Εγκατάσταση μητρικού πίνακα επιτραπέζιων υπολογιστών

01 από 10

Εισαγωγή και άνοιγμα της θήκης

Ανοίξτε την θήκη του υπολογιστή. © Μαρκ Κιμίν
Δυσκολία: Μέτρια έως σύνθετη με βάση την περίπτωση υπολογιστή
Χρόνος που απαιτείται: 30 λεπτά ή περισσότερο
Απαιτούμενα εργαλεία: κατσαβίδι Philips και ενδεχομένως εξάγωνο οδηγό

Αυτός ο οδηγός αναπτύχθηκε για να καθοδηγήσει τους χρήστες σχετικά με τη σωστή εγκατάσταση μιας μητρικής πλακέτας σε περίπτωση υπολογιστή. Περιλαμβάνει οδηγίες βήμα προς βήμα για την σωστή προετοιμασία της θήκης, την εγκατάσταση και τη σύνδεση των απαραίτητων συρμάτων στη μητρική πλακέτα στο εσωτερικό της θήκης. Ο οδηγός βασίζεται σε μια τυποποιημένη διάταξη του πίνακα ATX εγκατεστημένη σε μια μεσαίου μεγέθους θήκη πύργου. Η περίπτωση συμβαίνει να έχει αφαιρούμενο δίσκο μητρικής κάρτας για να είναι πιο εύκολο να φωτογραφίσετε τα απαραίτητα βήματα. Ο χρόνος και η ευκολία της εγκατάστασης της μητρικής πλακέτας εξαρτώνται πολύ από το σχεδιασμό της θήκης στην οποία έχει εγκατασταθεί.

Όλες οι σύγχρονες ATX motherboard έχουν μια ποικιλία συνδέσμων και jumper που πρέπει να ρυθμιστεί για την σωστή λειτουργία του συστήματος υπολογιστών. Η θέση και η διάταξη των καρφιτσών αυτών ποικίλλουν ανάλογα με τις περιπτώσεις και τις μητρικές πλακέτες. Συνιστάται να διαβάσετε πλήρως και να έχετε στη διάθεσή σας όλες τις οδηγίες μητρικής πλακέτας και θήκης, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν διατάξεις πινέζας και jumper.

Το πρώτο βήμα θα είναι να ανοίξετε την υπόθεση. Η μέθοδος ανοίγματος της θήκης ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής της θήκης. Οι περισσότερες νέες περιπτώσεις έχουν είτε έναν πλαϊνό πίνακα είτε μια πόρτα, ενώ οι παλαιότεροι απαιτούν την αφαίρεση ολόκληρου του καλύμματος. Αφαιρέστε τυχόν βίδες κρατώντας το κάλυμμα στη θήκη και τοποθετήστε τις στην άκρη σε ασφαλές μέρος.

02 από 10

(Προαιρετικό) Αφαιρέστε το δίσκο της μητρικής πλακέτας

Αφαιρέστε το δίσκο της μητρικής πλακέτας. © Μαρκ Κιμίν

Ορισμένες περιπτώσεις έχουν αφαιρούμενο δίσκο μητρικής πλακέτας που ολισθαίνει έξω από την θήκη για να διευκολύνει την εγκατάσταση μιας μητρικής πλακέτας. Εάν η θήκη σας έχει ένα τέτοιο δίσκο, τώρα είναι η ώρα να την αφαιρέσετε από την υπόθεση.

03 από 10

Αντικαταστήστε την πλάκα σύνδεσης ATX

Αφαιρέστε και εγκαταστήστε την πλάκα ATX. © Μαρκ Κιμίν

Ενώ υπάρχει ένας τυπικός σχεδιασμός υποδοχής ATX για το πίσω μέρος της μητρικής πλακέτας, κάθε κατασκευαστής μπορεί να σχεδιάσει τους συνδετήρες, ωστόσο, που χρειάζονται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρεθεί από τη θήκη η βασική πλάκα υποδοχής ATX σύνδεσης και να εγκατασταθεί η προσαρμοσμένη που συνοδεύει τη μητρική πλακέτα.

Για να αφαιρέσετε τη βασική πλάκα ATX, πιέστε απαλά στη γωνία της εγκατεστημένης πλάκας ATX μέχρι να βγει. Επαναλάβετε αυτό στην απέναντι γωνία για να αφαιρέσετε πλήρως την πλάκα.

Τοποθετήστε το νέο σημείο ATX ευθυγραμμίζοντας τις υποδοχές σωστά (το πληκτρολόγιο PS / 2 και το ποντίκι θα πρέπει να είναι στην πλευρά προς την τροφοδοσία) και πιέζοντας ελαφρά από το εσωτερικό μέχρι να ασφαλίσει στη θέση του.

04 από 10

Προσδιορίστε τη θέση εγκατάστασης της μητρικής πλακέτας

Προσδιορίστε την τοποθεσία συναρμολόγησης. © Μαρκ Κιμίν

Υπάρχει μια ποικιλία μεγεθών που μπορεί να εισέλθει στην επιφάνεια εργασίας μιας μητρικής επιφάνειας εργασίας. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια σειρά οπών τοποθέτησης που πρέπει να τοποθετηθούν μεταξύ της μητρικής πλακέτας και της θήκης ή της θήκης. Συγκρίνετε τη μητρική πλακέτα με τη θήκη στην οποία πρόκειται να εγκατασταθεί. Οποιαδήποτε τοποθεσία που διαθέτει οπή τοποθέτησης θα απαιτήσει ένα στήριγμα εγκατεστημένο στο δίσκο.

