Τι είναι το αρχείο WPS;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία WPS

Τα περισσότερα αρχεία με την επέκταση αρχείου WPS είναι πιθανά αρχεία του Microsoft Works Document, αλλά το λογισμικό Kingsoft Writer παράγει επίσης αυτούς τους τύπους αρχείων.

Η μορφή αρχείου εγγράφων Microsoft Works διακόπηκε από τη Microsoft το 2006, όταν αντικαταστάθηκε από τη μορφή αρχείου DOC της Microsoft. Οι δύο είναι παρόμοιες δεδομένου ότι υποστηρίζουν και τα δύο πλούσιο κείμενο, πίνακες και εικόνες, αλλά η μορφή WPS στερείται μερικών από τις πιο προηγμένες δυνατότητες μορφοποίησης που υποστηρίζονται με DOC.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο WPS

Δεδομένου ότι τα περισσότερα αρχεία WPS που θα βρείτε πιθανώς δημιουργήθηκαν με το Microsoft Works, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν από αυτό το πρόγραμμα. Ωστόσο, η Microsoft Works έχει διακοπεί και μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτηθεί ένα αντίγραφο του λογισμικού.

Σημείωση: Εάν διαθέτετε ένα αντίγραφο της τελευταίας έκδοσης του Microsoft Works, έκδοση 9 και πρέπει να ανοίξετε ένα αρχείο WPS που δημιουργήθηκε με το Microsoft Works έκδοση 4 ή 4.5, θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε τον δωρεάν μετατροπέα αρχείων Microsoft Works 4. Ωστόσο, δεν έχω έναν έγκυρο σύνδεσμο λήψης για αυτό το πρόγραμμα.

Ευτυχώς, τα αρχεία WPS μπορούν επίσης να ανοίξουν με οποιαδήποτε από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του Microsoft Word. Στο Microsoft Word 2003 ή νεότερο, απλά επιλέξτε τον τύπο αρχείου "Έργα" από το παράθυρο διαλόγου " Άνοιγμα ". Στη συνέχεια, μπορείτε να πλοηγηθείτε στον φάκελο που περιέχει το αρχείο WPS που θέλετε να ανοίξετε.

Σημείωση: Ανάλογα με την έκδοση του Microsoft Office και την έκδοση του Microsoft Works, το αρχείο WPS που θέλετε να ανοίξετε δημιουργήθηκε, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε το δωρεάν εργαλείο μετατροπής αρχείων Microsoft Works 6-9 πριν μπορέσετε να ανοίξετε το WPS αρχείου.

Ο ελεύθερος επεξεργαστής κειμένου AbiWord (για Linux και Windows) ανοίγει επίσης αρχεία WPS, τουλάχιστον αυτά που δημιουργήθηκαν με συγκεκριμένες εκδόσεις του Microsoft Works. Ο LibreOffice Writer και ο OpenOffice Writer είναι δύο ακόμη ελεύθερα προγράμματα που μπορούν να ανοίξουν αρχεία WPS.

Σημείωση: Το AbiWord για Windows δεν αναπτύσσεται πλέον αλλά μέσω αυτού του παραπάνω συνδέσμου υπάρχει μια παλαιότερη έκδοση που λειτουργεί με αρχεία WPS.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά το άνοιγμα ενός αρχείου WPS με οποιαδήποτε από τις ήδη αναφερθείσες μεθόδους, το αρχείο μπορεί να είναι ένα έγγραφο Kingsoft Writer, το οποίο χρησιμοποιεί επίσης την επέκταση WPS. Μπορείτε να ανοίξετε αυτούς τους τύπους αρχείων WPS με το λογισμικό Kingsoft Writer.

Το Word Viewer της Microsoft είναι μια άλλη επιλογή αν απλά πρέπει να δείτε το WPS και όχι να το επεξεργαστείτε . Αυτό το δωρεάν εργαλείο λειτουργεί για άλλα έγγραφα, όπως DOC, DOT , RTF και XML .

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο WPS

Υπάρχουν δύο τρόποι για να μετατρέψετε ένα αρχείο WPS. Μπορείτε είτε να το ανοίξετε σε ένα από τα προγράμματα που υποστηρίζονται από το WPS που αναφέραμε παραπάνω και στη συνέχεια να τα αποθηκεύσετε σε άλλη μορφή είτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό μετατροπέα αρχείων για να μετατρέψετε τη μορφή άλλου εγγράφου WPS.

Εάν κάποιος σας έστειλε ένα αρχείο WPS ή αν έχετε κατεβάσει ένα από το διαδίκτυο και δεν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα από τα προγράμματα που υποστηρίζουν το WPS, συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση του Zamar ή του CloudConvert. Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα δωρεάν μετατροπέων εγγράφων που υποστηρίζουν τη μετατροπή του WPS σε μορφές όπως DOC, DOCX , ODT , PDF , TXT και άλλα.

Με αυτούς τους δύο μετατροπείς WPS, πρέπει απλώς να φορτώσετε το αρχείο στον ιστότοπο και στη συνέχεια να επιλέξετε τη μορφή στην οποία θέλετε να το μετατρέψετε. Στη συνέχεια, κατεβάστε το μετατρεπόμενο έγγραφο πίσω στον υπολογιστή σας για να το χρησιμοποιήσετε.

Μόλις το αρχείο WPS μετατραπεί σε πιο αναγνωρίσιμη μορφή, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χωρίς προβλήματα στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και σε επεξεργαστές κειμένου online.