High Sierra και άνω, των περισσότερων διανομών Linux, του Android 3.1 και νεότερων και του iOS 11 και νεότερων.

Τα αρχεία FLAC υποστηρίζουν την προσθήκη ετικετών μεταδεδομένων, την κάλυψη άλμπουμ και την γρήγορη αναζήτηση περιεχομένου. Επειδή πρόκειται για μη ιδιόκτητη μορφή χωρίς άδεια χρήσης της βασικής της τεχνολογίας, το FLAC είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα. Συγκεκριμένα, η γρήγορη ροή και αποκωδικοποίηση FLAC σε σύγκριση με άλλες μορφές την καθιστούν κατάλληλη για online αναπαραγωγή.

Από τεχνική άποψη, ο κωδικοποιητής FLAC υποστηρίζει:

FLAC Περιορισμοί

Το κύριο μειονέκτημα για τα αρχεία FLAC είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του υλικού δεν το υποστηρίζει εγγενώς. Παρόλο που τα λειτουργικά συστήματα υπολογιστών και smartphone άρχισαν να υποστηρίζουν το FLAC, η Apple δεν την υποστήριξε μέχρι το 2017 και τη Microsoft μέχρι το 2016 - παρά το γεγονός ότι ο κωδικοποιητής κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001. Οι παίκτες υλικού καταναλωτών γενικά δεν υποστηρίζουν το FLAC, αλλά-κοινές μορφές όπως MP3 ή WMA.

Ένας λόγος για τον οποίον η FLAC μπορεί να είχε πιο αργή υιοθέτηση από τον κλάδο, παρά την ανωτερότητα του ως αλγόριθμο συμπίεσης, είναι ότι δεν υποστηρίζει κανένα είδος δυνατότητας διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων. Τα αρχεία FLAC δεν έχουν σχεδιαστεί να επιβαρύνονται από προγράμματα αδειοδότησης λογισμικού, τα οποία έχουν περιορίσει τη χρησιμότητά τους για τους εμπορικούς πωλητές ροής και τη βιομηχανία εμπορικής μουσικής στο σύνολό τους.