Τι είναι η βιομετρική;

Πώς αυτή η τεχνολογία μέτρησης είναι μέρος της ζωής σας

Η βιομετρία ορίζεται ως η μελέτη και η εφαρμογή επιστημονικών ή / και τεχνολογικών μεθόδων σχεδιασμένων για τη μέτρηση, την ανάλυση και / ή την καταγραφή των μοναδικών φυσιολογικών ή συμπεριφορικών χαρακτηριστικών ενός ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν ήδη βιομετρικά στοιχεία με τις μορφές των δακτυλικών αποτυπωμάτων και του προσώπου μας.

Αν και τα βιομετρικά στοιχεία έχουν χρησιμοποιηθεί από διάφορους κλάδους εδώ και δεκαετίες, η σύγχρονη τεχνολογία συνέβαλε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού. Για παράδειγμα, πολλά από τα πιο πρόσφατα smartphones διαθέτουν σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων και / ή αναγνώριση προσώπου για να ξεκλειδώσουν συσκευές. Η βιομετρία χρησιμοποιεί τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που είναι μοναδικά από το ένα άτομο στο άλλο - ο εαυτός μας γίνεται ο τρόπος αναγνώρισης / ελέγχου ταυτότητας αντί να χρειάζεται να εισάγετε κωδικούς ή κωδικούς PIN.

Σε σύγκριση με τα λεγόμενα "token-based" (π.χ. κλειδιά, κάρτες ταυτότητας, άδειες οδηγού) και μεθόδους ελέγχου πρόσβασης που βασίζονται στη γνώση (π.χ. κωδικοί PIN, κωδικοί πρόσβασης), τα βιομετρικά χαρακτηριστικά είναι πολύ δυσκολότερο να χαράξουν, να κλέψουν ή να ψεύσουν . Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο συχνά προτιμάται η χρήση βιομετρικών στοιχείων για ασφαλή είσοδο υψηλού επιπέδου (π.χ. κυβερνητικά / στρατιωτικά κτίρια), η πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα / πληροφορίες και η πρόληψη απάτης ή κλοπής.

Τα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται από τη βιομετρική ταυτοποίηση / ταυτοποίηση είναι κατά κύριο λόγο μόνιμα, τα οποία προσφέρουν μια ευκολία - δεν μπορείτε απλά να ξεχάσετε ή να τα αφήσετε τυχαία κάπου στο σπίτι. Ωστόσο, η συλλογή, αποθήκευση και χειρισμός βιομετρικών δεδομένων (ιδίως όσον αφορά την τεχνολογία των καταναλωτών) προκαλεί συχνά ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτική ζωή, την ασφάλεια και την προστασία της ταυτότητας.

01 από 03

Βιομετρικά χαρακτηριστικά

Τα δείγματα DNA χρησιμοποιούνται από γιατρούς σε γενετικές εξετάσεις για να βοηθήσουν τα άτομα να καθορίσουν τους κινδύνους και τις προοπτικές ανάπτυξης κληρονομικών νόσων / καταστάσεων. Andrew Brookes / Getty Images

Υπάρχουν πολλά βιομετρικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, με διαφορετικά μέσα συλλογής, μέτρησης, αξιολόγησης και εφαρμογής. Τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται στα βιομετρικά στοιχεία σχετίζονται με το σχήμα και / ή τη σύνθεση του σώματος. Μερικά παραδείγματα είναι (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά):

Τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται στα βιομετρικά στοιχεία - μερικές φορές αναφέρονται ως behaviometrics - σχετίζονται με μοναδικά μοτίβα που παρουσιάζονται μέσω της δράσης . Μερικά παραδείγματα είναι (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά):

Τα χαρακτηριστικά επιλέγονται λόγω ειδικών παραγόντων που τα καθιστούν κατάλληλα για βιομετρικές μετρήσεις και ταυτοποίηση / ταυτοποίηση. Οι επτά παράγοντες είναι:

Αυτοί οι παράγοντες βοηθούν επίσης να προσδιοριστεί εάν μια βιομετρική λύση μπορεί να είναι καλύτερο να εφαρμοστεί σε μια κατάσταση από την άλλη. Αλλά το κόστος και η συνολική διαδικασία συλλογής λαμβάνονται επίσης υπόψη. Για παράδειγμα, οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων και προσώπων είναι μικρές, φθηνές, γρήγορες και είναι εύκολο να εφαρμοστούν σε κινητές συσκευές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα smartphones διαθέτουν αυτά αντί για υλικό για την ανάλυση της οσμής ή της γεωμετρίας των φλεβών του σώματος!

02 του 03

Πώς λειτουργεί η βιομετρία

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου συλλέγουν τακτικά δακτυλικά αποτυπώματα για να βοηθήσουν στη δημιουργία σκηνών εγκλήματος και να εντοπίσουν τα άτομα MAURO FERMARIELLO / ΒΙΒΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ / Getty Images

Η βιομετρική αναγνώριση / έλεγχος ταυτότητας ξεκινά με τη διαδικασία συλλογής. Αυτό απαιτεί αισθητήρες σχεδιασμένους για τη λήψη συγκεκριμένων βιομετρικών δεδομένων. Πολλοί ιδιοκτήτες iPhone μπορεί να είναι εξοικειωμένοι με τη ρύθμιση Touch ID, όπου πρέπει να τοποθετούν τα δάχτυλα στον αισθητήρα Touch ID ξανά και ξανά και ξανά.

