Η διαφορά μεταξύ του S-VHS και του S-Video

Το S-VHS και το S-Video δεν είναι τα ίδια - μάθετε γιατί

Παρόλο που η εγγραφή βίντεο έχει περάσει πολύ καιρό και ψηφιακή, και περισσότερη εγγραφή βίντεο στο σπίτι γίνεται σε DVD ή σε σκληρό δίσκο DVR, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά βίντεο που χρησιμοποιούνται, παρόλο που έχουν σταματήσει επίσημα . Ένας τύπος VCR που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ορισμένοι καταναλωτές αναφέρεται ως S-VHS VCR (γνωστός και ως Super VHS).

Ένα από τα χαρακτηριστικά του S-VHS VCR είναι ότι διαθέτουν μια σύνδεση γνωστή ως σύνδεση S-Video (φαίνεται στη φωτογραφία που επισυνάπτεται σε αυτό το άρθρο). Ως αποτέλεσμα, είναι συνηθισμένο να υποθέσουμε ότι το S-Video και το S-VHS είναι μόνο δύο όροι που σημαίνουν ή αναφέρονται στο ίδιο πράγμα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει.

Πώς τα S-Video και S-VHS διαφέρουν.

Από τεχνική άποψη, το S-video και το S-VHS δεν είναι τα ίδια. Το S-VHS (επίσης γνωστό ως Super-VHS) είναι μια αναλογική μορφή εγγραφής βιντεοκασέτας βασισμένη στην ίδια τεχνολογία με το πρότυπο VHS, ενώ το S-Video αναφέρεται σε μια μέθοδο αναλογικής μεταφοράς σήματος βίντεο που διατηρεί το χρώμα και τα τμήματα B / W του βίντεο που διαχωρίζεται μέχρι να φτάσει σε μια συσκευή προβολής βίντεο (όπως τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα) ή σε άλλο στοιχείο, όπως άλλο βίντεο S-VHS, συσκευή εγγραφής DVD ή DVR για εγγραφή.

Τα σήματα S-Video μεταφέρονται χρησιμοποιώντας μια σύνδεση βίντεο και ένα καλώδιο 4 ακίδων (ανατρέξτε στη φωτογραφία στην κορυφή αυτού του άρθρου), διαφορετική από το παραδοσιακό καλώδιο τύπου RCA και τη σύνδεση που χρησιμοποιείται σε τυπικά VCR και σε πολλές άλλες συσκευές.

Βασικά S-VHS

Το S-VHS είναι μια "επέκταση" του VHS στο οποίο καταγράφεται περισσότερη λεπτομέρεια εικόνας ( ανάλυση ) μέσω αυξημένου εύρους ζώνης που χρησιμοποιείται για την εγγραφή του σήματος βίντεο. Ως αποτέλεσμα, το S-VHS μπορεί να καταγράφει και να εκπέμπει μέχρι 400 γραμμές ανάλυσης, ενώ το πρότυπο VHS αποδίδει 240-250 γραμμές ανάλυσης.

Οι εγγραφές S-VHS δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε ένα τυπικό VHS VCR εκτός εάν το τυπικό VHS VCR διαθέτει μια λειτουργία γνωστή ως "Quasi-S-VHS Playback". Αυτό σημαίνει ότι ένα τυπικό VHS VCR με αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να αναπαράγει ταινίες S-VHS. Ωστόσο, υπάρχει μια αλίευση. Η αναπαραγωγή εγγραφών S-VHS σε VHS VCR με δυνατότητα αναπαραγωγής Quasi-S-VHS θα εμφανίσει το εγγεγραμμένο περιεχόμενο σε 240-250 γραμμές ανάλυσης (κάτι σαν downscaling). Με άλλα λόγια, για να έχετε πλήρη ανάλυση αναπαραγωγής των εγγραφών S-VHS, πρέπει να αναπαραχθούν σε ένα S-VHS VCR.

