Αρχικό παιχνίδι Doom δωρεάν λήψης υπολογιστή

Παίξτε το πρωτότυπο Doom and Doom 95 - Κατεβάστε το δωρεάν παιχνίδι PC

Ο πηγαίος κώδικας για το αρχικό βιντεοπαιχνίδι Doom and Doom 95 πρώτου προσώπου απελευθερώθηκε στο δημόσιο τομέα το 1997. Από τότε που κυκλοφόρησαν, υπήρχαν δεκάδες θύρες πηγής Doom και κλώνοι. Αυτό περιλαμβάνει κλώνους της αρχικής έκδοσης των Windows του παιχνιδιού Doom 95 και των εκδόσεων MS-DOS επίσης.

Πολλοί από αυτούς τους κλώνους έχουν έρθει και φύγουν, αλλά μερικοί επιβιώνουν και εξακολουθούν να είναι ενημερωμένοι μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα, μία από τις θύρες προέλευσης Doom που ονομάζεται PrBoom χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο από την id Software για την ανάπτυξη της έκδοσης κινητού iOS του Doom που κυκλοφόρησε. Αυτοί οι κλώνοι και οι θύρες έχουν επίσης καθορίσει σφάλματα και έχουν βελτιώσει ορισμένες πτυχές παιχνιδιού και γραφικά κατά μήκος του δρόμου.

Το Doom έχει επίσης μεταφερθεί σε τουλάχιστον 20 διαφορετικές πλατφόρμες βιντεοπαιχνιδιών και λειτουργικά συστήματα υπολογιστών. Ένας από τους τελευταίους λιμένες περιλαμβάνει την έκδοση του Doom το 2013 για το σύστημα οικιακού υπολογιστή retro Commodore VIC-20.

Ένα πράγμα που παρέμεινε σταθερό μέσω όλων αυτών των θυρών πηγής Doom και Doom 95 είναι το πρωτοποριακό gameplay που εισήγαγε το Doom και αυτό που το κατέστησε ένα από τα πιο επιδραστικά και κλασικά παιχνίδια PC όλων των εποχών. Η συντριπτική πλειοψηφία των λιμένων προέλευσης και των κλώνων παραμένουν αληθινές στο πρωτότυπο, αναδημιουργώντας το ίδιο με τα νοσταλγικά γραφικά VGA των αρχών της δεκαετίας του 1990.

Εκτός από την πηγή PrBoom άλλη πηγή Doom, οι θύρες περιλαμβάνουν GZDoom, ZDoom και Zdaemon. Το Zdaemon είναι μοναδικό καθώς φέρνει ένα στοιχείο για πολλούς παίκτες στο Doom. Επιτρέπει στους παίκτες να συνδεθούν με διακομιστές για πολλούς παίκτες και να παίξουν εναντίον των online αντιπάλων σε διάφορες μορφές παιχνιδιών. Αναδημιουργεί πιστά όλες τις πτυχές του αρχικού Doom, αλλά το φέρνει στον κόσμο των σκοπευτών πολλαπλών στρώσεων .

Το AllGamesAtoZ, το οποίο φιλοξενεί μερικά από τα αρχεία λήψης, περιέχει επιπλέον πληροφορίες για μερικές από τις πιο δημοφιλείς θύρες πηγής Doom.

Ανάλογα με την έκδοση που έχει ληφθεί, ενδέχεται να απαιτείται από το DOSBOX να εκτελεί παλιά παιχνίδια DOS σε υπολογιστή που εκτελεί τρέχουσα έκδοση των λειτουργικών συστημάτων Windows, Mac OS X ή Linux.

Σχετικά με τη σειρά Doom

Το αρχικό Doom κυκλοφόρησε το 1993 από την id Software και ήταν το πρώτο παιχνίδι στη σειρά Doom που έβλεπε συνολικά μόλις πέντε κυκλοφορίες της 23χρονης ιστορίας της. Εκτός από το Doom, υπάρχει το Doom II, Final Doom που κυκλοφόρησε το 1994 και το 1996 αντίστοιχα.

Μετά την απελευθέρωση του Doom II, σημειώθηκε μια οκταετής παύση στη σειρά που τελείωσε με την κυκλοφορία του Doom 3 το 2004. Η Doom 3 θεωρείται επανεκκίνηση της σειράς, καθώς πρόκειται για μια επανάληψη της ίδιας βασικής ιστορίας που έξω στο αρχικό κλασικό Doom. Υπήρχε ένα πακέτο επέκτασης για το Doom 3 με τίτλο Ανάσταση του κακού. Το 2013, το Doom 3 κυκλοφόρησε εκ νέου ως βελτιωμένη έκδοση γνωστή ως έκδοση Doom 3 BFG. Αυτή η έκδοση του BFG περιλαμβάνει την επέκταση της ανάστασης του κακού καθώς και μια νέα καμπάνια single-player με τίτλο Η απολεσθείσα αποστολή. Το πρωτότυπο Doom (Ultimate Edition) και το Doom II plus επεκτάσεις περιλαμβάνονται επίσης σε αυτή την έκδοση.

Η σειρά Doom έλαβε μια άλλη επανεκκίνηση το 2016 με ένα νέο παιχνίδι απλά τίτλο Doom. Αυτή η έκδοση έγινε πολύ καλά δεκτή από τους οπαδούς και τους κριτικούς. Το Doom (2016), όπως το Doom 3, περιλαμβάνει μια λειτουργία καμπάνιας με έναν παίκτη και ανταγωνιστική λειτουργία για πολλούς παίκτες με έξι τρόπους παιχνιδιού για πολλούς παίκτες και εννέα χάρτες πολλών παικτών κατά την απελευθέρωση.