Η ακρίβεια και η αξιοπιστία του εξοπλισμού / τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για τη συλλογή συμβάλλουν στη διατήρηση υψηλότερων επιδόσεων και χαμηλότερων ποσοστών σφάλματος σε επόμενα βήματα (π.χ. αντιστοίχιση). Βασικά, η νέα τεχνολογία / ανακάλυψη συμβάλλει στη βελτίωση της διαδικασίας με καλύτερο υλικό.

Ορισμένοι τύποι βιομετρικών αισθητήρων και / ή διαδικασιών συλλογής είναι πιο συνηθισμένοι και διαδεδομένοι από τους άλλους στην καθημερινή ζωή (ακόμη και αν δεν σχετίζονται με την αναγνώριση / πιστοποίηση ταυτότητας). Σκεφτείτε:

Μόλις ληφθεί ένα βιομετρικό δείγμα ένας αισθητήρας (ή αισθητήρες), οι πληροφορίες υποβάλλονται σε ανάλυση με αλγόριθμους υπολογιστή. Οι αλγόριθμοι προγραμματίζονται για τον εντοπισμό και την εξαγωγή ορισμένων πτυχών ή / και μοτίβων χαρακτηριστικών (π.χ. ράχες και κοιλάδες δακτυλικών αποτυπωμάτων, δίκτυα αιμοφόρων αγγείων στους αμφιβληστροειδείς, σύνθετες σημάνσεις ίριδων, γήπεδο και στυλ / ρυθμός φωνών κ.λπ.) τα δεδομένα σε ψηφιακή μορφή / πρότυπο.

Η ψηφιακή μορφή καθιστά τις πληροφορίες ευκολότερες στην ανάλυση / σύγκριση με άλλους. Η καλή πρακτική ασφάλειας συνεπάγεται την κρυπτογράφηση και την ασφαλή αποθήκευση όλων των ψηφιακών δεδομένων / προτύπων.

Στη συνέχεια, οι επεξεργασμένες πληροφορίες διαβιβάζονται σε έναν αλγόριθμο αντιστοίχισης, ο οποίος συγκρίνει την είσοδο με μία εγγραφή (δηλ. Την εξακρίβωση ταυτότητας) ή με περισσότερες (δηλ. Ταυτοποίηση) καταχωρήσεις αποθηκευμένες στη βάση δεδομένων ενός συστήματος. Η αντιστοίχιση περιλαμβάνει μια διαδικασία βαθμολόγησης που υπολογίζει βαθμούς ομοιότητας, σφάλματα (π.χ. ατέλειες από τη διαδικασία συλλογής), φυσικές αποκλίσεις (δηλαδή ορισμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά μπορούν να βιώσουν λεπτές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου) και πολλά άλλα. Εάν μια βαθμολογία περάσει το ελάχιστο σημάδι για αντιστοίχιση, τότε το σύστημα επιτυγχάνει την ταυτοποίηση / πιστοποίηση του ατόμου.

03 του 03

Βιομετρική αναγνώριση έναντι ελέγχου ταυτότητας (Επαλήθευση)

Οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων αποτελούν έναν αυξανόμενο τύπο ασφάλειας που πρέπει να ενσωματωθεί σε κινητές συσκευές. mediaphotos / Getty Images

Όσον αφορά τη βιομετρική, οι όροι «ταυτοποίηση» και «πιστοποίηση» συγχέονται συχνά μεταξύ τους. Ωστόσο, ο καθένας ζητά πραγματικά μια ελαφρώς διαφορετική αλλά ξεχωριστή ερώτηση.

Η βιομετρική ταυτοποίηση θέλει να γνωρίζει ποιοι είστε - η διαδικασία αντιστοίχισης ενός προς πολλούς συγκρίνει την εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων με όλες τις άλλες καταχωρίσεις μέσα σε μια βάση δεδομένων. Για παράδειγμα, ένα άγνωστο δακτυλικό αποτύπωμα που βρέθηκε σε μια σκηνή εγκλήματος θα υποβληθεί σε επεξεργασία για να προσδιοριστεί σε ποιον ανήκει.

Ο βιομετρικός έλεγχος ταυτότητας θέλει να γνωρίζει αν είστε εκείνος που ισχυρίζεστε ότι είναι - η διαδικασία αντιστοίχισης ενός προς ένα συγκρίνει την εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων με μία εγγραφή (τυπικά τη δική σας που είχε εγγραφεί προηγουμένως για παραπομπή) μέσα σε μια βάση δεδομένων. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείτε τον σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων για να ξεκλειδώσετε το smartphone σας, ελέγχει για να βεβαιωθείτε ότι είστε πράγματι ο εξουσιοδοτημένος ιδιοκτήτης της συσκευής.