Τα S-VHS VCR διαθέτουν αμφότερες τυπικές και S-Video συνδέσεις. Παρόλο που οι πληροφορίες S-VHS μπορούν να περάσουν μέσω τυπικών συνδέσεων βίντεο, οι συνδέσεις S-Video μπορούν να επωφεληθούν από την αυξημένη ποιότητα εικόνας του S-VHS.

Βασικά στοιχεία S-Video

Στο S-Video, τα τμήματα B / W και Color του σήματος βίντεο μεταφέρονται μέσω ξεχωριστών ακίδων μέσα σε ένα μόνο βύσμα καλωδίου. Αυτό παρέχει καλύτερη συνοχή χρώματος και ποιότητα άκρης όταν η εικόνα προβάλλεται σε τηλεόραση ή εγγράφεται σε συσκευή εγγραφής DVD ή DVR με είσοδο S-Video ή σε VCR S-VHS που διαθέτει πάντα εισόδους S-Video.

Παρόλο που τα S-VHS VCR παρέχουν επίσης τυπικές συνδέσεις βίντεο Composite τύπου RCA, εάν χρησιμοποιείτε αυτές τις συνδέσεις, το χρώμα και τα τμήματα B / W του σήματος συνδυάζονται κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αιμορραγία χρώματος και μικρότερο εύρος αντίθεσης από ό, τι όταν χρησιμοποιείτε την επιλογή σύνδεσης S-Video. Με άλλα λόγια, για να έχετε το μέγιστο όφελος από την εγγραφή και αναπαραγωγή του S-VHS, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε συνδέσεις S-video.

Ο λόγος που τα S-VHS και S-video συνδέονται μεταξύ τους είναι ότι η πρώτη εμφάνιση των συνδέσεων S-video ήταν στα S-VHS VCR.

Τα S-VHS VCR δεν είναι το μόνο μέρος που μπορείτε να βρείτε τις συνδέσεις S-Video. Οι συσκευές αναπαραγωγής DVD (παλαιότερα μοντέλα) , οι βιντεοκάμερες Hi8 , Digital8 και MiniDV έχουν συνήθως συνδέσεις S-video, καθώς και μερικά ψηφιακά κιβώτια καλωδίων και δορυφορικά κουτιά. Επίσης, πολλές τηλεοράσεις που κατασκευάστηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έως το 2010 έχουν επίσης συνδέσεις S-video και μπορείτε να τις βρείτε ακόμα σε μερικούς βιντεοπροβολείς. Ωστόσο, δεν θα βρείτε συνδέσεις S-video σε τυπικά VCR.

Γιατί τα τυπικά VHS VCR δεν έχουν συνδέσεις S-Video

Ο λόγος που οι τυποποιημένοι VHS VCR δεν είχαν ποτέ συνδέσεις S-Video είναι ότι αισθάνεται από τους κατασκευαστές ότι το πρόσθετο κόστος δεν απέφερε αρκετό όφελος για την τυπική αναπαραγωγή ή εγγραφή VHS για να το αξίζει για τον καταναλωτή.

Αναπαραγωγή τυπικών κασετών VHS σε VCR S-VHS

Παρόλο που οι τυποποιημένες εγγραφές VHS δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάλυση όσο οι εγγραφές S-VHS, η αναπαραγωγή τυποποιημένων κασετών VHS σε ένα VCR S-VHS με συνδέσεις S-video μπορεί να σας δώσει ένα ελαφρώς καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά τη συνεκτικότητα χρώματος και την ευκρίνεια ακμής, αλλά όχι ανάλυση. Αυτό μπορεί να είναι ορατό στις εγγραφές SP (Standard Play), αλλά επειδή η ποιότητα είναι τόσο κακή στις εγγραφές SLP / EP (Super Long Play / Extended Speed), για πρώτη φορά, οι συνδέσεις S-Video μπορεί να μην κάνουν ορατές βελτιώσεις στην αναπαραγωγή των εν λόγω εγγραφών.

VHS vs S-VHS Tape Διαφορές

Εκτός από την ανάλυση, άλλη διαφορά μεταξύ του S-VHS και του τυπικού VHS είναι ότι η σύνθεση της ταινίας είναι ελαφρώς διαφορετική. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κενή κασέτα S-VHS σε ένα τυπικό VHS VCR για εγγραφή, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι μια τυπική εγγραφή ποιότητας VHS.