05 από 10

Εγκαταστήστε το Standoffs της μητρικής πλακέτας

Εγκαταστήστε το Standoffs της μητρικής πλακέτας. © Μαρκ Κιμίν

Εγκαταστήστε τις ασφάλειες στην κατάλληλη θέση. Οι standoffs μπορεί να έρθουν σε διάφορα στυλ. Το πιο συνηθισμένο είναι το brass hex standoff που απαιτεί ένα hex driver για εγκατάσταση. Οι άλλοι περιλαμβάνουν ένα στυλ κλιπ το οποίο ασφαλίζει στο δίσκο.

06 από 10

Συνδέστε τη μητρική πλακέτα

Στερεώστε τη μητρική πλακέτα στην θήκη. © Μαρκ Κιμίν

Τοποθετήστε τη μητρική πλακέτα πάνω από το δίσκο και ευθυγραμμίστε την σανίδα έτσι ώστε να είναι ορατές όλες οι αποστάσεις από τις οπές στερέωσης. Ξεκινώντας από το πιο κεντρικό σημείο τοποθέτησης, τοποθετήστε τις βίδες για να στερεώσετε τη μητρική πλακέτα στο δίσκο. Μετά το κέντρο, δουλέψτε σε ένα αστέρι για να στερεώσετε τις γωνίες του πίνακα.

07 από 10

Συνδέστε τα καλώδια ελέγχου ATX

Συνδέστε τα καλώδια ελέγχου ATX. © Μαρκ Κιμίν

Εντοπίστε τη θήκη τροφοδοσίας, το σκληρό δίσκο LED, τις επαναφοράς και τις υποδοχές ηχείων από τη θήκη. Χρησιμοποιώντας το εγχειρίδιο από τη μητρική πλακέτα, συνδέστε αυτές τις υποδοχές στις κατάλληλες κεφαλίδες της μητρικής πλακέτας.

08 από 10

Συνδέστε το ATX Power Connector

Συνδέστε τη δύναμη στη μητρική πλακέτα. © Μαρκ Κιμίν

Τώρα η μητρική πλακέτα πρέπει να συνδεθεί με το τροφοδοτικό. Όλες οι μητρικές θα χρησιμοποιούν το τυπικό τετράγωνο μπλοκ σύνδεσης ATX με 20 ακίδες. Βρείτε αυτό και συνδέστε το στην υποδοχή της μητρικής πλακέτας. Εφόσον οι περισσότεροι νέοι υπολογιστές χρειάζονται πρόσθετη ισχύ, μπορεί να υπάρχει και ένας τετραπολικός σύνδεσμος τροφοδοσίας ATX12V. Εάν υπάρχει, εντοπίστε αυτό το καλώδιο τροφοδοσίας και συνδέστε το στην υποδοχή της μητρικής πλακέτας επίσης.

09 από 10

(Προαιρετικό) Αντικαταστήστε το δίσκο της μητρικής πλακέτας

Αντικαταστήστε το δίσκο της μητρικής πλακέτας. © Μαρκ Κιμίν

Εάν η θήκη χρησιμοποιεί δίσκο μητρικής πλακέτας και το προηγουμένως αφαιρεθεί από τη θήκη, είναι πλέον καιρός να σύρετε το δίσκο πίσω στη θήκη για να τελειώσει η υπόλοιπη εγκατάσταση.

10 από 10

(Προαιρετικό) Εγκατάσταση οποιωνδήποτε κεφαλίδων θύρας

Συνδέστε τυχόν συνδέσεις θύρας στη μητρική πλακέτα. © Μαρκ Κιμίν

Πολλές μητρικές σήμερα διαθέτουν μια ποικιλία πρόσθετων υποδοχών για διαφορετικούς τύπους θυρών που δεν ταιριάζουν στην πλάκα σύνδεσης ATX μητρικών καρτών. Για να τα χειριστείτε, παρέχουν επιπλέον κεφαλίδες που συνδέονται στη μητρική πλακέτα και βρίσκονται σε ένα κάλυμμα υποδοχής κάρτας. Επιπλέον, ορισμένοι από αυτούς τους συνδέσμους μπορεί να βρίσκονται στη θήκη και μπορούν να συνδεθούν στη μητρική πλακέτα.

Η εγκατάσταση οποιασδήποτε κεφαλίδας είναι πολύ παρόμοια με εκείνη της εγκατάστασης μιας τυπικής κάρτας διασύνδεσης.

Αφού εγκατασταθεί η κεφαλίδα σε μια υποδοχή κάρτας, οι υποδοχές θύρας αυτής και κάθε θύρας πρέπει να συνδεθούν στη μητρική πλακέτα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο της μητρικής πλακέτας για την κατάλληλη θέση των συνδέσμων σε διατάξεις πείρων στη μητρική πλακέτα για αυτά τα καλώδια.

Είναι ακόμα απαραίτητο σε αυτό το σημείο να εγκαταστήσετε τις υπόλοιπες κάρτες και μονάδες προσαρμογέων στη μητρική πλακέτα για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση του συστήματος. Είναι σημαντικό όταν το σύστημα λειτουργεί και λειτουργεί για να βεβαιωθεί ότι έχουν εγκατασταθεί σωστά όλες οι υποδοχές σύνδεσης, οι βραχυκυκλωτήρες και οι διακόπτες. Εάν κάποιο από αυτά δεν λειτουργεί, απενεργοποιήστε το σύστημα και ανατρέξτε στο εγχειρίδιο οδηγιών για να δείτε αν οι υποδοχές ενδέχεται να μην είναι σωστά εγκατεστημένες.