Επίσης, αν χρησιμοποιείτε μια τυποποιημένη ταινία VHS για εγγραφή σε ένα S-VHS VCR, το αποτέλεσμα θα είναι επίσης μια τυπική εγγραφή ποιότητας VHS.

Ωστόσο, υπάρχει μια λύση που θα σας επιτρέψει να "μετατρέψετε" μια τυποποιημένη ταινία VHS σε μια κασέτα "S-VHS". Αυτό θα επιτρέψει σε ένα S-VHS VCR να αναγνωρίσει την ταινία ως ταινία S-VHS, αλλά επειδή η σύνθεση της ταινίας είναι διαφορετική, η καταγραφή που γίνεται χρησιμοποιώντας την ταινία, παρόλο που αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα από μια τυπική εγγραφή VHS, -VHS ποιότητα. Επίσης, δεδομένου ότι η κασέτα έχει τώρα εγγραφή "S-VHS", δεν θα είναι πλέον δυνατή η αναπαραγωγή σε ένα τυπικό VHS βίντεο, εκτός εάν το βίντεο διαθέτει τη δυνατότητα αναπαραγωγής Quasi-S-VHS.

Μια άλλη λύση είναι το Super VHS-ET (Super VHS Expansion Technology). Αυτή η λειτουργία εμφανίστηκε σε επιλεγμένους VCRs JVC κατά την περίοδο 1998-2000 και επιτρέπει την εγγραφή S-VHS σε τυποποιημένη VHS ταινία χωρίς τροποποίηση. Ωστόσο, οι εγγραφές περιορίζονται στην ταχύτητα εγγραφής SP και μόλις καταγραφούν, αν και μπορούν να αναπαραχθούν στο VCR που πραγματοποίησε την εγγραφή, οι ταινίες δεν ήταν δυνατή η αναπαραγωγή σε όλα τα S-VHS ή VHS VCR με τη δυνατότητα αναπαραγωγής Quasi-S-VHS. Εντούτοις, τα VCR Super VHS έδωσαν συνδέσεις S-Video για να εκμεταλλευτούν την καλύτερη ποιότητα βίντεο.

Προ-καταγραμμένες κασέτες S-VHS

Ένας περιορισμένος αριθμός ταινιών (περίπου 50 συνολικά) κυκλοφόρησε στην πραγματικότητα στο S-VHS. Μερικοί από τους τίτλους περιελάμβαναν:

Εάν τυχαίνει να τρέχετε σε μια απελευθέρωση ταινίας S-VHS (σίγουρα μια σπανιότητα), λάβετε υπόψη ότι μπορείτε να το αναπαράγετε μόνο σε ένα S-VHS VCR. Δεν θα είναι δυνατή η αναπαραγωγή σε ένα τυπικό VHS βίντεο εκτός αν έχει δυνατότητα αναπαραγωγής Quasi-S-VHS όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Η κατώτατη γραμμή

Με τις τηλεοράσεις HD και 4K Ultra HD , το HDMI έχει εφαρμοστεί ως το πρότυπο για τη σύνδεση των περισσότερων στοιχείων οικιακού κινηματογράφου μαζί .

Αυτό σημαίνει ότι οι αναλογικές μορφές βίντεο όπως το VHS και το S-VHS έχουν καταστεί λιγότερο σημαντικές και τα νέα VHS και S-VHS VCR δεν είναι πλέον κατασκευασμένα, αλλά μπορεί να βρείτε κάποια αποθέματα, όπως DVD recorder / VHS VCR / DVD Player / Συνδυασμοί VHS VCR μέσω τρίτων.

Ως αποτέλεσμα της μειωμένης χρήσης, οι συνδέσεις S-Video έχουν αφαιρεθεί από την πλειοψηφία των τηλεοράσεων, των βιντεοπροβολέων και των δεκτών οικιακού κινηματογράφου ως επιλογή σύνδεσης.